Annons

Trump till demokrater: ”Åk tillbaka”

USA:s president Donald Trump när han i lördags gick ombord på Air Force One.
USA:s president Donald Trump när han i lördags gick ombord på Air Force One. Foto: Alex Brandon/AP/TT

USA:s president Donald Trump har på Twitter uppmanat några icke-namngivna kvinnliga kongressledamöter från Demokraterna att "åka tillbaka" dit de kom ifrån.

Under strecket
TT
Uppdaterad
Publicerad

Uttalandet har fått ledande medlemmar inom Demokraterna att stämpla presidenten som "rasist" och "främlingsfientlig".

På Twitter refererar Trump till "Progressiva kongresskvinnor från Demokraterna", rapporterar bland andra CNN

Amerikanska medier och demokratiska politiker utgår att presidenten syftar på Alexandria Ocasio-Cortez som representerar delstaten New York i representanthuset, Ilhan Omar som företräder Minnesota och Rashida Tlaib som företräder Michigan.

Trump uttalar inte varifrån kvinnorna har sitt ursprung men skriver att de "ursprungligen kommer från länder vars regeringar kort och gott är katastrofer, de värsta, de mest korrupta och mest inkompetenta i världen".

Ocasio-Cortez är född i New York, men har påbrå från Puerto Rico, som är ett amerikanskt territorium. Rashida Tlaib är född i Detroit och har palestinskt ursprung. Ilhan Omar har flytt krigets Somalia och kom till USA som barn.

"Varför åker de inte tillbaka och fixar deras helt förstörda och brottsangripna platser som de kom från", fortsätter USA:s president på Twitter.

Reaktionerna har inte låtit vänta på sig.

– Detta är ett rasistiskt Twittermeddelande. Det här är amerikanska medborgare som har blivit valda i USA, säger Ben Ray Lujan, framträdande demokratisk ledamot i Representanthuset.

Och talmannen själv, demokraten Nancy Pelosi, skriver på Twitter att hon anser att Trumps kommentarer är "främlingsfientliga och syftar till att splittra vårt land".

Trumps "plan att 'göra Amerika stort igen' alltid har handlat om att göra Amerika vitt igen", tillägger hon.

Efter reklamen visas:
Trump trappar upp rasistbråket
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons