Annons

Trump söker politikproffs till vicepresident

Måste kunna politik i praktiken. Det är ett uttalat önskemål från Donald Trump i sökandet efter vicepresident och beror naturligtvis på att han själv aldrig innehaft ett folkvald ämbete eller studerat maktapparaten i Washington.

Under strecket
Publicerad

I brist på egen erfarenhet som politiker letar Donald Trump efter proffspolitiker till jobbet som republikansk vicepresident.

Foto: Jim Cole/APBild 1 av 1

I brist på egen erfarenhet som politiker letar Donald Trump efter proffspolitiker till jobbet som republikansk vicepresident.

Foto: Jim Cole/APBild 1 av 1
I brist på egen erfarenhet som politiker letar Donald Trump efter proffspolitiker till jobbet som republikansk vicepresident.
I brist på egen erfarenhet som politiker letar Donald Trump efter proffspolitiker till jobbet som republikansk vicepresident. Foto: Jim Cole/AP

WASHINGTON Nu tillhör oberäkneligheten ett av affärsmannen Trumps karaktärsdrag så man vet ju aldrig vad han kommer att ta sig till. Bland namnen som nämns förekommer just proffspolitiker.

Men ryktena talar också om svårigheter att hitta någon som säger ja till vad som kan vara ett kamikazeuppdrag och ett par har tagit avstånd från Trump. Han är ingen lagspelare och flera av hans åsikter i sakfrågor går tvärs emot det som gällt i republikanska partiet i 30 år.

Listan ser ut så här och efter personliga möten har Trump tweetat ut snälla omdömen om ett par av dem:

  • Chris Christie – guvernör i New Jersey. Gick hårdast åt Trump i debatterna men var sedan först att ställa sig bredvid den förre rivalen. Bufflig, impopulär hemma, men effektiv politiker och har segrat i demokratisk delstat.
  • Tim Cotton – ung senator från Arkansas, krigsveteran och relativt ny i Washington. Har snabbt höjt sin profil genom ovanligt vass kritik mot president Barack Obamas säkerhetspolitik.
  • Newt Gingrich – ideologisk och stridbar nytänkare som blev talman i representanthuset efter segervalet 1994, men tvingades ut i en kupp. Författare till flera böcker. Har misslyckats i presidentval förut. Äldre än Trump med sina 73 år.
  • Mike Pence – guvernör i Indiana. Socialkonservativ. Erfarenhet från kongressen och delstatspolitik. Men inte superkarismatisk och attackeras från hbqt-håll för försök att inskränka homosexuellas rättigheter.
  • Jeff Sessions – senator från Alabama. Den förste och trognaste Trumpanhängaren i kongressen. Konservativ. Sägs ha ett varmt förhållande till Trump, men Trump-Sessions låter inte så modernt eller vinnande.
  • Ivanka Trump – efter det att senatorerna Bob Corker och Joni Ernst, exofficer men nykomling i toppolitiken, hoppade av nämns till och med dottern som en tänkbar kandidat. Hon står mycket nära fadern och omges av idel lovord men det vore förstås ganska osannolikt.

I spekulationerna förekommer också primärvalskonkurrenten Marco Rubio, Oklahomaguvernören Mary Fallon, förra utrikesministern Condoleezza Rice, dr Ben Carson som också ställde upp i primärvalen, liksom John Kasich. Den senare är populär guvernör i Ohio med lång karriär i kongressen. Han höll sig kvar länge i det republikanska primärvalen och vägrar att ställa sig bakom Trump.

Men liknande saltomortaler har skett förr, till exempel när Ronald Reagan utsåg George H W Bush till sin vicepresident efter primärvalsstriden 1980.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons