Annons

Jonas Gummesson:Trump svingar hetsigt mot Europa efter IS-ledarens död

Personerna står vid resterna av det hus där amerikanska styrkor, enligt Donald Trump, jagade IS-ledaren in i en tunnel där han begick självmord.
Personerna står vid resterna av det hus där amerikanska styrkor, enligt Donald Trump, jagade IS-ledaren in i en tunnel där han begick självmord. Foto: Ghaith Alsayed/AP/TT

När Donald Trump betygsatte samarbetet med andra länder efter IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadis död, placerades Europa i kylan. Det bäddar för ett turbulent toppmöte med Natos stats- och regeringschefer i London om en dryg månad.

Under strecket
Publicerad

Varken den USA-ledda anti-IS-koalitionen, Nato eller Europa förefaller ha spelat någon roll alls vid attacken som slutade med att IS högste ledare Abu Bakr al-Baghdadi detonerade sin självmordsväst och sprängde sig själv, och tre av sina barn, i bitar i en underjordisk tunnel i norra Syrien.

När specialstyrkan Delta svepte fram i åtta helikoptrar mot målet i Idlibprovinsen från basen i Arbil i norra Irak gjorde man det med underrättelser och klartecken från marken av helt andra aktörer.

Förutom att själv ta åt sig en rejäl dos av äran för operationen mot IS-ledaren, uttalade sig president Donald Trump frikostigt och i berömmande ordalag om samarbetet med länder med närvaro och inflytande i området: Ryssland, Turkiet, Syrien, Irak och kurdiska styrkor.

– Det här var en mycket, mycket farlig aktion, förklarade presidenten. Han förbigick helt den internationella koalitionen, där både Nato, samtliga Natomedlemmar och till exempel Sverige ingår.

Alla vet vad Guantanamo kostar.

Europas länder – och tunga Natoländer – naglade Trump i stället fast vid skampålen. Han beskrev det som ett stort svek att europeiska länder inte tar hand om sina egna IS-fångar, trots att USA uttryckligen har bett om det.

Annons
Annons

– De europeiska länderna har varit en enorm besvikelse, jag har ringt dem, mitt folk har ringt dem: ta era IS-krigare. Men det ville de inte. De sa att vi vill inte ha dem. De kommer från Frankrike, Tyskland, Storbritannien. De kommer från ett antal länder, förklarade Trump i ett hetsigt tonfall.

Presidenten hotade med att ”släppa” varje lands IS-fångar ”vid deras egna gränser” – och ”då kan ni ha så roligt när ni försöker fånga dem igen.”

Enligt Trump är det uteslutet att ”amerikanska skattebetalare” ska tvingas betala IS-notan för europeiska länder.

– Alla vet vad Guantanamo kostar. Vi kommer inte att betala tiotals miljarder dollar för att vi var vänliga nog att fånga människor som vill återvända till Europa.

Trump har svingat hårt mot Europas motvilja att ta emot IS-återvändare även tidigare. Ändå var kritiken nu ovanligt fränt formulerad.

En ny konfrontation mellan Trump och övriga Natoländer rycker nu allt närmare.

Särskilt kopplingen till att amerikanska skattebetalare drabbas av orättvisor är en kalldusch för Nato. Precis så brukar det låta när Trump kräver ökade försvarskostnader av Europas Natomedlemmar. Vid det förra toppmötet i Bryssel 2018 slutade det med totalt kaos.

När alliansens försvarsministrar träffades veckan före attacken mot Abu Bakr al-Baghdadi försökte generalsekreteraren Jens Stoltenberg hitta en minsta gemensam nämnare mellan länderna i kampen mot IS.

Tanken var att dämpa oron kring Turkiets agerande i norra Syrien. Nu genomförde USA aktionen i Syrien efter eget huvud, och då föll den ambitionen platt till marken.

I början av december träffas Natos stats- och regeringschefer i London, där alliansen hade sitt första högkvarter vid grundandet 1949. Vid firandet av 70-årsjubileet i Washington, på årsdagen i april i år, deltog inte Trump – ett medvetet drag för att inte förstöra den officiella högtiden.

Med nästa toppmöte i blickfånget rycker nu en ny konfrontation mellan Trump och övriga Natoländer allt närmare.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons