Annons

Janerik Larsson:Trumps kamp mot elitkonspirationer

Amerikansk politik har många likheter med amerikansk fotboll och publiken har på det hela taget ett liknande förhållningssätt till sport och politik
Amerikansk politik har många likheter med amerikansk fotboll och publiken har på det hela taget ett liknande förhållningssätt till sport och politik Foto: Gail Burton

Någon gång på morgontimmarna den 4 november nästa år kommer vi att veta hur det gått för Donald Trump. Blir han omvald som president eller kommer elektorsförsamlingen lite senare i november besluta att hans demokratiske motkandidat ska flytta in i Vita huset den 20 januari 2021?

Under strecket
Publicerad

Innan dess kommer vi inte att veta utfallet och men till dess är det rimligt att tänka sig att Trump blir omvald även om många kommer hävda motsatsen.

Roll Call, ett av nyhetsbreven från Capitol Hill, skisserar idag fyra tänkbara utfall. De finns här (obs ingen betalvägg).

Donald Trump framställer sig gärna som en ensam kämpe som attackeras av FAKE NEWS och DEEP STATE - alltså lögnaktiga medier och de elitbyråkrater som redan direkt efter valdagen 2016 ansåg att Trump var en olämplig president som borde avlägsnas snarast.

Men Trump är inte ensam. Hans kampanj har många, många röster. En sådan är American Greatness, en ganska ny nätpublikation som dagligen förmedlar kritik mot Trumps kritiker.

Eftersom sådana röster inte så ofta når över Atlanten ska jag här ge ett smakprov. Jag rekommenderar verkligen denna artikel till läsning (också denna utan betalvägg).

Artikelförfattaren Victor Davis Hanson är militärhistoriker specialiserad på antiken men också en flitig konservativ debattör.

Hans text om det militär-industriella komplexet är en syftning till president Eisenhowers avskedstal där denna varnade just för detta. Jag har skrivit om presidenten (och tidigare generalens) tal bland annat här.

Men Eisenhower syftade på något annat än det Hanson nu skriver om.

Ett annat perspektiv än Hanson redovisar Guy M. Snodgrass i boken HOLDING THE LINE - Inside Trump’s Pentagon With Secretary Mattis som utkommer i dagarna.

Snodgrass tillbringade sin yrkeskarriär som stridspilot men blev sedan medarbetare till general Jim Mattis under dennes tid som Trumps försvarsminister. Mattias har själv skrivit en bok om den tiden men han har valt att inte öppet kritisera Trump. Men det gör Snodgrass.

Försvarsdepartementet försökte stoppa bokens utgivning men med hänvisning till den amerikanska författningens första tillägg vann Snodgrass rätten att ge ut boken.

Den politiska kampen om Vita huset kommer att fortsätta med full kraft även efter den 20 januari 2021 och, som jag då och då påpekat, politik är i USA en kampsport fullt i klass med amerikansk fotboll. Ingen brist på brutalitet men också en sport där taktik och strategi spelar en ofta avgörande roll.

Kampen fortsätter och medierna fylls av rapporter...

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons