Annons

Trump trappar upp handelskrig med Kina

På måndagskvällen gick Trump-administrationen vidare med ytterligare tullar mot Kina, trots att förhandlingar mellan länderna var på gång. Det rör sig om tullar på gods motsvarande 200 miljarder dollar och nu väntas Kina svara. Men Kinas handlingsutrymme är begränsat.

Under strecket
Publicerad

Donald Trump lägger på ytterligare tullar mot Kina.

Foto: Evan Vucci/APBild 1 av 1

Donald Trump lägger på ytterligare tullar mot Kina.

Foto: Evan Vucci/APBild 1 av 1
Donald Trump lägger på ytterligare tullar mot Kina.
Donald Trump lägger på ytterligare tullar mot Kina. Foto: Evan Vucci/AP

NEW YORK De nya omfattande tullarna gör tillsammans med de som redan införts att USA nu har höga tullar på hälften av allt som importeras från Kina. Till en början läggs de nya tullarna på 10 procent men 2019 ska tullarna uppgå till 25 procent. Administrationen öppnar också för ytterligare åtgärder.

USA har redan tidigare inför tullar på kinesisk gods motsvarande 50 miljarder dollar och åtgärden riskerar slå mot amerikanska konsumtenter. De motåtgärder som väntas från Kina kommer riktas mot president Donald Trumps väljargrupper, bland annat genom strafftullar mot det amerikanska jordbruket.

Förhoppningen från Trumps sida är att tvinga Kina ge USA bättre handelsvillkor. Men tullarna är satta att införas redan 24 september, alltså inom en vecka, och Kina visar inga tecken på att vilja lägga sig under ett sådant direkt hot.

Annons
Annons

När Trump införde tullarna pågick förberedelser för ett möte mellan högt uppsatta i den kinesiska regeringen och i Trump-administrationen. I närtid väntades finansminister Steven Mnuchin träffa Kinas vice premiärminister Liu He. Nu återstår att se om samtalen blir av.

Efter reklamen visas:
Ekonomistudion Tullar

Att procentsatsen stegras motiverats med att amerikanska företag ska få tid att byta underleverantörer. Flera produkter har också fått undantag, bland annat smarta klockor från Apple och Fitbit, cykelhjälmar och bilbarnstolar.

Om Kina väljer att svara med åtgärder mot amerikanska bönder eller industrier "kommer vi omedelbart att gå vidare till den tredje fasen, vilket innebär tullar på import för runt 267 miljarder till", skriver Trump i sitt uttalande.

När Trump-administrationen införde de tidigare tullarna mot Kina svarade Kina med tullar i samma omfattning. Det kommer landet inte kunna göra den här gången eftersom Kina totalt importerar amerikanska varor till ett värde av ungefär 130 miljarder dollar. Efter tidigare åtgärder finns det alltså bara ytterligare tullar omfattande runt 60 miljarder dollar som Kina kan använda som vedergällning.

Handelskriget har skapat oro på marknaden i USA. Den amerikanska ekonomin är stark men analytiker och företag har varnat för att tullarna kan vara skadliga på lång sikt. Kina var USA:s tredje största exportmarknad förra året och handeln skapar nära en miljon jobb i USA.

Trumps ekonomiska rådgivare Larry Kudlow säger att USA gärna fortsätter förhandla med Kina om det är ”seriösa samtal”. Bland annat vill Trump-administrationen se att amerikanska företag ges större tillträde till den kinesiska marknaden och att amerikanska företag inte ska behöva dela med sig av teknologi.

Representanter för den kinesiska regeringen har sagt att man inte tänker förhandla under press.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons