Annons

Cohen erkänner brott beordrade av Trump

Trumps mångåriga ”fixare” Michael Cohen har gått med på en uppgörelse i rättsprocessen mot honom. Cohen erkänner sig skyldig på flera punkter bland annat till olaglig kampanjfinansiering för stora betalningar till kvinnor som påstår att de har haft en affär med Trump – för deras tystnad. Cohen uppger nu att betalningarna skett på uppdrag av Trump.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Trumps tidigare privata advokat Michael Cohen.

Foto: Richard Drew / TTBild 1 av 1

Trumps tidigare privata advokat Michael Cohen.

Foto: Richard Drew / TTBild 1 av 1
Trumps tidigare privata advokat Michael Cohen.
Trumps tidigare privata advokat Michael Cohen. Foto: Richard Drew / TT

NEW YORK När Cohen klev in i rättssalen på Manhattan i New York var byggnaden omringad av kravallstaket och medier på tisdagseftermiddagen amerikansk tid. Cohen, som tidigare sagt att han skulle ”ta en kula” för presidenten, har nu nått en uppgörelse med åklagarna för att ”spara miljoner dollar, skydda sin familj och begränsa sin exponering” enligt källor i medier. Väl i rättsalen gjorde han ett för Trump mycket besvärande uttalande: Han betalade kvinnorna ”i samordning med och under ledning” av den federala kandidaten, det vill säga Trump. Han erkänner alltså brottslig verksamhet och pekar ut presidenten som medbrottsling. Totalt erkänner Michael Cohen sig skyldig på åtta punkter, bland annat skattebrott.

Annons
Annons

De kvinnor som Cohen betalat är den före detta Playboy-modellen Karen McDougal som betalades 150 000 dollar genom en uppgörelse med ett mediebolag som köpte exklusiva rättigheter till hennes vittnesmål och sedan begravde hennes historia. McDougal påstår att hon hade en affär med Trump 2006–2007 när presidenten var gift.

Den andra är porrstjärnan Stephanie Clifford, Stormy Daniels, som fick 130 000 dollar för sin tystnad. Båda betalningarna gjordes 2016 och ses därför som ett politiskt bidrag till Trump eftersom pengarna betalades mot tystnad om de påstådda affärerna som riskerade skada Trump inför valet. Trump ska sedan ha återbetalat Cohen. Federala kampanjfinansieringslagar förbjuder individer att donera mer än 5 400 dollar per val till en kandidat.

Förutom brott mot kampanjfinansieringslagar står Cohen anklagad för bankbedrägeri och skattesmitning. Cohen har i sin roll som Trumps privata advokat och fixare verkat nära presidenten i åratal och arbetat för Trump-organisationen i över ett decennium. Han kan därför sitta på information som är av intresse för den särskilda åklagaren Robert Mueller som utreder eventuellt samröre mellan Trumpkampanjen och Ryssland i presidentvalet 2016. Information om Trump eller hans medarbetare är i nuläget inte en del av uppgörelsen.

Det var i april som FBI gjorde en räd hos Michael Cohen, som stått inför livstid för ekonomisk brottslighet och för att ha brutit mot kampanjfinansieringslagar. FBI beslagtog fyra miljoner enheter, bland annat dokument, från hans hem, kontor och hotellrum. Uppgifterna om Cohen var först en del av den särskilda åklagaren Robert Muellers utredning, men åtalet lämnades över till åklagare i New York.

Uppgörelsen innebär att Cohen som mest kan få drygt fem års fängelse. Trumps nuvarande advokat Rudy Giuliani har pekat ut Michael Cohen som en ”stor lögnare” efter att det framkommit att Cohen eventuellt försökte samarbeta med åklagarna.

Efter reklamen visas:
"Det vore synd om något hände hennes mamma"
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons