Annons

Trump förklarar flygmiss: Telepromptern gick kaputt

Donald Trump hänvisade till flygvapnet – 1775.
Donald Trump hänvisade till flygvapnet – 1775. Foto: Polaris/Wikimedia Commons

USA tog över flygplatser – drygt hundra år innan flygplanet uppfunnits, påstod Donald Trump i sitt nationaldagstal.

Presidentens miss har skapat en lavin av skratt, skämt och hån.

Under strecket
TT, SvD, Omni
Uppdaterad
Publicerad

I hällregn höll Donald Trump sitt tal i Washington DC under firandet av nationaldagen 4 juli. Under talet hyllade han revolutionsarmén som 1775–1783 stred för USA:s självständighet från Storbritannien.

Men när presidenten gick in på detaljer om hur det hela gått till hajade många nationaldagsfirare till.

– Vår armé bemannade luften, slog genom vallar och tog över flygplatser, sade han.

Det fanns givetvis varken flygplan eller flygplatser på 1700-talet – det skulle dröja över hundra år innan det första flygplanet uppfanns.

Han förklarar sitt misstag med att en teleprompter gick ”kaputt”, skriver BBC.

– Jag kunde talet väldigt väl så jag kunde hålla det utan en teleprompter men telepromptern var där och det var faktiskt svårt att se ändå eftersom det var regn överallt, säger han till reportrar utanför Vita huset.

Sociala medier svämmade över av skämt, hån och ihopklippta bilder.

I ett inlägg har den klassiska tavlan där George Washington korsar Delaware-floden redigerats in i en flygplats. I texten beskrivs ”slaget vid bagageuthämtningen”, där många liv gick förlorade. Och även väskor.

Annons
Annons

I ett annat skämt skriver George Washington till sin kära Martha att han förmodligen kommer att missa sitt flyg på grund av trafiken i militärlägret i Valley Forge.

Här får George Washingtons bistra min illustrera känslan när flyget ställts in:

Ivanka Trump får i den här bilden ta plats intill USA:s grundlagsfäder för att diskutera hur de ska behålla kontrollen över landets flygplatser – som ännu inte fanns.

Det här klippet från tv-serien ”Turn” fick liv i en ny kontext:

Det är andra gången på kort tid som Trumpfamiljens agerande resulterat i satir på internet. Hashtaggen #unwantedivanka fick stor spridning tidigare i veckan efter att bilder på Ivanka Trump poserande tillsammans med stats- och regeringschefer vid G20-mötet spridits. Under hashtaggen har Ivanka Trump redigerats in i kända historiska bilder.

USA:s nationaldag firas till minnet av 4 juli 1776 då 13 kolonier i USA förklarade sig självständiga från Storbritannien.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons