Annons

Therese Larsson Hultin:Konstitutionell kris när Trump kör över domare

Donald Trumps beslut att stoppa inresor för medborgare från sju muslimska länder har utlöst en konstitutionell kris i USA. Flera domare har kommit fram till att beslutet är olagligt, men trots det fortsätter gränsmyndigheterna att vägra låta resenärer från de sju länderna att komma in i landet.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Foto: Pablo Martinez Monsivais/APBild 1 av 1
Foto: Pablo Martinez Monsivais/APBild 1 av 1
Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP

Hon tittade på mig och log. Det här var i september, flera månader innan det stod klart att Donald Trump skulle få flytta in i Vita huset.

– Ni svenskar behöver inte vara oroliga för en eventuell president Trump, sade USA:s dåvarande Sverigeambassadör Azita Raji och förklarade att USA har ett politiskt system där de olika instanserna – presidenten, kongressen och domstolsväsendet – balanserar varandra och att en enda person inte kunde ändra på allt till 100 procent.

Fyra månader senare vet vi att ambassadören inte bara hade fel utan att Azita Raji själv – hon är född i Teheran – hade varit en av alla de människor som hade omfattats av presidentens beslut. Det iranska medborgarskapet går inte att avsäga sig och hade hon valt att flytta till Europa i stället för till Kalifornien i tonåren, så hade hon nu som så många tusentals andra inte fått lov att resa in i USA.

Annons
Annons

Att följa domstolsorder är vad som skiljer oss ifrån att vara en bananrepublik eller en fascistisk diktatur

Det tog Donald Trump åtta dagar att skrota det system som fungerat i över 200 år. Enligt den amerikanska konstitutionen har landets federala domstolar alltid sista ordet – även över presidenten. Allt för att stoppa politikerna från att bryta mot grundlagen. Men sedan Donald Trump skrev under den nu ökända presidentordern som hindrar medborgare från Iran, Irak, Somalia, Libyen, Sudan, Syrien och Jemen att resa in i USA, har flera olika domare över hela landet kommit med domslut som på ett eller annat sätt går tvärs emot presidentens direktiv.

En domare i Brooklyn beordrade Vita huset att sluta deportera flyktingar och besökare som myndigheterna redan beslutat skulle få resa in, två domare i Massachusetts beslutade att ingen som hade rätt dokumentation skulle kunna skickas tillbaka från flygplatsen i Boston den kommande veckan, en domare i Seattle stoppade deportationen av två personer och en domare i Virginia dömde att de personer som satt fast på flygplatsen i huvudstaden Washington, och som hade uppehållstillstånd, hade rätt att träffa advokat.  

Det har inte hjälpt. I söndags sade en senior tjänsteman i Vita huset till tv-kanalen NBC att ”lördagens domslut inte undergräver presidentordern” och att inreseförbuden gäller. Såväl myndigheten för inre säkerhet, Homeland security, som det amerikanska tullverket CBP, har sagt att de fortsätter att verkställa presidentens beslut – även om de även säger sig följa domstolarna. Något som kritiker påpekat inte går, eftersom instruktionerna är motstridiga.

Från demokratiskt håll hörs nu allt högre rop på att landet befinner sig i en konstitutionell kris. Sent på lördagskvällen nekades den demokratiske senatorn Cory Booker att få träffa de kvarhållna på Dulles-flygplatsen och morgonen därpå var det stopp för fyra kongressledamöter som ville samma sak.

– Det här är en stor sak, sade juridikprofessorn Abner Greene vid Fordham University till Huffington Post och fortsatte:

– Att följa domstolsorder är vad som skiljer oss ifrån att vara en bananrepublik eller en fascistisk diktatur.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons