Annons

Ny presschef i trubbel efter vulgärt uttalande

Det stormar kring Trumps nya kommunikationschef efter flera kontroversiella uttalanden till en reporter på The New Yorker i veckan. ”Jag är inte som Steve Bannon, jag försöker inte suga min egen kuk”, säger Anthony Scaramucci till reportern. Uttalandena i telefonsamtalet kommer att spä på problemen kring den öppna striden i Vita Huset, säger USA-kännaren Frida Stranne.

Under strecket
Publicerad

Anthony Scaramucci

Foto: Pablo Martinez Monsivais/TT

Anthony Scaramucci

Foto: Pablo Martinez Monsivais/TT
Anthony Scaramucci
Anthony Scaramucci Foto: Pablo Martinez Monsivais/TT

Trumps nya kommunikationschef har knappt hunnit tillträda innan han lyckas hamna i blåsväder. Det var på onsdagskvällen som Anthony Scaramucci ringde till New Yorkers Washingtonkorrespondent Ryan Lizza, efter att Lizza tweetat om en middag i Vita huset som Scaramucci varit på samma kväll. Samtalet inleddes med hotelser.

Han är även övertygad om att Vita husets stabschef konspirerar mot honom.

– Vem läckte till dig, frågade Scaramucci.

När Lizza vägrade avslöja sin källa följde flera kontroversiella uttalanden. Ett handlade om att Scaramucci inte söker medieuppmärksamhet på samma sätt som Trumps chefstrateg Steve Bannon.

– Jag är inte som Steve Bannon, jag försöker inte suga min egen kuk, sa han.

Han är även övertygad om att Vita husets stabschef konspirerar mot honom och kallar Renice Priebus för en ”jävla paronoid schizofreniker”.

Annons
Annons

Som sin chef, USA:s president Donald Trump, använder Anthony Scaramucci gärna Twitter som kanal.

”Ibland använder jag ett färgrikt språk” skriver han och fortsätter ”Jag gjorde ett misstag som litade på en reporter”.

Bakgrunden är att reportern Ryan Lizza tidigare hade skickade en tweet baserat på en källa som sa att Scaramucci var på middag i Vita huset med president Trump, Melania Trump, en politisk kommentator och en före detta chef på Fox News.

Därefter ringde Scaramucci upp Lizza och hotade med att avskeda hela Vita husets kommunikationsavdelning om reportern inte avslöjade sin källa. Han fortsatte att pressa Lizza och sa att läckan var ett bevis på hans rivaler, särskilt Renice Priebus, konspirerade mot honom.

Jag ska komma åt personen som läckte till dig.

Det har under en längre tid funnits stridigheter mellan Scaramucci och Priebus. I samband med valet sålde Scaramucci sitt bolag för att kunna få en post i Vita huset, men Priebus ska ha försökt hindra honom från det.

Annons
Annons

Scaramucci blir mer och mer uppeldad under samtalet, övertygad om att Priebus var reporterns läcka och hävdar att han ska avskeda flera personer dagen efter.

– Jag ska komma åt personen som läckte till dig. Reince Priebus - om du vill att jag ska läcka något till dig - kommer att bli ombedd att gå inom kort, säger han.

I en artikel skriver Ryan Lizza ut hela samtalet. Han har även försökt nå Steve Bannon och Renice Priebus, men de har avböjt att kommentera uttalandena.

Varför middagen var så viktig för Scaramucci handlade om att han ville ha en ”smekmånad” sin första tid på jobbet, framgår det. Han hade bett folk att inte läcka saker om sig under första tiden.

Anthony Scaramucci Called Me to Unload About White House Leakers, Reince Priebus, and Steve Bannonnewyorker.com

Presidentens illa fungerande kommunikation och problem med läckor från Vita huset ligger bakom Scaramuccis uttalande, menar statsvetaren och USA-kännaren Frida Stranne.

- Han har fått ett tydligt uppdrag att få slut på läckorna och ta kontroll över situationen, säger hon.

Samtidigt som det är svårt att tolka strategierna från Vita huset har hon svårt att tro att Scaramucci inte är medveten om att det han säger till en journalist får spridning. Han verkar tro att det är en effektiv väg, men det mest troliga är att det kommer att spä på problemen, menar Stranne.

Uttalandena visar även en öppen strid i Vita huset som varit kända länge och blivit alltmer tydlig.

- Det är inte bra och försvårar arbetet i Vita huset, säger Frida Stranne.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons