Annons

Trumps advokat väcker häpnad: ”Klavertramp”

President Trumps frispråkiga advokat Rudy Giuliani har orsakat höggradig förvåning genom att göra uttalanden som verkat gå emot Trumps – bara för att strax efter ta tillbaka dem och hävda att han haft fel. Till och med presidenten uppges tycka att det får vara nog.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Rudy Giuliani.

Foto: Andrew Harnik/APBild 1 av 1

Rudy Giuliani.

Foto: Andrew Harnik/APBild 1 av 1
Efter reklamen visas:
Mellan raderna AUKTORITÄRA LEDARE

Försökte Trump Organization, familjen Trumps fastighetsimperium, ro iland bygget av ett Trump Tower i Moskva samtidigt som Donald J Trump höll på att vinna valet i november 2016? Eller hade planerna, som innefattade kontakter högt upp i den politiska makten i Ryssland, lagts på is i god tid före valet?

Svaret på de frågorna är en del i den särskilda åklagaren Robert Muellers utredning om rysk valpåverkan och eventuellt samarbete mellan ryssar och Trumps valkampanj.

Trump har hävdat att han ”inte har några affärer" i Ryssland. Men hans tidigare advokat Michael Cohen, som dömts för flera brott och samarbetar med Muellers utredning, har vittnat om att diskussionerna om den prestigefyllda skyskrapan pågick till sommaren 2016.

Stämmer det så har Trump beslagits med lögn, hävdar presidentens kritiker.

Rudy Giuliani, New Yorks tidigare borgmästare, är sedan 2018 Trumps personliga advokat, vars uppgift är att agera yttre skydd mot de juridiska utmaningar som presidenten står inför.

Rudy Giuliani.
Rudy Giuliani. Foto: Andrew Harnik/AP
Annons
Annons

Men efter att Giuliani gjort häpnadsväckande uttalanden i tv-soffor på bästa sändningstid om Trump Tower Moskva och annat – bara för att strax efteråt ta tillbaka vad han sagt – växer nu misstron mot den frispråkiga ex-borgmästaren.

Giulianis strategi, har han förklarat i tidigare intervjuer, är att offentligt försvara Trump för att på så sätt få tv-tittare och väljare att stödja presidenten mot den utredning som Trump ofta avfärdar som ”häxjakt”.

Det verkade inledningsvis vara en smart strategi, givet att ex-borgmästaren älskar att prata med journalister och sitta i tv-studior.

Kan inte vara så fladdrig längre.

Men nu frågar sig somliga om Giuliani saboterar för sin högprofilerade klient mer än han hjälper. Frågan har till och med rests om Giuliani ger intervjuer efter att ha druckit, vilket han förnekar.

– Jag dricker inte på lunchen. Jag kan ta en drink till middagen. Jag gillar att dricka ihop med en cigarr, deklarerade Giuliani i maj 2018.

Den senaste cirkusen startade i söndags då Trumps advokat dök upp i NBC:s nyhetsshow ”Meet the Press”. Där vände han upp och ned på historien om Trump Tower i Moskva genom att hävda att diskussionerna om tornbygget på gick till november 2016, alltså fram till eller rent av förbi valet.

– Såvitt vi förstår pågick samtalen genom hela 2016, deklarerade Giuliani.

Det hade inte ens Michael Cohen hävdat tidigare.

Men bara timmar senare, på måndagen, tog Giuliani tillbaka kommentaren. I ett uttalande hävdade han nu att hans resonemang om november ”var hypotetiskt och inte baserades på konversationer jag haft med presidenten”, rapporterade bland andra tidningen Politico.

Annons
Annons

Strax efteråt var det dags igen. I en intervju med magasinet The New Yorker väckte Giuliani ny förvåning när han började prata om icke tidigare kända bandinspelningar han ska ha hört av samtal mellan Trump och Michael Cohen.

Strax efteråt försökte han ta tillbaka även det uttalandet.

– Jag borde inte ha sagt inspelningar, rättade han sig.

– Inga inspelningar. Well, jag har lyssnat på inspelningar, men inga som rör det här, fortsatte han.

Anonyma källor runt president Trump säger till bland annat AP att irritationen med Giuliani växt även hos presidenten och hans närmaste stab efter de märkliga framträdandena.

Schabblet kommer i ett läge där den särskilda åklagaren Mueller antas vara i slutskedet av sin ryssutredning, som pågått i över ett år – samtidigt som Demokraterna tagit makten i representanthuset, vilket ger partiet möjlighet att inleda en potentiell riksrättsprocess mot presidenten.

– Rudy har gjort ett mycket bra jobb med att framträda på tv och slå tillbaka och försvara president Trump, säger tidigare Trump-rådgivaren Sam Nunberg till AP.

– Men nu är rätt läge att vara precis, du kan inte vara så fladdrig längre. Han gjorde ett rejält klavertramp.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons