Annons

Therese Larsson Hultin:Trump tar paus – för att slippa bli ett julhatande monster

President Trump tillkännagav framskjutandet på tisdagen innan han begav sig till sitt kampanjmöte i Pennsylvania.
President Trump tillkännagav framskjutandet på tisdagen innan han begav sig till sitt kampanjmöte i Pennsylvania. Foto: AP

En tillfällig paus, men inget slut. Trumps beslut att skjuta fram införandet av tullar på kinesiska datorer, skor och mobiltelefoner görs enbart för att rädda den amerikanska julhandeln. Det minskar inte sannolikheten för en global recession.

Under strecket
Publicerad

Xi Jinping är pressad av såväl Trump som Hongkong och lägre tillväxtsiffror.

Foto: Nobuki Ito/APBild 1 av 2

Donald Trump och Xi Jinping träffades i samband med G20-mötet i Japan i somras.

Foto: Susan Walsh /APBild 2 av 2

Det är en liknelse som får en att dra på smilbanden.

”Trump vill inte vara Grinchen som stal julen” säger en amerikansk kommentator om den amerikanska presidenten och hans beslut att inte införa de 10-procentiga tullarna på ett stort antal kinesiska konsumentvaror förrän den 15 december.

Tidsfristen ger amerikanska företag möjligheten att importera allt från leksaker och spelkonsoler till kläder och bärbara datorer innan julhandeln – alltsammans varor som hamnar i otaliga julstrumpor runt om USA.

Men att Donald Trump inte vill framstå som ett grönt julhatande monster, som i den populära sagan (och ett flertal filmer), innebär inte att handelskriget med Kina är över. Det är ett rent inrikespolitiskt beslut, där Trump – ett år innan nästa presidentval – vill göra allt för att undvika en situation där hans kärnväljare står på Walmart och upptäcker att handelskriget med Kina trots allt gör hål i deras plånböcker.

Det som är nytt med den senaste rundan tullar, som rör varor till ett värde av 3000 miljarder kronor, är nämligen att det handlar om kinesiska slutvaror som når de amerikanska konsumenterna. Hittills har de framförallt drabbat delar av produktionskedjan, med exempelvis bilkomponenter som producerats i Kina, men där själva bilen satts ihop i USA och där producenterna tagit delar av de ökade kostnaderna så att de inte märkts av i handeln. (Trump har gång på gång påstått att tullarna inte alls drabbar amerikanska företag och konsumenter, utan betalas enbart av Kina, vilket en i stort sett samlad expertkår säger är fel.)

Annons
Annons

Xi Jinping är pressad av såväl Trump som Hongkong och lägre tillväxtsiffror.

Foto: Nobuki Ito/APBild 1 av 1

Så här långt går nämligen Trumps tuffa attityd mot Kina hem i USA. Inte ens demokrater protesterar i någon större utsträckning mot presidentens handelskrig eftersom det finns en klar oro för att bjässen i öst är på god väg att springa om amerikanerna, inte bara i välstånd utan i inflytande, och en utbredd känsla av att Kina blivit väl kaxigt de senaste åren.

I Peking har man därför – med all rätt – tolkat president Trumps handelskrig som något som inte enbart handlar om handel och därför kämpat emot de amerikanska handelskraven med näbbar och klor.

Xi Jinping är pressad av såväl Trump som Hongkong och lägre tillväxtsiffror.
Xi Jinping är pressad av såväl Trump som Hongkong och lägre tillväxtsiffror. Foto: Nobuki Ito/AP

För Kina handlar bråket nu till stor del om att stå med rak rygg. President Xi Jinping driver sedan flera år ett gigantiskt projekt för att stärka det kinesiska inflytandet i världen och ge landet den makt och den ställning man anser sig förtjäna. Att handelskriget kostar Kina stora pengar spelar på kort sikt ingen roll – inte minst eftersom USA i fjol införde tullarna på årsdagen från när Japan invaderade norra Kina 1931, vilket sågs som en extra skymf i Peking.

Men Xi Jinping är ändå pressad. Den 1 oktober fyller folkrepubliken 70 år, något som firas stort med en gigantisk militärparad i Peking och flera månader av propagandafilmer om Kinas storhet på tv. Det är definitivt inte ett tillfälle för den kinesiska presidenten att böja sig för USA. Han har dessutom inte råd att visa sig svag för omvärlden samtidigt som protesterna fortsätter i Hongkong.

Annons
Annons

Donald Trump och Xi Jinping träffades i samband med G20-mötet i Japan i somras.

Foto: Susan Walsh /APBild 1 av 1

För att göra det hela än mer kännbart för Xi Jinping, så sätter handelskriget redan sina spår. Andra kvartalet i år växte den kinesiska ekonomin ”bara” 6,2 procent, den lägsta tillväxtsiffran för ett enskilt kvartal sedan 1992.

Donald Trump och Xi Jinping träffades i samband med G20-mötet i Japan i somras.
Donald Trump och Xi Jinping träffades i samband med G20-mötet i Japan i somras. Foto: Susan Walsh /AP

Men det är inte bara Kina som drabbas ekonomiskt. Även i USA har det kommit siffror på att amerikanska företag har dragit ner på investeringar och anställt färre på grund av den osäkerhet handelskriget för med sig och på onsdagen föll den amerikanska 10-åriga räntan under den 2-åriga, något som tolkas som att investerare inte tror på framtiden och en klassisk recessionssignal.

Flera tunga banker som Morgan Stanley, Goldman Sachs och Bank of America har dessutom varnat för att de båda presidenternas kraftmätning kan sluta med en global recession. Just Bank of America kom nyligen med en rapport där bankens ekonomer beräknade att sannolikheten för att hela världsekonomin bromsar in nästa år är högre än 30 procent.

Möjligen har den procentsiffran fallit något sedan Trumps vägran att spela Grinch, men det är i sådana fall högst marginellt. För inget talar för att handelskriget kommer få ett snart slut, inte minst eftersom Donald Trump har ett val att vinna nästa höst och Xi Jinping ett internt behov att visa sig stark.

Det finns som bekant inget som enar ett folk så mycket som en yttre fiende.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons