Annons

Trumps hot mot sociala medier – på tre minuter

Donald Trump är på krigsstigen mot sociala medier.
Donald Trump är på krigsstigen mot sociala medier. Foto: Oliver Contreras/TT

USA:s president är på krigsstigen, och siktet är inställt på sociala medier. Trump har hotat att stänga ner Twitter och enligt Vita Huset ska han skriva under en exekutiv order för att hårdare reglera sociala medier-företagen.

Under strecket
Publicerad

Twitters vd Jack Dorsey ger Trump motstånd.

Foto: Jose Luis Magana/AP

Varför kommer detta nu?

Trumps irritation på sociala medie-företagen har bubblat ett tag. Det som har irriterat honom nu är att Twitter i tisdags valde att fästa en uppmaning om faktakoll vid två inlägg som presidenten skrivit angående poströstande.

Denna fråga har aktualiserats på sistone som ett möjligt sätt att minska smittorisken i samband med presidentvalet i USA i höst. Donald Trump är dock mycket kritisk och skrev bland annat:

”Det finns INTE EN CHANS (NOLL!) att poströster än något annat än avsevärt bedrägliga”.

Flera experter och journalister, även på den mestadels Trump-vänliga tv-kanalen Fox News, konstaterar att det saknas bevis för att det förekommit röstfusk i samband med poströstande.

Vad är bakgrunden till Twitters agerande?

Annons
Annons

Såväl Twitter som Facebook och andra sociala medier har fått mycket kritik för att inte ta ansvar för uppenbart falsk och missledande information som sprids via deras plattformar. Twitter har hittills vägrat att ta bort meddelanden med falska påståenden, men däremot har man infört en möjlighet till flaggning och uppmaning till faktakoll.

Tisdagens agerande var första gången som Twitter vidtog denna åtgärd mot Trump, trots att han flera gånger tidigare gjort grundlösa påstående i inlägg på mikrobloggen.

Till och med samma dag skrev USA:s president en rad tweets där han förde vidare en konspirationsteori om att tv-personligheten Joe Scarborough skulle ha mördat en av sina kollegor. Detta har avfärdats av polis, bland annat eftersom Scarborough inte ens var i samma stad när medarbetaren avled.

Dessa tweets ledde dock inte till någon åtgärd från Twitter.

Men det gjorde däremot inläggen om poströstandet, vilket Twitters vd Jack Dorsey motiveras av att det handlar om missvisande information om demokratins fundament, det vill säga att delta i val.

Hur har Trump reagerat mot Twitter?

Med ilska.

Twitter har varit en viktig plattform för Trump. Han har över 80 miljoner följare där och har kunnat kommunicera fritt med dem utan att exempelvis behöva förhålla sig till journalisters frågor.

Annons
Annons

Twitters vd Jack Dorsey ger Trump motstånd.

Foto: Jose Luis Magana/AP

Att Twitter nu för första gången försett hans tweet med en uppmaning till följarna om att faktakolla presidentens påståenden har uppenbarligen stört honom. Efter att åtgärden var ett faktum twittrade Trump igen och anklagade företaget för att försöka påverka presidentvalet.

”Twitter kväver helt YTTRANDEFRIHETEN, och jag, som president, kommer inte tillåta det ske!”, skrev presidenten.

Senare, i två nya tweets, upprepade Trump sitt påstående om poströsterna som en källa till röstfusk. Han skrev även att han och Republikanerna upplever att sociala medier tystar konservativa röster och framförde ett hot mot bolagen.

”Vi kommer att reglerna dem hårt, eller stänga ner dem”.

Vilka åtgärder kan presidenten vidta?

Att omedelbart stänga ner Twitter ligger enligt de flesta bedömare utanför presidentens makt. Det skulle kräva beslut av kongressen och förmodligen strida mot grundläggande delar av USA:s konstitution rörande exempelvis yttrandefriheten.

Presidentens stab har dock aviserat att han ska skriva under en så kallad exekutiv order, ett presidentdekret, men har inte uppgett några detaljer.

Nyhetsbyrån Reuters har dock fått se en kopia på ett utkast till ordern. Enligt Reuters handlar den bland annat om att begära en översyn av en lag som hittills skyddat Facebook, Twitter och Google från att avkrävas ansvar för det som publiceras på deras plattformar. Sådana krav har förts fram från båda politiska läger i USA.

En förändring av den här lagstiftningen skulle kunna öppna för fler stämningar mot tech-jättarna.

Twitters vd Jack Dorsey ger Trump motstånd.
Twitters vd Jack Dorsey ger Trump motstånd. Foto: Jose Luis Magana/AP

Utkastet till ordern skulle också ge den federala kommunikationsmyndigheten FCC i uppdrag att undersöka om sociala medieplattformar har använt sig av hemliga kriterier för att moderera innehåll. Kriterier som de inte informerat sina användare om.

I utkastet ingår även att upprätta en funktion där medborgare ska kunna rapportera fall när de upplevt sig censurerade online. Klagomålen ska sedan slussas till myndigheter för utredning av eventuella lagbrott och sammanställas och presenteras i offentliga rapporter.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons