Annons

Sandra Johansson:Känslor och partipolitik präglar domarstriden

NEW YORK | Efter en känslosam utfrågning är USA:s senat splittrad över sexanklagelserna mot Trumps tilltänkta domare till Högsta domstolen, Brett Kavanaugh. Det påstådda våldtäktsförsöket har blivit partipolitik när båda partier manövrerar inför mellanårsvalet i november.

Under strecket
Publicerad

Brett Kavanaugh under förhöret i senatens justititeutskott på torsdagen.

Foto: Tom Williams/AP Bild 1 av 1

Brett Kavanaugh under förhöret i senatens justititeutskott på torsdagen.

Foto: Tom Williams/AP Bild 1 av 1
Efter reklamen visas:
Därför är Trumps domarstrid viktig

Åhörare grät när Christine Blasey Ford vittnade i senaten om det våldtäktsförsök hon säger att Trumps nominerade domare till Högsta domstolen, Brett Kavanaugh, gjorde sig skyldig till för nästan 40 år sedan. Blasey Ford själv skakade och var påtagligt illa berörd av att dela sin historia med det amerikanska folket.

När en av senatorerna undrade vad hon minns mest svarade Blasey Ford ”Hur de skrattade. Hur de verkade ha roligt på min bekostnad, när jag ligger under en av dem”.

När Kavanaugh därefter gjorde sitt framträdande var den främsta känslan i stället ilska. Han skrek när han tillbakavisade alla anklagelser och han attackerade Demokraterna för att driva en ”välkoordinerad och välfinansierad” kampanj mot honom. Demokrater hyllade Ford för hennes mod medan flera republikaner visade sitt öppna stöd för Kavanaugh.

Brett Kavanaugh under förhöret i senatens justititeutskott på torsdagen.
Brett Kavanaugh under förhöret i senatens justititeutskott på torsdagen. Foto: Tom Williams/AP
Annons
Annons

Utfrågningen blev ett kvitto på det problematiska i upplägget. Senatsförhören är ingen brottsutredning. I stället ska senatorerna avgöra Kavanaughs lämplighet efter hur de bedömer hans och Blasey Fords trovärdighet kring en händelse som skedde på 1980-talet.

I brist på bevis och fakta lämnades utfrågningen till känslor och partipolitik. När utskottet skulle rösta på fredagen lämnade flera demokrater först salen och i sista stund såg det oklart ut om Republikanerna hade de röster som krävdes. Den Trump-kritiska republikanska senatorn Jeff Flake tycktes vackla fram och tillbaka under förmiddagen. Han röstade till slut ja i den dramatiska utskottsomröstningen – men krävde att FBI utreder anklagelserna och lyckades få med sig både sina partikamrater och presidenten. På fredagskvällen sa president Trump att han vill se FBI komplettera bakgrundskontrollen av Brett Kavanaugh. Han var samtidigt tydlig med att utredningen ska vara begränsad och inte få ta mer än en vecka.

Det väntas nu leda till att omröstningen i hela senaten som skulle ske i början på nästa vecka blir försenad minst en vecka. Att det är just Flake som utmanar partilinjen är knappast en slump, eftersom han har valt att lämna senaten efter mellanårsvalet till kongressen som hålls i början av november.

För republikanerna vore Kavanaugh i Högsta domstolen en viktig politisk seger inför mellanårsvalet, då han står för en konservativ hållning som kan ge partiet domslut man önskar i många år framöver; domar mot aborträtten, begränsningar för myndigheters agerande i klimatfrågor och förbud mot samkönade äktenskap.

Annons
Annons

När en tvist når en konservativ Högsta domstol kommer abort sannolikt inte bli nationellt olagligt.

Kavanaughs eventuella tillträde i Högsta domstolen skapar en konservativ majoritet som kan inskränka aborträtten. Runt om i USA pågår rättsprocesser som abortmotståndare driver mot kliniker och abortförespråkare överklagar lagar som försvårar och begränsar deras arbete. När en tvist når en konservativ Högsta domstol kommer abort sannolikt inte bli nationellt olagligt, men frågan kan överföras till delstatsnivå vilket skulle leda till abortförbud i många delstater.

Många demokrater hade därför aldrig röstat för Kavanaugh – med eller utan sexanklagelser.

När och om omröstningen når hela senaten har republikanerna en minimal majoritet på 51 mot 49 och behöver varje röst. Partiet ser inte heller ut att kunna räkna med stöd från de få demokratiska senatorer som är uppe för omval i delstater som Trump vann 2016. Demokratiska senator Joe Donnelly som representerar Indiana som Trump vann sa på fredagen att han kommer rösta nej.

I den avgörande omröstningen kommer fokus ligga på de republikanska kvinnliga senatorerna Susan Collins och Lisa Murkowski. Kvinnor väntas bli en viktig grupp i mellanårsvalet och kvinnornas stöd till Kavanaugh kan bli betydelsefullt för bilden av Republikanerna. Murkowski, som inte sitter i justitieutskottet, var på fredagen snabb med att ställa sig bakom Flakes krav och Collins földje efer.

Collins och Murkowski pressas från oppositionen att stå upp för Blasey Ford – men också för aborträtten, som senatorerna säger sig försvara.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons