Annons

Källa: Microsoft kan köpa Tiktok

Tiktok har hundratals miljoner användare över hela världen. Arkivbild.
Tiktok har hundratals miljoner användare över hela världen. Arkivbild. Foto: Anjum Naveed

Tiktoks kinesiska ägare Bytedance har gått med på att avyttra hela den amerikanska delen av Tiktok. De uppgifterna kommer nu från nyhetsbyrån Reuters som hänvisar till två anonyma källor med insyn i frågan.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Enligt uppgiftslämnarna som Reuters hänvisar till, kan det bli den amerikanska datajätten Microsoft som får ansvar för att skydda amerikansk användardata kopplade till Tiktok. Men det kan ändå bli något annat amerikanskt företag som tar över den populära kinesiska appen, skriver nyhetsbyrån. Återigen med hänvisning till anonyma källor. 

Enligt Reuters kan uppgifterna komma att visa om Trumps hot att förbjuda den kinesiska appen är allvarligt menade eller om det handlar om någon typ av förhandlingstaktik.

Uppgifterna från Reuters kommer efter att USA:s president Donald Trump sent i går kväll uttryckt att Tiktok kommer att förbjudas. Uttalandet kom efter att amerikanska politiker tidigare anklagat kinesiska staten för att spionera via appen.

– Vad gäller Tiktok så bannlyser vi dem från USA, sa Trump till medier ombord på presidentflygplanet Air Force One.

Presidenten uppgav då också att ett förbud kan komma redan under lördagen, enligt CNBC.

Om han kommer förbjuda appen genom en exekutiv order eller inte är dock oklart, men Trump hävdar att han har mandat att göra så.

Annons
Annons

– Jag har den befogenheten. Jag kan göra det med en exekutiv order, eller så, säger presidenten.

Tiktok, som ägs kinesiska Bytedance, är extremt populärt särskilt bland barn och unga över hela världen. Appen har dock tidigare bannlysts i bland annat Indien, på grund av farhågor att den ska kunna användas som spionverktyg av den kinesiska diktaturen.

Kinesiska appar har även beskyllts för att ta bort innehåll som skulle vara negativt för Kinas ledare och inte minst Bytedance, det bolag som äger Tiktok.

I måndags sa USA:s utrikesminister Mike Pompeo att landet ”tittar” på att förbjuda Tiktok och andra kinesiska sociala medieplattformar, till Fox News.

Trumps utspel kommer efter spänningar och väntas öka dem mellan USA och Kina. Det finns en oro bland amerikanska politiker att Tiktok samlar in personuppgifter från användarna som riskerar att hamna hos den kinesiska regeringen. Mike Pompeo har även sagt att granskningen av appen pågått en längre tid.

– Vi har arbetat med denna fråga under lång tid, sade han.

Tiktok arbetar å sin sida för att stärka sin position i USA. Uppgifter i amerikanska medier säger att Microsoft velat köpa delar av appen. Ingen av de två företagen har dock bekräftat eller dementerat uppgifterna.

Dessutom hävdar Tiktok att bolaget styrs av en amerikansk vd och att de aldrig har ”tillhandahållit användardata till den kinesiska regeringen”.

Även telefonjätten Huawei har varit under granskning och USA hävdar att Huawei-utrustning används för spionage. Huawei har upprepade gånger förnekat dessa anklagelser, skriver CNBC.

Om fredagens uttalande från Trump blir verklighet återstår att se. Enligt CNBC, är det tveksamt om appen kommer att förbjudas. Det är svårt att se hur ett förbud skulle kunna genomföras, eller om Trump har behörighet att utföra det.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons