Annons

Erik Bergin:Trumps ex-advokat talar ut – här är vad det innebär

Två draman – på varsin sida av planeten – utspelar sig i dag när Trumps ex-advokat Michael Cohen förhörs i Washington samtidigt som presidenten själv träffar Nordkoreas ledare Kim Jong-Un i Vietnam.

SvD:s Erik Bergin reder ut vad vittnesmålet innebär.

Under strecket
Publicerad

Michael Cohen, i mitten.

Foto: Manuel Balce Ceneta/APBild 1 av 5

Stephanie Clifford, bättre känd som Stormy Daniels.

Foto: Markus Schreiber / APBild 2 av 5

Karen McDougal.

Foto: Splash News / Splash, Photos: News [downloaded]Bild 3 av 5

Trump Tower längs Femte avenyn i New York.

Foto: Erik BerginBild 4 av 5

Trump möter Kim Jong-Un i Singapore i juni 2018.

Foto: Evan Vucci / NTB ScanpixBild 5 av 5

Michael Cohen, i mitten.

Foto: Manuel Balce Ceneta/APBild 1 av 1
Michael Cohen, i mitten.
Michael Cohen, i mitten. Foto: Manuel Balce Ceneta/AP

Vad är det som händer?

NEW YORK. Michael Cohen var under ett decennium Donald Trumps personliga advokat och vad som beskrivs som "fixare". Han har själv sagt att han "skulle ta en kula för Trump". Deras nära relation fick ett abrupt slut efter att FBI i april 2018 genomförde en räd i ett hotellrum längs Park Avenue på Manhattan, New York, och på ett kontor som Cohen disponerade en bit bort. Polisen beslagtog bland annat information som har med Trump att göra.

Sedan dess har Cohen dömts för och erkänt flera brott, bland annat skattefiffel. Han ska börja avtjäna ett treårigt fängelsestraff i maj. Han har också vänt sig emot sin forna klient, USA:s president, och gett detaljer om Trump och hans affärer till åklagarna, med syfte att mildra sitt straff.

Annons
Annons

Stephanie Clifford, bättre känd som Stormy Daniels.

Foto: Markus Schreiber / APBild 1 av 2

Karen McDougal.

Foto: Splash News / Splash, Photos: News [downloaded]Bild 2 av 2

Den här veckan förhörs Cohen av politiker i tre olika kongressutskott i Washington om vad han vet om Trump. Förhören har skjutits upp sedan slutet av 2018 eftersom Cohen hävdar att han och hans familj varit utsatta för hot från Trump och hans advokater.

Vad det kan handla om för hotelser stod klart på tisdagen när Matt Gaetz, republikansk kongresspolitiker och Trumpsupporter, twittrade direkt till Cohen: ”Vet din fru och svärfar om dina flickvänner? (...) De är på väg att få reda på en hel del”.

Förhöret på tisdagen hölls bakom stängda dörrar, liksom det på torsdag. Onsdagens förhör är dock öppet för allmänhet och medier och tar delvis uppmärksamheten från Trumps toppmöte med Kim Jong-Un i Vietnam som pågår samtidigt.

1/2

Stephanie Clifford, bättre känd som Stormy Daniels.

Foto: Markus Schreiber / AP
2/2

Karen McDougal.

Foto: Splash News / Splash, Photos: News [downloaded]

Vad ska Cohen säga?

Det vet han förstås bara själv. Men bland andra New York Times och nyhetsbyrån AP publicerade på tisdagen uppgifter från anonyma källor om vad den tidigare advokaten planerade att säga. Det gick inte att utröna om det i själva verket var samma källa som pratat med både AP och New York Times.

Enligt uppgifterna ska Cohen bland annat berätta mer om omständigheterna kring de betalningar som han ombesörjde för Trumps räkning till två kvinnor, porrstjärnan Stormy Daniels och ex-Playboymodellen Karen McDougal, för att de skulle hålla tyst om påstådda affärer med Trump.

Annons
Annons

Trump Tower längs Femte avenyn i New York.

Foto: Erik BerginBild 1 av 1

Cohen väntas inte gå in djupare på eventuella kopplingar mellan Trump och Ryssland under onsdagens öppna möte för att inte riskera störa den särskilda åklagaren Robert Muellers utredning, uppger AP.

Den informationen – om bland annat ett omtalat möte 2016 i Trump Tower i New York mellan en rysk advokat och flera medlemmar ur Trumps närmaste krets, inklusive numera dömda ex-kampanjchefen Paul Manafort och en av Trumps söner – har Cohen å andra sidan sannolikt redan gett åklagarna.

Trump Tower längs Femte avenyn i New York.
Trump Tower längs Femte avenyn i New York. Foto: Erik Bergin

Kan Cohens vittnesmål skada Trump?

Det som gör Cohen farlig för Trump är att han inte längre har något att förlora. Han har inget skäl kvar att skydda sin ex-klient.

Mycket av vad han antas komma med är å andra sidan redan känt, även om Cohen väntas fylla på med detaljer.

Både försöken att köpa kvinnornas tystnad och exempelvis Trumps tidigare byggprojekt i Moskva, som involverade kontakter med höga ryska tjänstemän, är kända sedan flera månader. Cohen har tidigare sagt att han skötte affärerna på uppdrag av Trump.

Vissa detaljer har även bekräftats av ingen mindre än en av Trumps nuvarande advokater, den tidigare New York-borgmästaren Rudy Giuliani.

Cohen väntas dock även berätta vad han vet om Trumps affärer i ett bredare perspektiv, och vad som kan beskrivas som mindre smickrande karaktärsdrag hos presidenten, inklusive hans tendens att anpassa verkligheten till vad som passar honom bäst istället för till fakta. Enligt den anonyma källan ska Cohen lägga fram dokument och annan bevisning som ska styrka hans utsaga.

Annons
Annons

Trump möter Kim Jong-Un i Singapore i juni 2018.

Foto: Evan Vucci / NTB ScanpixBild 1 av 1

Sett till helheten är Cohens vittnesmål en meganyhet i USA. Men det är långt ifrån säkert att det får någon avgörande och konkret påverkan på presidenten. En eventuell riksrättsprocess lär inte inledas av Demokraterna innan Muellers arbete är klart, om ens då.

Trump möter Kim Jong-Un i Singapore i juni 2018.
Trump möter Kim Jong-Un i Singapore i juni 2018. Foto: Evan Vucci / NTB Scanpix

Vad säger Trump?

Presidenten är för tillfället upptagen med toppmötet i Vietnam, men Vita husets presstalesperson Sarah Sanders sa på tisdagen att "det är skrattretande att någon skulle ta något en dömd lögnare som Cohen säger på allvar."

Cohen har medgett att han ljög i tidigare förhör, för att skydda Trump och även sig själv. Det vänds nu mot honom, även om det var just hans förmåga att ljuga och utföra ljusskygga uppdrag som alls gjorde Cohen intressant för Trump.

Trump har sedan 2018 försökt distansera sig från sin forna advokat, vars advokatlicens dragits in, och har ägnat månader åt att twittra om att Cohen är en "lögnare".

Vita huset lär följa Cohens vittnesmål noga. Det kan även ge näring åt flera andra undersökningar som drivs av olika utskott i kongressens två kammare, där Demokraterna har majoritet i representanthuset sedan januari. Det är i representanthuset som riksrättsprocesser inleds.

Onsdagens öppna förhör med Cohen är planerat att starta klockan 16 svensk tid.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons