Annons

Löfvens svar till Trump: Alla lika inför lagen

Trump är besviken på Löfven.
Trump är besviken på Löfven. Foto: Henrik Montgomery/TT

USA:s president Donald Trump kräver att den amerikanske rapparen ASAP Rocky, som ställs inför rätta i Sverige, släpps fri.

"Väldigt besviken på statsminister Stefan Löfven för att han inte kunde agera", twittrar Trump.

Under strecket
TT
Uppdaterad
Publicerad

"Sverige har svikit vår afroamerikanska gemenskap i USA. Jag såg på filmklippen av ASAP Rocky, och han blir förföljd och trakasserad av bråkmakare. Behandla amerikaner rättvist!", skriver Trump och fortsätter:

"Vi gör så mycket för Sverige men det verkar inte fungera åt andra hållet. Sverige borde fokusera på sina riktiga brottsproblem", skriver Trump.

Sveriges USA-ambassadör Karin Olofsdotter säger att det är "oerhört svårt" att kommentera Trumps kritik, och att politiken får invänta hur rättegången går.

– Vi har ju ett oberoende rättsväsen, det finns ju ingenting någon politiker kan göra åt någonting sådant här – vare sig kan eller ska.

TT: Men du lär få reaktioner på Trumps tweet?

– Ja, det utgår jag ifrån. Men det är så svårt att säga, när det blir reaktioner och inte reaktioner. Vi får se helt enkelt.

Annons
Annons

Svenska regeringen vill inte kommentera Trumps utspel, uppger Natalie Sial, tillförordnad presschef vid statsrådsberedningen.

"I Sverige får varken regeringen eller riksdagen bestämma hur domstolar och myndigheter ska döma eller besluta i enskilda fall, eller hur de ska tillämpa lag. I Sverige är alla lika inför lagen och ingen står över den. Det här har redogjorts för Vita huset. Nu får rättsprocessen ha sin gång. I övrigt har vi inget mer att säga i dagsläget", säger hon i en skriftlig kommentar.

TT har under morgonen sökt Stefan Löfven, som dock inte vill kommentera saken vidare.

"Det är inget statsministern kommenterar. Han har varit tydlig med att i Sverige är alla lika inför lagen och att regeringen inte kan blanda sig i en pågående rättsprocess", skriver Mikael Lindström, tillförordnad pressekreterare åt statsministern.

Efter reklamen visas:
Trump "väldigt besviken" på Stefan Löfven

Två veckor efter att ASAP Rocky, eller Rakim Mayers som han egentligen heter, häktades efter ett gatubråk i Stockholm började den amerikanske presidenten att engagera sig i fallet. Trump ringde upp Stefan Löfven för att diskutera fallet.

"Statsministern var noga med att påpeka att det svenska rättsväsendet är helt självständigt och att alla är lika inför lagen i vårt land. Regeringen varken kan eller kommer att försöka påverka den här rättsprocessen", sade Stefan Löfvens pressekreterare Toni Eriksson till TT efteråt.

Varför Donald Trump valt att engagera sig i fallet är något oklart, enligt Jack Glaser, statsvetarprofessor vid universitetet Berkeley i Kalifornien.

"Det är väldigt svårt att förklara varför Trump gör saker och ting", skriver Glaser i ett mejl till TT. "Det är vanligtvis för sin egen skull, och han kan se det här som en möjlighet att få stöd från svarta väljare. Det verkar vara en konstig fråga för en president att ge sig i kast med, och det är inte troligt att han har en klar förståelse om fallets omständigheter".

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons