Annons

Trump: ”Ingen har fuskat bättre än Kina”

Inför publiken på den anrika klubben ”Economic Club of New York” underströk Donald Trump sina framgångar och varnade för sina politiska motståndare. Något tydligt besked om Kina uteblev dock.

Under strecket
Publicerad

Donald Trump talade på anrika ”Economic Club of New York”.

Foto: Wang Ying/TTBild 1 av 1

Donald Trump talade på anrika ”Economic Club of New York”.

Foto: Wang Ying/TTBild 1 av 1
Donald Trump talade på anrika ”Economic Club of New York”.
Donald Trump talade på anrika ”Economic Club of New York”. Foto: Wang Ying/TT

NEW YORK Om man utgår från marknadens dom så innehöll talet inga stora överraskningar. Wall Street väntade spänt på presidentens anförande men när det var slut så rörde sig börsen knappt.

Donald Trumps tal var till stor del en upprepning av saker han sagt förr.

På eftermiddagen lokal tid talade presidenten inför lokala näringsidkare, journalister och ekonomistudenter på den legendariska klubben ”Economic Club of New York”.

Han inledde med att prisa sin egen politik och dess effekt på marknaden. Inför publiken rabblande Trump upp indexförändringarna sedan han tillträdde och lade till:

– Och om vi hade en centralbank som jobbade med oss så hade du kunnat lägga till ytterligare 20 procent.

Förutom Federal Reserve gav presidenten en känga till Kina.

Annons
Annons

– Sedan Kina gick med i WTO 2001 har ingen manipulerat siffror mer eller utnyttjat USA mer och jag ska inte använda ordet fuska men ingen har fuskat bättre än Kina men det kommer jag inte att säga.

Några ledtrådar om en lösning på handelskriget med Kina, orsaken till varför Wall Street satt som på nålar inför talet, gav Donald Trump dock inte. Han uttryckte sig i stället tvetydigt om att förhandlingarna befinner sig i en betydelsefull fas och att en lösning kan vara ”nära” och ”hända snart”. Samtidigt varnade han för en upptrappning av handelskriget om diskussionerna haltar.

Det är kutym att sittande amerikanska presidenter talar inför klubben som grundades 1907 och beskriver sig som politiskt oberoende. President John F. Kennedy annonserade sin skattereform här 1962. Bland internationella talare som adderat till klubbens ställning genom åren märks Margaret Thatcher, Michail Gorbatjov, Indira Gandhi och Winston Churchill.

Talet i New York, staden som format Donald Trump som affärsman, tolkades också som ett brandtal inför nästa års presidentval. Förutom sina globala rivaler riktade sig Trump mot sina inhemska:

– Washington-demokrater och deras radikala socialistagenda kommer att rasera vår ekonomi, återinföra den lavin av regleringar som jag tagit bort, decimera medelklassen och göra nationen bankrutt, sade han.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons