Annons

Karin Henriksson:Trumps drömsits – kan räkna med massivt stöd

Det blir en rejäl förskjutning av makten i USA i och med Donald Trumps seger i presidentvalet. Som president kan han räkna med stöd från republikanska majoriteter i både senaten och representanthuset, till skillnad från Barack Obama i dag.

Under strecket
Publicerad

Donald Trump med jublande anhängare.

Foto: Julie Jacobson/APBild 1 av 2

Dragkamp mellan Paul Ryan (bilden) och Trump?

Foto: Paul Sancya/APBild 2 av 2

Donald Trump med jublande anhängare.

Foto: Julie Jacobson/APBild 1 av 1
Donald Trump med jublande anhängare.
Donald Trump med jublande anhängare. Foto: Julie Jacobson/AP

WASHINGTON Entusiasmen för Trump och hans idéer har inte varit översvallande i kongressblocket efter talmannen Paul Ryans råd till sina kolleger att ”följa sitt samvete” i presidentvalet. Något hjärtligt förhållande mellan de två ledande republikanerna Trump och Ryan råder alltså definitivt inte och en dragkamp kan vänta.

Kongressrepublikanerna måste nu syna Trumps valprogram och bedöma hur realistiskt det är. Ett ja till en massiv skattesänkning kan säkert klubbas och de lär godkänna Trumps HD-domare. Men framför allt slipper de veto-hot från presidenten den dag de röstar ner Obamacare. Frågan vad som ska hända med 20 miljoner människor som fått tillgång till vård har inte besvarats och förslagen till en ny vårdreform är skissartade.

Annons
Annons

Dragkamp mellan Paul Ryan (bilden) och Trump?

Foto: Paul Sancya/APBild 1 av 1

Finansiering av massdeporteringar kan bli kärvt – likaså är republikaner normalt frihandelsvänner även om de nog gärna instämmer i anklagelser om att Kina manipulerar valutan.

I kongressen står det klart att Republikanerna behåller sin majoritet i båda kamrarna. I senaten hade de i skrivande stund 51 av de 100 platserna. Demokraterna hade behövt få ett nettotillskott på fem senatorer för att nå majoritet. Det ansågs inte omöjligt men nu pekar det mesta mot 52 republikaner och 48 demokrater i senaten.

Dragkamp mellan Paul Ryan (bilden) och Trump?
Dragkamp mellan Paul Ryan (bilden) och Trump? Foto: Paul Sancya/AP

Demokraten Tammy Duckworth, som förlorade benen när hennes helikopter sköts ner i Irak, vann över den sittande republikanen Mark Kirk. I Indiana misslyckades välkände demokraten Evan Bayh med en comeback och republikanen Todd Young får stolen i senaten. Marco Rubio som återupptog sin senatvalkampanj efter förlusten i republikanska primärvalen segrade i Florida.

Man brukar tala om att kandidater på lägre nivå seglar in på presidentkandidatens kavajskört, men det skedde alltså inte på någon av Trumps mörka kavajer. I stället förlorade partiet platser i bägge kamrarna.

Det var väntat att Republikanerna skulle behålla kontrollen i representanthuset, men med krympt majoritet, 236-199 i kalkylerna sent på valnatten. Det återstår att se om Paul Ryan får förnyat förtroende som talman när det nyinvalda blocket samlas efter nyår.

En mångårig trend höll i sig i valen på tisdagen. Demokraterna tappade mark i Södern och nu har partiet inte majoritet i någon kammare i något delstatsparlament i den gamla sydstatsfederationen. Ett annat mönster som upprepades är klyftan stad–landsbygd, med demokratisk dominans i storstäderna och republikansk på landet.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons