Annons

Trump: ”Vi håller löfte på löfte, folket är glada”

USA:s president Donald Trump firar sina hundra första dagar på posten med ett massmöte i delstaten Pennsylvania. I sitt tal sa Trump att ”vi har gjort en underbar resa tillsammans” och lovade att fatta ett beslut om Parisavtalet inom två veckor.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

President Donald Trump i Pennsylvania.

Foto: Carolyn KasterBild 1 av 1

President Donald Trump i Pennsylvania.

Foto: Carolyn KasterBild 1 av 1
Efter reklamen visas:
20170430-trumptal-0728_NormalHires

Lördagen är den hundrade dagen på presidentposten för Trump, och han höll ett massmöte för sina anhängare i Harrisburg, Pennsylvania.

Deltagarna hade skyltar med slagord som "Löften gjorda – löften hållna" och skanderade "USA, USA!".

– Min regering har levererat varje dag. Vi håller löfte på löfte, och folket är glada för vad de ser, sade Trump och ägnade en stor del av inledningen åt att anklaga medierna för att leverera fejkade nyheter. Innan han radade upp vad han har gjort för att "ta tillbaka amerikanska jobb", sade Trump att han ärvde ett tungt lass från sina föregångare.

– Ni måste förstå den här röran, sade han och tog upp olika avtal som USA under åren ingått.

President Donald Trump i Pennsylvania.
President Donald Trump i Pennsylvania. Foto: Carolyn Kaster

Han utlovade ett beslut om det internationella Parisavtalet för att begränsa jordens uppvärmning inom två veckor. Om beslutet sa han "vi får se vad som händer". I veckan har han bland annat beslutat att omförhandla Nafta och utreda prisdumpning på den amerikanska marknaden.

Annons
Annons

– Jag lovade hundra dagar av "action", och nu är alla (i medierna) helt slut! Ingen har sett något sådant här förut, sade Trump.

Han upprepade också att gränsmuren mot Mexiko kommer att byggas, "så sant som ni alla står här", och ägnade också tid åt att attackera det demokratiska partiet och minoritetsledaren i senaten Chuck Schumer.

Trots misslyckandet med lagförslaget som skulle riva upp och ersätta sjukförsäkringslagen "Obamacare" tidigare i år sade Trump:

– Vi kommer upphäva och ersätta Obamacare, som är död, död, död. Ni kommer att få se, sade Trump innan han som ett eko av valrörelsen avlutade med att lova:

– Vi kommer att göra Amerika stort igen.

Pennsylvania var en av de tre vågmästarstater som tillsammans med Michigan och Wisconsin var avgörande för att Trump skulle vinna presidentvalet mot Hillary Clinton.

Talet hölls samtidigt som årets korrespondentmiddag för Vita husets reportrar. Trump meddelande redan i februari att han bryter med traditionen och nobbar middagen som äger rum på ett hotell i Washington DC.

– En stor grupp av Hollywoodskådespelare och Washington-medier träffas och frotterar sig med varandra, utan presidenten! Jag är så glad över att vara hundratals mil därifrån, sade Trump till publikens jubel.

– Medier som CNN är "fake news". De tittar just nu, och de skulle älska att vara här med oss nu. Men de är fångna på middagen, som kommer att vara mycket, mycket tråkig, sade Trump.

Ett av de högsta jublen kom när Trump pratade om att han nominerat den konservativa domaren Neil Gorsuch till Högsta domstolen, Trumps tydligaste framsteg hittills. De högsta buropen kom när Trump kritiserade medier. Han ägnade lång tid åt att prata om New York Times som han anser går utför. Han sa bland annat att tidningen gjort dåliga affärer och hånade att papperstidningen blivit tunnare.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons