Annons
Kommentar

Jesper Sundén:Trump-tower i Turkiet ger Erdogan trumf på hand

Presidentmöte i Vita huset mellan Turkiets Recep Tayyip Erdogan och Donald Trump.
Presidentmöte i Vita huset mellan Turkiets Recep Tayyip Erdogan och Donald Trump. Foto: Evan Vucci /TT

Varför är Trump så god vän med Turkiets president? Det är en fråga många ställer sig. En som funderat över det är Trumps tidigare nationella rådgivare – och naturligtvis har svaret med pengar att göra.

Under strecket
Publicerad

Trump-tower i Istanbull.

Foto: Emrah Gurel/APBild 1 av 1

Det hör inte till vanligheterna att president Donald Trump låter sig kritiseras utan att slå tillbaka. Att Danmarks statsminister kallade idén att USA skulle köpa Grönland för ”absurd” gjorde honom exempelvis mycket arg. Han sade att statsminister Mette Frederiksen betett sig otrevligt och kallade henne för ”nasty”. Därefter ställde han in ett planerat statsbesök i Danmark.

Men för Turkiets president Recep Tayyip Erdogan tycks andra regler gälla.

Under en gemensam presskonferens med Trump i veckan berättade Erdogan att han lämnat tillbaka ett mycket kritiserat brev som Trump skickat till honom. I brevet – som Erdogan enligt tidigare uppgift skulle kastat direkt i papperskorgen – uppmanade Trump turken att inte vara en "dåre” eller ”hårding”.

Efter den bomben fortsatte Erdogan med att kritisera USA:s goda relationer med ledaren för de syrisk-kurdiska SDF-styrkorna, som Erdogan hävdade var en terrorist.

Trump snörpte på munnen och tog ett par djupa andetag, men mer än så reagerade han inte.

Inte heller hade Trump invändningar när Erdogan under ett senare möte i Vita huset med republikanska senatorer tog fram sin Ipad och visade upp en turkisk propagandafilm som skulle visa att SDF-styrkorna, som USA samarbetat med, i själva verket är terrorister.

Annons
Annons

Trump-tower i Istanbull.

Foto: Emrah Gurel/APBild 1 av 1

Medan Trump satt tyst höjde i stället den republikanska senator Lindsey Graham rösten:

– Well, vill du att jag ska be kurderna att göra en film om vad du har gjort? frågade han vasst, enligt nyhetssajten Axios.

Därefter följde en animerad diskussion mellan Erdogan och senatorn, där den turkiske presidenten slog ned på att Graham kallade Turkiets offensiv in i Syrien för en ”invasion”. Graham å sin sida avfärdade Erdogans påståenden om att Turkiet skulle ha bekämpat terrorgruppen IS.

Andra har också pekat på att det finns ett Trump Tower i Turkiet och det är inte så långsökt.

I samband med Erdogans besök sade Trump också att han var ett ”stort fan” av den turkiska presidenten och att de varit ”vänner sedan dag ett”. Ändå kunde inget av de många problem som sliter på relationerna mellan de länderna lösas.

Vad är det då som ligger bakom att Trump värdesätter Erdogan så mycket?

Det är ju inte bara det han sväljer Erdogans kritik. Trump övergav också de syriska SDF-styrkorna, som varit USA:s allierade i kriget mot IS och förlorat 11 000 soldater, för att ge Turkiet fritt fram att gå in i nordöstra Syrien.

Han har också motarbetat kongressens framröstade sa

Trump-tower i Istanbull.
Trump-tower i Istanbull. Foto: Emrah Gurel/AP

nktioner mot Turkiet. I stället vill han ha ett handelsavtal med landet.

Annons
Annons

En av de som funderat över Trumps Turkietpolitik är presidentens tidigare nationella säkerhetsrådgivare John Bolton.

Vid ett investerarmöte med Morgan Stanley sade han nyligen att han tror att Trumps inställning till Turkiet bygger på personliga och finansiella intressen. En av de faktorer som talar för det var, enligt Bolton, att ingen av Trumps rådgivare tycker som Trump i frågan.

Andra har också pekat på att det finns ett Trump Tower i Turkiet och det är inte så långsökt.

– Jag har en liten intressekonflikt eftersom jag har en stor, stor byggnad i Istanbul. Den kallas Trump Towers – två torn, i stället för ett, förklarade Trump själv i en radiointervju i december 2015, nästan ett år före valet som gjorde honom till president.

Att han varit god vän med Erdogan ”sedan dag ett” hänger säkert också samman med att det var Erdogan som klippte av de symboliska sidenbanden vid invigningen av de turkiska Trump-tornen, i närvaro av Trump och hans dotter Ivanka och hennes make Jared Kushner.

Varje år får Trumps företag ”Trump Organization” licensersättningar för att hans namn står på skyskraporna. Så länge den källan inte sinar så kan man nog vänta sig ett att vänskapen mellan de båda presidenterna består.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons