Annons

Karin Henriksson:Trumps aggressiva hot kan riva rådande maktstrukturer

Kaos, osäkerhet, råare kapitalism och ett USA som reser barriärer. Så långt går det att förutspå vad som väntar under president Trump. Motståndare hoppas att ministrar och kongressen kan slå till bromsen, men det är ett ideologiskt motiverat järngäng som samlas runt honom i Vita huset.

Under strecket
Publicerad
Foto: Patrick Semansky/APBild 1 av 1
Foto: Patrick Semansky/APBild 1 av 1
Foto: Patrick Semansky/AP

WASHINGTON Under de dryga två månader som gått sedan valet har Donald Trump inte presenterat några detaljplaner, utan istället intygade den ena tilltänkta ministern efter den andra att de inte håller med om hans syn på Ryssland, underrättelsetjänsterna, tortyr, invandringsstopp för muslimer, bygget av muren mot Mexiko.

Men detta gäller i huvudsak utrikespolitiken där det återstår att se vem som får sista ordet. Normalt kommer det från Vita huset – och där omges Trump av personer som Steve Bannon och Stephen Miller med bakgrund i den nationalistiska yttersta högern, ”alt-right”.

I inrikespolitiken handlar det mer om spänningar mellan Trump och den republikanska kongressmajoriteten. För tillfället är det breda leenden och ryggdunkningar, men makthavarnas målsättningar är inte desamma som Trumps. Han kan lätt få igenom en skattesänkning, en konservativ HD-domare, inskränkningar i aborträtten och slopande av miljökrav. Men beträffande pensionerna, som Trump lovade att behålla intakta, vill proffspolitikerna i partiet ha ett ord med i laget, troligen även om frihandel, vård och invandring.

Annons
Annons

Otåliga väljare som trodde på Trumps, i de flestas ögon, orealistiska vallöften vill se påtagliga framsteg snart. Order om en grundsten i murbygget, kanske redan på måndagen, vore en tänkbar gest, liksom att svepa bort möjligheterna för barn till illegala invandrare att stanna. Detta och mycket annat skulle däremot öka motviljan mot Trump ytterligare bland Demokraterna – och i omvärlden.

Det är alltid tal om presidentens första 100 dagar. Utspel varenda dag är så gott som garanterat med Trump. Men detta skapar också nervositet eftersom han inte alltid håller fast vid en linje eller ens har någon med bäring i praktiken. Han har själv ingen erfarenhet från politiken eller militären, något som även gäller flera i den tänkta regeringen.

Mycket på hans agenda måste också baxas genom kongressen, vilket Trump inte alltid verkar medveten om. Stabschefen Reince Priebus är den som har mest insikt i hur ”Washington” fungerar och ögonen kommer att riktas mot honom.

Demokraterna lär göra allt för att försöka locka över någon republikan i kommande omröstning, kanske för att i alla fall få en skalp så här i början. Risken är stor för att dödläget i ”träsket” består även under Trump, som dessutom hämtat ministrar och rådgivare ur den ”elit” hans väljare avskyr.

Men, Trump som vill vinna till varje pris, gick segrande ur valet med oortodoxa metoder som eliten fnös år. Kanske kan han riva politiska och finansiella maktstrukturer i Washington och New York med aggressiva hot.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons