Annons

Paul Ryan kritiserar Trump för omstridd benådning

President Donald Trump ville att utredningen av den kontroversiella tidigare sheriffen Joe Arpaio skulle stoppas.

När Trump avråddes från ett ingripande bestämde han sig presidenten istället för att Arpaio skulle benådas efter rättegången. Nu kritiserar talmannen Paul Ryan Donald Trumps agerande.

Under strecket
SvD
Publicerad

Joe Arpaio och Donald Trump

Foto: Mary Altaffer / TTBild 1 av 1

Joe Arpaio och Donald Trump

Foto: Mary Altaffer / TTBild 1 av 1
Joe Arpaio och Donald Trump
Joe Arpaio och Donald Trump Foto: Mary Altaffer / TT

Trump ska ha frågat justitieministern Jeff Sessions om det skulle vara möjligt att lägga ned utredningen mot Arpaio, som var en av presidentens tidiga bundsförvanter. Men efter att han hade pratat med Sessions bestämde sig Trump för att vänta och låta rättvisan ha sin gång, rapporterar Washington Post.

Planen blev istället att benåda den före detta sheriffen. Arpaio fälldes i juli för domstolstrots i ett fall om en omskriven invandringslag efter att han fortsatt fängsla människor som han misstänkt för att vara illegala invandrare.

Trumps benådan har väckt kritik från både höger och vänster. Nu går även republikanen och representanthusets talman Paul Ryan till attack mot presidenten. Ryan tycker att Trumps beslut är felaktigt, enligt hans talesperson Doug Andres.

Annons
Annons

"Polisen har ett speciellt stort ansvar att respektera allas rättigheter i USA. Vi borde inte tillåta att någon tror att det ansvaret minskar på grund av den här benådningen", säger Andres i ett uttalande.

Tidigare kritiserade republikanen John McCain agerandet:

"Trump har auktoritet att fatta det här beslutet, men att göra det nu underminerar hans påstådda respekt för lagen eftersom att Arpaio inte visat att han ångrar sina handlingar", skrev den republikanske senatorn John McCain i ett uttalande.

Sheriffen Joe Arpaio, 85, från Arizona fälldes förra månaden för domstolstrots i ett fall om en omskriven invandringslag. Han skulle få sitt straff i oktober. Straffet kunde ha blivit sex månader.

Arpaio, som anklagas för rasistiska undersökningsmetoder, har bland annat tvingat fångar att bära rosa underkläder och inhyst dem i tältläger ute i öknen, blir nu den första personen som Donald Trump benådar.

P.S Ruckman Jr, politisk bedömare och expert på benådningar, säger enligt New York Times att benådningen av Arpaio sänder fel signaler:

”100-tals personer har sökt benådning och har väntat i många år, vissa 10 till 15 år. Föreställ er hur demoraliserade de måste känna sig nu. Det här ökar på föreställningen bland folk att benådning bara är för kända och rika personer med de rätta kontakterna”.

Det är USA:s justitiedepartement som tar emot ansökningar om benådning. Den generella väntetiden för svar är fem år. Den som ansöker ska också ha uttryckt ånger för sina handlingar.

Tidigare presidenter har av hävd väntat till slutskedet av sin mandatperiod för att garantera benådningar. På engelska: ”grant clemency”.

Så gjorde George Bush 1992 när han förlät försvarsministern Caspar W. Weinberger för dennes inblandning i den infekterade Iran-Contrasaffären.

Även Bill Clinton väntade till sina sista dagar i det Ovala rummet innan han 2001 benådade Marc Rich, en efterlyst finansman, vars hustru hade donerat stora pengar till Demokraterna och en fond i Clintons namn.

Ex-soldaten Chelsea Manning hade avtjänat sju år av sitt 35 år långa straff för att läckt hemligheter till Wikileaks om amerikanska militära operationer i Afghanistan och Irak när president Barack Obama benådade soldaten blott tre dagar före Obama lämnade Vita huset.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons