Annons

Thunbergs snabba svar på Trumps Twitterhån

”Greta måste ta tag i sina aggressionsproblem” twittrade Donald Trump till Greta Thunberg.
”Greta måste ta tag i sina aggressionsproblem” twittrade Donald Trump till Greta Thunberg. Foto: Polaris/Alter Photos

”Greta måste tag i sina aggressionsproblem”. USA:s president hånar återigen klimataktivisten Greta Thunberg – som snabbt svarade och ändrade sin presentation på Twitter.

Under strecket
Publicerad
Foto: Skärmavbild Greta Thunbergs TwitterBild 1 av 1
Foto: Skärmavbild Greta Thunbergs TwitterBild 1 av 1

USA:s president Donald Trump vänder sig på nytt till klimataktivisten Greta Thunberg i ett hånfullt inlägg på Twitter, dagen efter det att Thunberg utsetts till årets person av tidskriften Time.

”Så löjligt. Greta måste ta tag i sina aggressionsproblem, och sedan gå på en bra gammal film med en vän! Ta det lugnt Greta, ta det lugnt!”, skriver presidenten.

Detta har fått Thunberg att ändra sin presentation på Twitter, och hon presenterar sig nu som ”En tonåring som jobbar med sitt aggressionsproblem. Jag chillar och tittar på en bra gammaldags film med en kompis”.

Foto: Skärmavbild Greta Thunbergs Twitter
Annons
Annons

Men varför twittrar USA:s president om en klimataktivist?

– Han tillhör inte dem som gillar Greta Thunberg. Mycket av det hon står för går emot president Trump, säger professor Dag Blanck vid Uppsala universitet.

Att Greta Thunberg korades till tidningen Times “Person of the Year” på onsdagen kan ha spelat in, tror Blanck. Enligt mediebolaget CNN var Donald Trump en av kandidaterna till årets ”Person of the Year”. De övriga kandidaterna ska ha varit demonstranterna i Hongkong och Nancy Pelosi, demokrat och talman i representanthuset.

– Man kan tänka sig att Donald Trump tyckte att han skulle vara ”Person of the Year”. Vilka personer som är på Times omslag är jätteviktigt för honom, säger Dag Blanck.

2009 ska Trump ha gjort fejkade Times-omslag som han hängde upp på sin golfklubbar, enligt CNN. Några år senare, 2012, twittrade han att magasinet tappat all trovärdighet när han inte fanns med på listan på de 100 mest inflytelserika personerna.

2015 var han inte heller nöjd med att Tysklands förbundskansler Angela Merkel fick utnämningen. Då twittrade han:

”Jag sade att Time aldrig kommer att utse mig till ”Person of the Year” trots att jag är en stor favorit. De valde en person som förstör Tyskland.”

Året därpå fick däremot Trump själv utmärkelsen. Då tackade han tidningen på Twitter och kallade det ”en stor ära”.

Annons
Annons

Att klimatfrågan delar USA kan också ha varit en orsak, tror Blanck.

– Det faktum att han frånträdde Parisavtalet har han fått mycket kritik för och det finns en stark opinion som vill att USA ska vara mycket mer aktivt på klimatområdet.

Det är inte första gången som presidenten twittrar om det svenska klimatfenomenet. ”Hon verkar vara en väldigt glad ung flicka som ser fram emot en ljus och underbar framtid. Så härligt att se!”, twittrade han i samband med FN:s klimatmöte i New York i september. Detta sedan Thunberg hållit ett känsloladdat tal där hon med tårar i ögonen och tryck i rösten sa:

– Jag borde vara i skolan på andra sidan havet. Ändå kommer ni till oss ungdomar för hopp. Hur vågar ni? Ni har stulit mina drömmar och min barndom med era tomma ord.

Trumps tweet ledde även den gången till att Greta Thunberg bytte presentationstexten på sin Twitterprofil till:

”En väldigt lycklig ung flicka som ser fram emot en ljus och underbar framtid”.

I SVT:s Skavlan fick Thunberg frågan om hon tolkade presidentens tweet som sarkasm:

– Jo, såklart gör jag det. Men självklart kommer han att skriva så, svarar hon.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons