Annons

Trumps hundra första dagar i siffror

Donald Trump.
Donald Trump. Foto: Evan Vucci/AP

Trump har både upprört världen och hyllats under sina intensiva första 100 dagar som president. SvD ger en siffersummering med de viktigaste och mest uppmärksammade händelserna.

Under strecket
Publicerad

USA skickar Tomahawkmissiler mot Syrien.

Foto: Ford Williams/APBild 1 av 1

1 / 9

De 59 missilerna

59 är antalet Tomahawk-missiler Trump skickade mot flygfältet al-Shayrat i Homsprovinsen i Syrien. Attacken kom som ett gensvar på en kemattack mot civila som USA och många andra länder menar att Assad-regimen ligger bakom.

Inrikes fick Trump stöd från både högt uppsatta demokrater och republikaner för sin attack. Även internationellt var det många länder som ställde sig bakom attacken, bland andra Japan, Frankrike och Tyskland.

Samtidigt skapade attacken iskyla i relationerna mellan USA och Ryssland, som Trump sagt att han ska förbättra.

I valrörelsen lovade Trump också att USA inte ska vara ”världspolis” och att USA inte ska ge sin in i konflikter, förutom när det gäller att utplåna Islamska staten, IS.

I utrikespolitiken har också utvecklingen i Nordkorea blivit ett allt mer brännande problem för Trump. Nordkorea har provskjutit flertalet missiler sedan Trump tillträdde. Nyligen sa Trump att han vill se FN utöka sanktionerna mot landet.

USA skickar Tomahawkmissiler mot Syrien.
USA skickar Tomahawkmissiler mot Syrien. Foto: Ford Williams/AP
Annons
Annons

Donald Trump.

Foto: Andrew Harnik/APBild 1 av 1

2 / 9

De 2 inreseförbuden

Donald Trump.
Donald Trump. Foto: Andrew Harnik/AP

2 är det antal inreseförbud som Trump föreslagit, men som stoppats av domstolar. Trump vill stoppa människor från ett antal länder med muslimsk majoritetsbefolkning att komma in i USA under 90 dagar. Första inreseförbudet gällde Iran, Irak, Libyen, Somalia, Sudan, Syrien och Jemen. I det andra förslaget togs Irak bort, ett land som är en viktig allierad till USA i kampen mot IS. I det andra förslaget förtydligades också att personer med arbetstillstånd i USA skulle få komma in, men det stoppades ändå för religiös diskriminering.

Även flyktingar skulle ha stoppats från att resa in i USA i 120 dagar, om Trump fått som han ville.

Trump har också mött juridiskt motstånd i sitt försök att strypa ekonomiska resurser till städer som San Fransisco och New York som inte hjälper federala myndigheter att hitta och utvisa immigranter som saknar uppehållstillstånd. Domstolsbeslutet som stoppade åtgärden menade att det är en fråga för kongressen.

Trumps pressekreterare Sean Spicer kritiserade beslutet och sa att städerna nu har amerikaners blod på sina händer.

Annons
Annons

Donald Trump och Neil Gorsuch.

Foto: Carolyn Kaster/APBild 1 av 1

3 / 9

De 54 HD-rösterna

Donald Trump och Neil Gorsuch.
Donald Trump och Neil Gorsuch. Foto: Carolyn Kaster/AP

54 är det antal röster som Trumps nominering till Högsta Domstolen till slut fick i omröstningen i senaten. Att Trumps lyckades tillsätta den konservativa domaren Neil Gorsuch är hans tydligaste framsteg hittills. Valet lämnar ett avtryck i många år framöver, då domarna sitter på livstid.

Normalt sett skulle Gorsuch ha behövt 60 röster för att få sin plats i Högsta domstolen, men eftersom demokraterna motsatte sig hans nominering gjorde republikanerna den ovanliga åtgärden kallad ”nuclear option”, som gör att enkel majoritet (51 röster) räcker.

”What goes around comes around”, säger ordspråket. Republikanerna har tidigare motsatt sig Obamas nominering Merrick Garland. Och demokraterna har också använt den omstridda åtgärden nuclear option när partiet ville göra det enklare att få igenom personer till Obamas kabinett.

Det har demokraterna redan fått äta upp när Trump nu har lyckats få igenom en rad kritiserade ministrar med bara 51 röster i en senat där republikanerna har 52.

Eftersom regeländringarna består kommer nu nästa president också kunna nominera domare utan bred konsensus.

Annons
Annons
Bild 1 av 1

4 / 9

De 235 tweetsen

235 (lördag kl 22) tweets har Donald Trump skickat ut från sitt eget konto @RealDonaldTrump sedan han tillträdde. På kontot har han bland annat försvarat sin tidigare nationella säkerhetsrådgivare Michael Flynn som fick avgå för att han inte talade sanning om sina kontakter med Ryssland. Flynn utreds av försvarsdepartementet för mottagna betalningar som misstänks vara kopplade till styret i Ryssland och Turkiet. Trump har twittrat att hans avgång är en ”häxjakt”. Han har också kritiserat bland andra FBI:s utredning om huruvida Trumps valkampanj har samarbetat med Ryssland.

Trump har också attackerat Barack Obama och sagt att ex-presidenten har buggat Trumps telefoner i Trump Tower, en anklagelse som han ännu inte presenterat några bevis för. Vita Huset har stegvis gått ifrån anklagelsen och sagt att han menade övervakning i bred bemärkelse och att han inte heller menar Obama personligen.

Han har också attackerat varumärkeskedjan Nordström för att de slutat sälja hans dotters varumärke och kritiserat rapparen Snoop Dogg för att han skjuter en clown som liknar Trump i sin musikvideo.

Annons
Annons

Donald Trump.

Foto: Alex Brandon/APBild 1 av 1

5 / 9

20 procent lägre bolagsskatt

Donald Trump.
Donald Trump. Foto: Alex Brandon/AP

20 är antalet procentenheter som Trump vill sänka bolagsskatten: Från dagens 35 till 15 procent.

Bolagsskatten är bara en del i den omfattande skattereform som Trump hoppas driva igenom under den här mandatperioden. Han har också föreslagit färre och lägre skattesatser för privatpersoner, men det är ännu oklart vilka inkomster som ska hamna under varje kategori. Hans förslag har mött kritik för att främst gynna företag och mycket förmögna amerikaner. Försvararna menar dock att medelklassen kommer gynnas när företagens kostnader går ner.

Den brännande frågan är hur alltihop ska finansieras. Av sig själv genom tillväxt, menar finansminister Steven Mnuchin. Det är dock både republikaner och ekonomer skeptiska till.

Hur Trump själv gynnas av sitt förslag är okänt eftersom han brutit med traditionen och vägrat redovisa sina skatteinbetalningar.

Annons
Annons

Donald Trump och hälsominister Tom Price.

Foto: Pablo Martinez Monsivais/APBild 1 av 1

6 / 9

De 216 rösterna

Donald Trump och hälsominister Tom Price.
Donald Trump och hälsominister Tom Price. Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP

Så många röster behövde Trump för att få igenom ”Trumpcare” i representanthuset. Att dra tillbaka företrädarens sjukvårdsreform, ”Obamacare”, har varit ett viktigt vallöfte från Trump men också ett mantra från republikanerna sedan 2010. Trots att republikanerna nu har bägge kamrar i kongressen föll hela förslaget i sista stund när republikanerna och Trump insåg att de inte hade de röster som krävs.

Trump var engagerad i processen och ställde ett ultimatum: ”rösta ja nu eller lev med Obamacare”. Det ultimatumet visade sig dock vara en bluff. Redan nu förhandlas om ett nytt förslag som den mest konservativa falangen av republikanerna (som sa nej till det första förslaget) nyligen ställde sig bakom.

Eftersom Trump gått till val på att vara en mästerförhandlare som skulle få Washington att uträtta saker var misslyckandet både en politisk förlust och en personlig prestigeförlust. Bakslaget är det allvarligaste under hans första hundra dagar.

Annons
Annons

Oljerigg utanför Kalifornien.

Foto: Joel Toreja/TTBild 1 av 1

7 / 9

De 31 procenten

Oljerigg utanför Kalifornien.
Oljerigg utanför Kalifornien. Foto: Joel Toreja/TT

31 procent. Det är så mycket som Donald Trump vill skära ner miljömyndigheten EPA:s budget.

Trump har under sina första hundra dagar öppnat för oljeborrning i Arktis, tagit bort restriktioner för var kolgruvor får byggas, tillåtit högre utsläpp från bilar och kolgruvor. Han har också påbörjat en översyn av områden som hålls orörda för att bevaras. Det kan vara slöseri med naturresurser, menar Trump.

Han har också gett grönt ljus för bygget av två, stora, kontroversiella oljeledningar. En i North Dakota, Dakota Access Pipeline, där ursprungsbefolkningen har protesterat i år och så Keystone XL som ska leda kanadensisk oljesand. Bägge projekten stoppades av Obama.

Trump har ännu inte dragit tillbaka USA:s formella deltagande i det internationella Parisavtalet för att begränsa jordens uppvärmning, men i praktiken har han skrotat det för USA:s del.

Annons
Annons

Kapitolium, Washington.

Foto: Susan Walsh/APBild 1 av 1

8 / 9

De 530 stolarna

Kapitolium, Washington.
Kapitolium, Washington. Foto: Susan Walsh/AP

530 stolar som ska fyllas av seniora tjänstemän efter senatens godkännande står fortfarande tomma. Hittills har senaten godkänt 26 av Trumps nomineringar och 37 väntar på att godkännas.

Motsvarande siffror för Obama vid 100 dagar var 69 konfirmerade och 118 som inväntande senatens beslut. För Bush var 35 konfirmerade och 50 inväntade ett senatsbeslut.

Trump kommer däremot förmodligen bli den president som har skrivit under flest presidentdekret under sina första hundra dagar. Lördag kväll på Trumps 100:e dag som president hade han signerat 33. Det är det högsta antalet på 100 dagar sedan andra världskriget, enligt Fortune.

Presidentdekreten kan, till skillnad från lagstiftning, enkelt rivas upp av nästa president.

Annons
Annons

Donald Trump med golfklubba.

Foto: Damian Dovarganes/APBild 1 av 1

9 / 9

De 17 golfrundorna

Donald Trump med golfklubba.
Donald Trump med golfklubba. Foto: Damian Dovarganes/AP

Siffran 17 är något osäker. Det är så många golfrundor de medier som följer Trump fysiskt uppskattar att han har spelat. Han har rapporterats befinna sig på en golfanläggningar 19 gånger, men Vita Huset vill inte uppge om han spelat golf varje gång.

Trumps täta resor till sitt resort i Mar-a-Lago och det faktum atthans fru Melania bor i New York har väckt frågan om vad allt säkerhetspådrag egentligen kostar USA:s skattebetalare.

Även Barack Obama spelade en hel del golf under sin tid som president. Enligt CBS korrespondent Mark Knoller gjorde Obama 333 rundor under sina åtta år som president. Grovt räknat är det 0,11 golfrundor per dag, eller en golfrunda var tionde dag.

Trump ligger hittills högre; på 0,17 golfrundor per dag.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons