Annons

Trump försvarar borttagna inlägg: ”Perfekta”

USA:s president Donald Trump.
USA:s president Donald Trump. Foto: Andrew Harnik/AP/TT

Facebook har för första gången tagit bort ett inlägg från USA:s president Donald Trump efter att kontot lagt ut vad det kallar vilseledande information gällande coronaviruset. Inlägget sade att barn "är så gott som immuna" mot viruset. Nu försvarar presidenten sitt uttalande.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Uttalandet kom under en intervju som presidenten gjorde i måndags med Fox News.

"Filmen innehåller falska påståenden om att en grupp människor är immuna mot covid-19, vilket bryter mot våra regler om skadlig och vilseledande information om coronaviruset", säger Facebooks talesperson Andy Stone i ett uttalande, enligt CNN.

Facebook uppger att man har plockat bort inlägget från presidentens sida och Twitter säger att Trumps presidentkampanjs officiella konto tillfälligt stängdes av. Det är första gången som Facebook tar bort ett inlägg från den amerikanska presidenten.

I amerikansk radio försvarar presidenten nu sitt kritiserade yttrande, som han kallar "ett perfekt uttalande".

– Alla läkare säger samma sak som jag säger. Inte alla läkare, antar jag. Det finns några som inte skulle säga det, säger Trump i radiointervjun.

Facebook har fått utstå hård kritik både internt och externt för att ha intagit en alltför neutral position gentemot Trumpinlägg som påstås sprida desinformation, jämfört med till exempel Twitter, som upprepade gånger tagit bort inlägg eller till och med blockerat presidentens Twitterkonto.

Och även presidentens Twitterkonto för hans presidentkampanj, ”Teamtrump”, blockerades av Twitter under onsdagen för samma vilseledande information, men aktiverades kort därefter då filmsnutten ska ha tagits bort.

"Återigen ser vi denna flagranta partiskhet som Silicon Valley visar presidenten, då reglerna bara gäller åt ena hållet. Presidenten konstaterade att barn är mindre mottagliga för coronaviruset. Sociala medieföretag är inte de som bestämmer vad som är sanning", säger Courtney Parella från Trumpkampanjens pressavdelning i ett uttalande.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons