Annons

Trumps joker – ”beskrivs som en kamphund”

Jim Jordan, medlem av representanthuset från Ohio, beskrivs som en republikansk hårding.
Jim Jordan, medlem av representanthuset från Ohio, beskrivs som en republikansk hårding. Foto: Stefani Reynolds/AP

Republikanerna skickar fram en tidigare brottningsmästare för att få Demokraternas anklagelser mot Donald Trump på fall.

– Jim Jordan beskrivs som en kamphund, säger Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier.

Under strecket
Publicerad

Den 55-årige hårdingen, som själv var amerikansk universitetsmästare i brottning och senare tränare i samma sport på Ohio State University, har bara sedan förra veckan inkluderats i representanthusets underrättelseutskott där riksrättsutredningen bedrivs.

Där inleddes på onsdagen öppna förhör gällande president Donald Trumps påstådda påtryckningar mot Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

– Jordan är känd för att vara tuff och och rapp i sitt språkbruk, säger USA-experten Dag Blanck.

Jordan, som är advokat och som suttit i representanthuset sedan 2007, vann under sin brottningskarriär 150 matcher och förlorade blott en. På senare år har han identifierats som en av president Trumps allra mest hängivna anhängare.

– Han beskrivs som en ”attack dog” (kamphund reds anm), säger Dag Blanck.

Klädd i vit skjorta och uppvikta ärmar, till skillnad från den övriga panelens gemensamma klädkod kavaj, gjorde Jordan sitt bästa för att smula sönder toppdiplomaten William Taylors vittnesmål på onsdagen.

– Tre gånger har ni själv träffat president Zelenskyj, men ändå kan ni inte anföra att det fanns någon koppling till någon utredning gällande Joe Biden och hans son Hunter. Hur kunde ni ändå ha en klar uppfattning om påståendet?, frågade Jim Jordan upprepade gånger.

Annons
Annons

William Taylor, USA:s chargé d'affaires i Ukraina, gjorde sitt bästa för att svara. Han har i förhör tidigare sagt att president Trump hade villkorat Ukrainas tillgång till det militära biståndspaketet med att Kiev inledde en utredning av Joe Biden, dennes son Hunter och gasbolaget Burisma där Hunter Biden satt i styrelsen mellan 2014 och 2019.

Och att detta oroade honom särskilt, då det handlade om ”säkerhetsmässigt stöd till ett land som ligger i krig”.

Nu sade Taylor att en person i hans stab hörde ett telefonsamtal mellan Trump och EU-ambassadören Gordon Sondland dagen efter president Trumps beryktade samtal med Zelenskyj den 25 juli.

Efter samtalet frågade en av Taylors anställda Gordon Sondland ”vad Trump tycker om Ukraina”.

– Ambassadör Sondland svarade att president Trump bryr sig mer om utredningarna av Biden, vilket också var vad Rudy Giuliani (Donald Trumps personliga advokat) försökte skynda på, uppgav Taylor.

Kommentaren imponerade inte på Jim Jordan:

– Jag kan inte förstå att ni är Demokraternas stjärnvittne! utbrast Jordan, som fortsatta att raljera över hur Taylor – utan direkta uttalanden från Ukrainas president – ändå kan vidhålla sitt påstående om en ”klar uppfattning” gällande kopplingen till Donald Trump.

Ordförande i underrättelseutskottet, demokraten Adam Schiff, gjorde sitt bästa för att lägga grunden för första dagens förhör:

– Det här handlar inte bara om Donald Trump utan hur ett presidentskap ska fungera i vår demokrati och vad som ligger till grund för vår konstitution, deklarerade han.

Dag Blanck summerar den första dagen:

– Det var en hel del repetition av de tidigare slutna förhören. Poängen med förhören är att de blir offentliga i tv. Republikanerna försöker beskriva det som en statskupp, säger Dag Blanck.

Vilken är tidsramen?

– Det är svårt att säga. Thanksgiving kommer redan nästa vecka. Då blir det avbrott. Det är tveksamt att man bli klara för att gå vidare före jul.

Efter reklamen visas:
Trump: Jag tittar inte, jag är upptagen
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons