Annons

Trumpcare mot Obamacare – fyra viktiga skillnader

Att dra tillbaka sjukvårdsreformen Obamacare har varit ett av Donald Trumps viktigaste vallöften. Nyligen kom han ett steg på vägen när representanthuset röstade igenom ett nytt förslag på sjukvårdsreform. SvD går igenom några av de största skillnaderna mellan Trumpcare och Obamacare.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Barack Obama och Donald Trump under presidentinstallationen den 20 januari i år.

Foto: Saul Loeb/APBild 1 av 1

1 / 4

Trumpcare 2 tar bort populär regel

Barack Obama och Donald Trump under presidentinstallationen den 20 januari i år.
Barack Obama och Donald Trump under presidentinstallationen den 20 januari i år. Foto: Saul Loeb/AP

I Barack Obamas lag infördes en regel som gör att försäkringsbolag inte får diskriminera eller vägra teckna försäkring för människor som redan har en sjukdom eller medicinska besvär när de tecknar försäkringen.

Den åtgärden har brett folkligt stöd och behölls från början när Trump och talmannen Paul Ryan gick fram med Trumpcare/Ryancare. Det förslaget röstades dock ner.

Försäkringsbolagen får fortfarande inte neka människor med sjukdomshistorik en försäkring men får ta ut en betydligt högre avgift för den gruppen.

När republikanerna nu har gått fram med ett nytt förslag har positionerna flyttats närmre den allra mest konservativa falangen av partiet som vill att marknaden ska släppas friare.

Det nya förslaget innebär därför att regeln delvis dras tillbaka. Med Trumpcare får försäkringsbolagen fortfarande inte neka människor med sjukdomshistorik en försäkring men bolagen får lov att ta ut en betydligt högre avgift för den gruppen, som kritiker menar att många inte kommer ha råd med.

Vad som räknas som sjukdomshistoria är inte definierat. I debatten pratar man om exempelvis kroniska sjukdomar, förlossningsskador, cancer och medfödda hjärtfel.

Annons
Annons

Protest mot före införandet av Obamacare. Arkivbild från 2012.

Foto: Charles Dharapak/APBild 1 av 1

2 / 4

Ålder – inkomst

Protest mot före införandet av Obamacare. Arkivbild från 2012.
Protest mot före införandet av Obamacare. Arkivbild från 2012. Foto: Charles Dharapak/AP

Om du är äldre och låginkomsttagare, betalar du mer under Trumpcare.

Hur stor subvention personer får under Obamacare avgörs av en beräkning där man tittar på vilken inkomst personen har och vad sjukvård kostar där personen bor.

I det nya republikanska hälsovårdsförslaget som nu går vidare till senaten utgår man i stället från ålder. Det gör att unga, friska människor inte i samma utsträckning behöver betala för de äldre, sjuka människorna i systemet.

I stället för de tidigare subventionerna får man ett skatteavdrag baserat på ålder, där äldre får större avdrag. Om du är äldre och låginkomsttagare, betalar du dock mer under Trumpcare.

Annons
Annons

Högsta domstolen i Washington.

Foto: Haraz N Ghanbari/APBild 1 av 1

3 / 4

Vinnare – förlorare

Högsta domstolen i Washington.
Högsta domstolen i Washington. Foto: Haraz N Ghanbari/AP

I Trumpcare är kvinnor förlorare.

Människor som är unga och höginkomsttagare gynnas av Trumpcare. Trumpcare tenderar också att gynna människor i städer, medan Obamacare är mer fördelaktigt för äldre personer, låginkomsttagare och personer som är bosatta på landsbygden.

Paul Ryan motiverar fördelarna för höginkomsttagare med att det är viktigt att inte skapa incitament som gör att människor inte tar ett mer välbetalt jobb eller arbetsuppgifter som innebär en löneökning.

I Trumpcare är kvinnor förlorare. I förslaget kan du inte få skatteavdrag för en sjukförsäkring som innehåller möjligheter att göra abort – en gammal republikansk stridsfråga.

Trumpcare stoppar också all federal finansiering till Planned parenthood som hjälper kvinnor med bland annat att söka efter bröstcancer och få tillgång till preventivmedel. Trumpcare tar också bort ett krav i Obamacare på vad som ska ingå i en sjukförsäkring. Det innebär bland annat att en sjukförsäkring inte längre behöver täcka mammaledighet eller ambulanstransport.

Annons
Annons

Paul Ryan förklarar den nya hälsoreformen American Health Care Act.

Foto: J Scott Applewhite/APBild 1 av 1

4 / 4

Valfrihet – obligatoriskt

Paul Ryan förklarar den nya hälsoreformen American Health Care Act.
Paul Ryan förklarar den nya hälsoreformen American Health Care Act. Foto: J Scott Applewhite/AP

Under Obamacare tvingades människor att skaffa en hälsoförsäkring och de som avstod fick betala en straffavgift. På så sätt skulle man skapa incitament för människor att teckna sjukförsäkring.

I Trumpcare tas det kravet bort tillsammans med kravet på att arbetsgivare måste teckna försäkringar för alla anställda som jobbar minst 30 timmar i veckan om företaget har fler än 49 anställda.

Många amerikaner har i dag sjukvårdsförsäkring via sin arbetsgivare och med republikanernas första förslag (som föll) bedömdes 14 miljoner färre människor ha sjukförsäkring redan nästa år.

Siffrorna för det nya förslaget på Trumpcare finns inte än, eftersom det röstades igenom i representanthuset innan budgetkansliet hann göra en bedömning.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons