Annons

Trumpne Donald vill ha mur på förskolan

Bästa barnböckerna just nu. En fartfylld ABC-resa, ett humoristiskt kritiserande av den pågående skogskövlingen och en dagisversion av Donald Trump.

Under strecket
Publicerad

Bosse & Bella och trumpna Donald.

1 / 5

Bosse & Bella och trumpna Donald.
Bosse & Bella och trumpna Donald.

Bosse & Bella och trumpna Donald

av Måns Gahrton, text, och Amanda Eriksson, bild. (Berghs)

Det har börjat ett nytt barn på förskolan. Han heter Donald och börjar genast att bygga en mur av kuddar så att inga småbarn kan ta sig över till storbarnen. Gahrton och Eriksson är på intet vis först med att porträttera den amerikanske presidenten som ett barn, men det är kittlande att de gör honom till en del av i sin redan bekanta bilderboksserie om syskonen Bosse och Bella. Även om de gott kunde ha låtit slutet vara mörkare.

Annons
Annons

2 / 5

Jag vaktar Allan

av Johanna von Horn, text, och Charlotte Ramel, bild. (Urax)

”Det är jag som är Allans barnvakt” konstaterar det femåriga berättarjaget redan på första uppslaget i denna förtjusande berättelse om att längta så mycket efter ett syskon att man helt enkelt nästan adopterar en grannunge. Även om ungens mammor har en ovana att inte riktigt våga lämna dem ensamma.

Annons
Annons

3 / 5

Ett sista brev

av Antonis Papatheodoulou, text, och Iris Samartzi, bild. Övers. Anna Maria Gull (Atrium)

Efter 50 år gör Kostas sin sista dag som brevbärare på den lilla ön i den här ursöta bilderboken som är omsluten av ett kartongkuvert som måste knytas upp innan läsning – tänk skivhyllornas deluxeutgåvor. Det är en finstämt vemodig berättelse målad i kollagestil av den produktiva grekiska illustratören Iris Samartzi.

Annons
Annons

4 / 5

Skogshuggarens skägg

av Duncan Beedie. Övers. Sara Jonasson (Lind & co)

När skymningen faller har skogshuggaren Stor-Jimmy huggit ner alla träd runt stugan där han bor. Men så knackar det plötsligt på dörren och en efter en flyttar de djur som tidigare bodde i skogen istället in i hans yviga skägg. Där för de ett väldigt liv och sakta men säkert blir berättelsen en sedelärande blinkning om riskerna med den skogsskövling som pågår runt vårt klot.

Annons
Annons

5 / 5

Alma och Boris Cyklar till Öknen

av Lena Arro, text, och Sara Gimbergsson, bild. (Opal)

Okej, Z som i Zebedaffe kanske inte kläcktes i brådrasket, men radarparet Arro och Gimbergsson har trots de sedvanliga snårigheterna med alfabetsböcker – de kluriga bokstäverna X och Z – skapat en lika engagerande som fartfylld resa där Alma och hennes hund i flygande fläng tar sig ända till Öknen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons