Annons

Trump till pressen: ”Putin borde inte ha gjort det”

Vladimir Putin ”borde inte ha gjort det” menade Donald Trump, men beskyllde även Kina för omfattande hackande – och utlovade ett nytt starkare cyberskydd inom tre månader efter tillträdet.

Under strecket
Publicerad

Donald Trump under presskonferensen.

Foto: Seth Wenig / APBild 1 av 1

Donald Trump under presskonferensen.

Foto: Seth Wenig / APBild 1 av 1
Donald Trump under presskonferensen.
Donald Trump under presskonferensen. Foto: Seth Wenig / AP

WASHINGTON Journalister hade väntat på att få ställa frågor till Trump på en regelrätt presskonferens i 168 dagar. Och de hade laddat upp med vassa frågor, om Ryssland, grälet med underrättelsemyndigheterna, muren mot Mexiko, Obamacare, klimatet, framtiden för familjeföretaget.

Ingen kan erinra sig en så stor mängd kontroverser från tidigare maktskiften. Eller, för den delen, ett lika spänt och nervöst läge med usla opinionssiffror, 36–38 procent, för den tillträdande presidenten. Ett genomgående nyckelord är intressekonflikter och det gäller både Trump, hans barn och miljardärerna han vill ha i kabinettet.

Den timslånga presskonferensen som var något försenad direktsändes i alla kanaler och på nätet. Talesmannen Sean Spicer inledde med att kritisera CNN och sajten Buzzfeed för att ha publicerat skandalrykten om Trump.

Annons
Annons

Och, trots alla brännande ämnen dominerades föreställningen av de senaste uppgifterna om att Ryssland sitter på komprometterande uppgifter om Trump och anklagelserna om ryska ingripanden i amerikanska valet.

Trump upprepade vad han sagt i en av sina vanliga Twitterstormar med stora bokstäver: JAG HAR INGET MED RYSSLAND ATT GÖRA – INGA UPPGÖRELSER, INGA LÅN, INGENTING! Om jämförelserna med Nazityskland i en annan tweet sa han att det var oursäktligt av underrättelsetjänsterna att släppa materialet.

– Om Putin gillar Donald Trump – så är det en tillgång, menade Trump med hänvisning till hur usla relationerna är nu och att Hillary Clinton definitivt skulle försämrat dem ytterligare.

Trump motsade den mexikanska regeringens bestämda nekande att betala för en mur. Det kommer att ske, på något sätt, förr eller senare.

– Jag skyller inte på Mexiko, fortsatte han och la istället skulden för utflyttning av företag på amerikanska sidan gränsen. I framtiden blir det straffskatt för företag som gör likadant.

Beträffande vårdreformen, där det råder intern splittring i republikanska partiet, lovade Trump ”mycket billigare och mycket bättre vård”. En ny kandidat till vakansen i Högsta domstolen tänker han presentera måndagen den 23 januari och hela den veckan och påföljande veckan vänta undertecknande av nya order varenda dag.

I ett av många häpnadsväckande uttalanden sa Trump att han avböjt en miljardaffär med en bekant i Dubai, trots att han skulle kunna sköta både sitt företag och presidentskapet – men det skulle inte se bra ut. Sönerna Donald jr och Eric ska ta över, sa han, och lämnade över till sin advokat som beskrev hur Trump isoleras helt från affärerna.

Annons
Annons

Koncernen ska inte göra några nya affärer i utlandet och ska tillsätta en rådgivare som ska gå igenom alla beslut. Men detta tillfredsställer troligen inte etikexperter som sagt att det enda som skulle undanröja intressekonflikter vore en försäljning av tillgångarna. Något som Trump vägrat att göra, dels för att han hävdar att det är svårt rent tekniskt i fastighetsbranschen med verksamhet i 20 länder, dels för att han vill låta sitt livsvärv övergå till barnen.

Trump berömde de medier som vägrat att publicera ovan nämnda ”falska nyheter”. Men det förefaller inte osannolikt att medierna dalar igen i Trumps ögon, eftersom de i efteranalyserna påpekade att han inte kunde avstå från de bluddriga monologerna under valrörelsen eller förolämpningarna mot enskilda individer – och överdrifterna i sådant som att folk aldrig skådat ”en så stark anda” som i hans ”rörelse” och att han redan visat att han kommer att bli ”den störste jobbproducent som Gud någonsin skapat”.

– Tyst, var inte oförskämd, bannade han CNN:s reporter som begärde att få ställa en fråga eftersom Trump gått till attack. Efteråt sa denne, Jim Acosta, att Sean Spicer varnat honom att han kan stängas av.

En oväntad nyhet från Trump var att han tänker utnämna David Shulkin, som innehar en hög post i Barack Obamas administration, till ny minister för krigsveteranministeriet. Beskedet åtföljdes av sedvanliga skrytet om att vården nu ska bli fantastisk.

Parallellt med presskonferensen pågick senatsförhören med Trumps tilltänkte utrikesminister, förre oljedirektören Rex Tillerson. Även han fick svara på frågor om sina känslor inför Ryssland och Vladimir Putin. Han var skarp i sina omdömen av landet som utgör en ”fara” men att ambitionerna att öka inflytandet är förutsebara.

Den republikanska ledningen i senaten hade planerat att expediera utfrågningarna av Trumpkandidaterna i rekordtakt. Men eftersom flera av dem dröjt med inlämning av obligatoriska bakgrundsuppgifter gör att tidtabellen redan ruckats. Fyra förhör har fått skjutas upp till nästa vecka och det kan också sinka Trump.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons