Annons

Olof Ehrenkrona:Trumps avsked av Bolton var väntat

John Bolton går.
John Bolton går. Foto: Frank Augstein/AP

Trumps nya val kommer att påverka utrikespolitiken.

Under strecket
Publicerad

Att Donald Trump skulle sparka sin nationella säkerhetsrådgivare var väntat. De som känner John Bolton var nog mer förvånade över utnämningen än över avskedandet. Bolton är en neokonservativ hök och en rigid sådan. Att Trump tycks ha varit helt okunnig om detta säger en hel del om hans amatörism.

Bolton är ju inte precis okänd i den amerikanska kontexten. Hans hårda linje gentemot Ryssland, Iran, Nordkorea och Kina är välbekant liksom hans benägenhet att aldrig överge en intagen ståndpunkt. En del kallar det för principfasthet, andra ser det som en närmast patologisk envishet.

Amerikansk utrikespolitik under Donald Trump har blivit ett plockepinnspel. Lyfts en pinne upp på ett ställe, rasar en annan pinne någon annanstans i högen.

Bolton utsågs för att han var hård mot Iran och Kina och för att Trump behövde visa att han kanske ändå inte var helt i händerna på Moskva. Ett antal tweets och några golfrundor senare och med valet allt närmare har presidentens känsloliv slagit om.

Ryssland ska tas till nåder igen, handelskriget mot Kina går inte så bra och opinionsstödet för detta sviktar, samtal ska inledas med Iran och föras till något slags avslut med talibanerna och det misslyckade försöket att få Nordkorea att ge upp sina kärnvapen ska glömmas bort. För Trump gäller nu enbart valet och han måste visa att han inte bara kan säga upp avtal utan att han också kan sluta sådana. I detta manus fanns det inte någon plats för en bråkstake som John Bolton i truppen.

Kommentarerna till avskedet präglas av lättnad och oro. Lättnaden handlar om att risken för ett militärt anfall mot i första hand Iran nu är väsentligt mindre. Oron gäller instabiliteten och nyckfullheten i USA:s utrikespolitik men också därför att Bolton, trots allt, representerade en klassisk linje i amerikansk politik – motståndet mot auktoritära ledare och totalitära regimer.

Världen vet att en nittio graders vändning av den amerikanska positionen bara ligger en tweet bort och att det för Vita huset inte längre finns några värden och principer som övertrumfar devisen America first.

Vad betyder då detta för Europa? Nå, det lär vi få veta först när efterträdaren annonseras. Innan dess lär mycket hända på Twitter.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons