Annons

Nu tar de över Vita huset – här är Trumps klan

När Donald Trump tar över Vita huset så är han inte ensam. Flera familjemedlemmar finns med honom också som tunga rådgivare. Men fru Melania och yngste sonen Barron väntar med att äntra maktens korridorer.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Melania Trump.

Foto: John Locher/ APBild 1 av 1

1 / 6

Melania Trump.
Melania Trump. Foto: John Locher/ AP

Melania Trumps, 46, egen tidigare karriär som modell är sannolikt över och i stället blir hennes uppgift framöver att fungera som landets First lady, en ständigt påpassad person och inspirationskälla för miljontals amerikanska kvinnor. Men det lär dröja innan hon permanent flyttar in i Visa Huset, eftersom hon vill stanna kvar i New York tills sonen Barron gått ut skolan.

Som rikets första dam vill hon arbeta mot mobbning och näthat – något som har ifrågasatts eftersom hennes man flitigt nyttjat sociala medier för diverse smutskastning, som att på Twitter kalla Huffington Posts Arianna Huffington för oattraktiv eller när han ifrågasatte att: ”Om inte Hillary kan tillfredsställa sin man, hur ska hon då kunna tillfredsställa Amerika”.

Melania, som är född i Slovenien, mötte Donald Trump 1998 på en fest i New York. Paret gifte sig 2005 i Palm Beach, Florida. Hon kom till USA på arbetsvisum (det har påståtts att hon jobbat även utan visum) och migrerade permanent först 2001. ”Jag kom hit för att göra karriär och det gick så bra att jag flyttade hit”, förklarar hon själv i The Harper’s Bazaar.

Annons
Annons

Ivanka Marie Trump.

Foto: Allison Farrand/APBild 1 av 1

2 / 6

Ivanka Marie Trump.
Ivanka Marie Trump. Foto: Allison Farrand/AP

Ivanka Marie Trump, 35, är vice VD i det multinationella konglomeratet Trump Organisation. Och det näst äldsta barnet till Donald och Ivana Trump. Hon debuterade som fotomodell på ungdomstidningen ”Seventeen” 1997 och har sedan dess jobbat för bland annat Versace. Ivanka har i dag lämnat modellkarriären bakom sig för att vid sidan av uppdragen i pappa Donalds imperium verka som egenföretagare med bland annat skönhetsprodukter och en egen klädlinje med både väskor och skor.

Det italienska skomärket Aquazzura stämde dock i somras Ivanka Trump för att ha kopierat deras design, men verkade egentligen inte ha några förhoppningar att vinna mot team Trump. Ivanka Trump är en högt skattad kändis och hennes bok The Trump Card - om ung kvinnligt företagande - tog sig snabbt upp på New York Times bästsäljarlista. I mars kommer uppföljaren Women who work, som hon själv beskriver: ”Efter The Apprentice fick jag en mängd brev från unga kvinnor som ville ha råd och hjälp. Jag förstod då behovet av kvinnliga ledare som talar om hur det är att jobba och på så sätt kunna förändra synen på hur samhället ser på oss.”

Hon har en bachelor of science i nationalekonomi vid Wharton School, en del av University of Pennsylvania.

Ivanka Trump är också en av dem som stått sin pappa närmast under presidentvalskampanjen och hon har vid flertalet tillfällen vittnat om hans skicklighet som företagare – och far.

Hennes man – och pappa till deras tre gemensamma barn – affärsmannen och juristen Jared Kushner är också han en av Donald Trumps absolut viktigaste personer, som numera tillsammans med Stephen Miller kan titulera sig ”senior adviser”.

Donald Trump har alltid tagit med sina barn på viktiga möten konstaterar en källa i New York Times, som tror att det snart blir ändring på det. För när Donald Trump har ett land att styra, så får barnen se till att sköta företaget. Om det nu inte kommer att ses som jäv när presidentens familj ska styra ett imperium som naturligtvis påverkas av de politiska beslut som pappa Donald fattar.

Annons
Annons

Jared Kushner.

Foto: Carolyn Kaster/APBild 1 av 1

3 / 6

Jared Kushner.
Jared Kushner. Foto: Carolyn Kaster/AP

Jared Kushner, 35, är gift med Ivanka Trump och tillsammans har paret tre barn. Han ses som en riktig maktspelare med stort inflytande över sin svärfar och han och Ivanka jämförs ofta med presidentparet Underwood i tv-serien ”House of cards”.

Precis som Donald Trump föddes Jared Kushner med guldbyxor på och i dag äger han 666 Fifth Avenue, en skyskrapa några kvarter ner från Trump Tower och dessutom tidningen New York Observer. Huruvida hans Harvard-examen har påverkat karriären eller inte är svårt att sia om, men enligt BBC så lyckades han ta sig in på det anrika universitetet trots medelmåttiga betyg. Möjligen hade det något att göra med att hans pappa Charles Kushner donerade 2,5 miljoner dollar till prestigeuniversitetet samma år, men det visar också på pengars makt. Något som den kontroversiella Kushner-familjen nyttjat vid ett flertal tillfällen. Enligt NY Times hann dock rättvisan ifatt Charles Kushner, som hamnade i fängelse för skatteflykt och för att han ska ha försökt att påverka vittnen.

Både rådgivaren Jared Kushner och den nye presidenten Donald Trump, saknar som bekant politisk erfarenhet. Vad det innebär i praktiken kommer vi snart att bli varse. Men i en ledare i den egna tidningen har han kommenterat det amerikanska federala makten: ”Statsapparaten har byggts med många lager för att misstag ska undvikas. Problemet är att det kostar en hel del och lite blir gjort. I affärsvärlden ger vi makt åt smarta människor och ger dem möjligheter att uppnå målen.”

Om det går att driva ett land som ett företag återstår att se.

Annons
Annons

Donald Trump Jr.

Foto: Carolyn Kaster/APBild 1 av 1

4 / 6

Donald Trump Jr.
Donald Trump Jr. Foto: Carolyn Kaster/AP

Donald Trump Jr, 40, är i dag arbetande vice ordförande för Trump Organization. Och det äldsta barnet till Donald och Ivana Trump. Också han har, precis som pappa Donald och syster Ivanka, en examen i företagsekonomi från Wharton School vid University of Pennsylvania.

Tillsammans med modellen och skådespelerskan Vanessa Kay Haydon har han fem barn och han har jobbat hårt under sin fars presidentvalskampanj och tidigare stiftat bekantskap med den bredare publiken via dokusåpan The Apprentice.

Han har tidigare kritiserats för att på Twitter jämfört syriska flyktingar med förgiftade godisar – en tweet som på efterhand har raderats.

Annons
Annons

Eric Trump.

Foto: Andrew Harnik/APBild 1 av 1

5 / 6

Eric Trump.
Eric Trump. Foto: Andrew Harnik/AP

Eric Trump, 33, arbetar också han i familjeföretaget Trump Organization, men driver också en välgörenhetsstiftelse som samlat in över 28 miljoner amerikanska dollar på bland annat golfevent som hålls på familjens egna anläggningar. Han är det yngsta av Donald och Ivana Trumps barn. Enligt Time var både Donald och Ivana frånvarande under en stor del av deras uppväxt. Föräldrarna prydde ofta skvallertidningarnas förstasidor, medan olika barnflickor tog hand om Eric, Ivanka och Donald Jr.

Eric och Donald Jr. har vid sidan av sitt professionella liv intresserat sig för fiske och jakt. 2011 stoltserade de bredvid ett flertal djur i Zimbabwe 2011 – något som upprörde många.

Annons
Annons

Tiffany Trump.

Foto: Paul Sancya/APBild 1 av 2

Barron Trump i mitten.

Foto: Evan Vucci/APBild 2 av 2

6 / 6

Tiffany Trump.
Tiffany Trump. Foto: Paul Sancya/AP

Tiffany Trump, 24, är dotter till Donald Trump och Marla Maples och en toppstudent från University of Pennsylvania, med en karriär som både modell och uppskattad internetpersonlighet. 2014 släppte hon singeln Like a bird, men har nu släppt musikkarriären.

Också Tiffany har kampanjat för Donald Trump och hon har i dag nästan en halv miljon följare på Instagram.

Barron Trump i mitten.
Barron Trump i mitten. Foto: Evan Vucci/AP

Barron Trump, 10, är Donald Trump och Melania Trumps enda gemensamma barn. Han går på en privatskola på Upper West i New York och Melania – som kallar honom little Donald – har önskat att vänta med att flytta in i Vita huset tills Barron gått ut skolan.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons