Annons

Therese Larsson Hultin:Trump vuxenmobbar – för att bli omvald

Jerome Powell tillsattes av Donald Trump som chef för Federal Reserve. Nu har han presidenten tagit sin hand från Powell.
Jerome Powell tillsattes av Donald Trump som chef för Federal Reserve. Nu har han presidenten tagit sin hand från Powell. Foto: AP

Det tog inte många minuter innan Donald Trump återigen skickade arga tweets om den amerikanska centralbankschefen Jerome Powell. Trots att Powell just öppnat för att sänka räntan ytterligare. Trump letar någon att skylla ifrån sig på – för att bli omvald.

Under strecket
Publicerad

President Trump vid en ceremoni i Vita huset 22 augusti.

Foto: Alex Brandon/AP

Det räcker att ta en titt på Donald Trumps Twitter-konto för att inse att han är nervös. Regeln säger att en amerikansk president blir omvald om ekonomin tuffar på, men att väljare som måste vända på slantarna gärna röstar fram en ny person till Vita huset.

Med den logiken i bakhuvudet är det alltså inte konstigt att Trump gärna ser att den amerikanska centralbanken, Federal Reserve, sänker styrräntan vid sitt nästa möte i september – inte minst eftersom det är presidentval nästa höst.

Det som ÄR konstigt är presidentens försök att håna, löjliggöra och skrämma Jerome Powell till att göra som han vill. Inte minst på Twitter.

Här är det värt att påminna sig om att den amerikanska centralbanken – likt svenska riksbanken – är oberoende och alltså inte lyder under presidenten, och att det var Donald Trump själv som utnämnde Powell till Fed-posten. Ett val Trump uppenbarligen ångrar.

För presidenten har de senaste veckorna verkat i det närmaste besatt av Powell. Ekonomen är ”dum”, har ”noll koll” och är ”som en golfare som inte kan putta”, allt enligt världens mäktigaste mans olika tweets.

Annons
Annons

Det fanns därför en anledning till att världens blickar riktades mot Jackson Hole på fredagseftermiddagen. Fed-chefen var huvudtalare på det årliga möte som varje år lockar centralbankschefer från jordens alla hörn till den lilla dalgången i nordvästra USA.

Skulle Jerome Powell göra Trump till viljes och annonsera att fler räntesänkningar är på gång (den första på fyra år gjordes i somras, och då 0,25 procentenheter), eller skulle han markera sitt oberoende?

Svaret blev: lite av varje.

– Vi är fast beslutna att fullfölja vårt mandat i denna utmanande tid, sa centralbankschefen vilket snabbt tolkades som att det kommer ytterligare sänkningar av räntan.

Men de lär inte bli så stora som Donald Trump vill. Powell pratade om en i grunden sund amerikansk ekonomi, med en urstark arbetsmarknad och en inflation som börjar närma sig bankens 2-procentmål – vilket alltså talar mot att det skulle bli några rejäla kliv nedåt.

Pikant nog nämnde Powell det osäkra läget i den globala handeln som ett problem (givetvis utan att nämna presidenten, vars handelskrig med Kina är det som skapat osäkerheten) och att de största ekonomiska problemen hittas just hos Kina och Tyskland – som ju är ett annat land Trump pekat ut (även om tullarna mot EU just nu ligger på is).

Annons
Annons

President Trump vid en ceremoni i Vita huset 22 augusti.

Foto: Alex Brandon/AP
President Trump vid en ceremoni i Vita huset 22 augusti.
President Trump vid en ceremoni i Vita huset 22 augusti. Foto: Alex Brandon/AP

Om man bortser från Trumps oberäknelighet så är det oerhört smart politiskt.

Donald Trumps vuxenmobbing fortsatte också efter centralbankschefens tal. Två arga tweets kablades ut från presidenten där han skrev att ”Som vanligt gjorde Fed INGENTING!” och ”Min enda fråga är, vem är vår största fiende, Jay Powell eller ordförande Xi?”

Det är uppenbart att Trump inte kommer att sluta med sitt twittrande om Powell. För ska man vara krass så handlar det egentligen inte om att Fed måste sänka räntan till en viss nivå, det handlar om att kunna skylla ifrån sig.

Trump är orolig för att lågkonjunkturen ska komma innan han hunnit bli omvald. Och gör den det måste han kunna visa att den inte är hans fel, utan Powells. Och Demokraternas.

Det sistnämnda blev tydligt när Donald Trump i tisdags lade fram ett förslag på en kraftig sänkning av inkomstskatten – en sänkning han vet att det demokratiskt styrda representanthuset aldrig skulle gå med på.

Dagen efter tog presidenten tillbaka förslaget med orden ”det behövs inte. Ekonomin är tillräckligt stark ändå”.

Om man bortser från Trumps oberäknelighet så är det oerhört smart politiskt. Det skulle därför inte förvåna om skattesänkningar åter kommer på tal om och när ekonomin viker på allvar. Allt för att presidenten ska kunna säga ”titta, jag försökte men det är Demokraternas fel att ekonomin går dåligt”.

En annan viktig förklaring till Trumps mobbande av Jerome Powell är att fastighetsmagnaten tycker att han har ”rätt” till en lägre ränta. Enligt presidentens logik så hjälpte Fed hans föregångare Barack Obama genom att hålla räntan på noll från finanskrisen 2008 till 2015, och det trots att recessionen i USA formellt var över 2009.

Under Donald Trumps tid Vita huset har Fed istället höjt styrräntan sju gånger, innan sänkningen i somras. Orättvist tycker Trump, som därför kräver att få det lika väl förspänt.

Det lär han fortsätta med – åtminstone fram till presidentvalet nästa höst.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons