Annons

Trumps nya chef: ”USA attackeras av utlänningar”

Trumps nya stabschef John Kelly är en tuff general som kan få ordning på kaoset i Vita huset. Men han ger också uttryck för en paranoid världsbild där USA och amerikanska värderingar attackeras av onda utlänningar.

Under strecket
Publicerad

John Kelly.

Foto: Pablo Martinez Monsivais/TTBild 1 av 3

Anthony Scaramucci.

Foto: Pablo Martinez Monsivais/TTBild 2 av 3

Barack Obama.

Foto: Pablo Martinez Monsivais/TTBild 3 av 3

John Kelly.

Foto: Pablo Martinez Monsivais/TTBild 1 av 1
John Kelly.
John Kelly. Foto: Pablo Martinez Monsivais/TT

– Vi står under attack från människor som hatar oss, hatar våra friheter, hatar våra lagar, hatar våra värderingar, hatar sättet vi helt enkelt lever våra liv.

När USA:s minister för inrikessäkerhet John Kelly höll tal i april lät han mer som president Donald Trump än Trump själv.

Kelly fortsatte:

– Vi står under attack från misslyckade stater, cyberterrorister, ondskefulla smugglare och sadistiska radikaler.

Kelly står i perfekt samklang med varumärket som skapade Trumps framgång.

I fredags belönade Donald Trump John Kelly för ett halvårs trogen tjänst genom att befordra honom till stabschef, sin högra hand i Vita huset. Enligt Dara Lind på den liberala sajten Vox innebär det att Trump återigen fokuserar på det som är viktigast för honom: att göra Amerika rädd igen.

Annons
Annons

Anthony Scaramucci.

Foto: Pablo Martinez Monsivais/TTBild 1 av 1

– Kelly står i perfekt samklang med varumärket som skapade Trumps framgång: idén att världen är en fasansfull plats fylld med människor, främst utlänningar, som vill omkullkasta sociala normer och det amerikanska sättet att leva, skriver hon.

Den 67-årige tidigare generalen kan också ses som en stabil hårding som kan få ordning på president Trumps kaotiska administration.

Det första John Kelly gjorde som stabschef på måndagen var att sparka Vita husets kommunikationschef Anthony Scaramucci. Scaramucci hade tidigare hoppat på Kellys företrädare Reince Priebus och kallat honom för "fucking schizofren paranoiker" i ett förvirrat samtal till en journalist.

Anthony Scaramucci.
Anthony Scaramucci. Foto: Pablo Martinez Monsivais/TT

Nu var det i stället Scaramuccis tur att lämna, efter bara tio dagar i tjänsten. Enligt John Kelly saknade han militär disciplin, skriver The New York Times.

Liz Peek på den konservativa tv-kanalen Fox skriver att det var ett av Trumps sämsta beslut att anställa Scaramucci – och kanske det bästa att göra John Kelly till stabschef.

Enligt Peek behöver Vita huset nu lugnas ner, och Kelly är rätt man för jobbet.

John Kelly föddes i en katolsk familj i Boston 1950. Han tog värvning i militären innan han fyllt 21 år och tjänstgjorde i både Europa och Irak.

Under militärkarriären varnade John Kelly för att terrorister och droger tog sig in i landet över den mexikanska gränsen.

Annons
Annons

Barack Obama.

Foto: Pablo Martinez Monsivais/TTBild 1 av 1

Senare blev han ansvarig för USA:s militära operationer i Syd- och Centralamerika. Han ansvarade också för fånglägret Guantánamo på Kuba.

2010 dödades hans son, Robert Kelly, i Afghanistan. 29-årige Robert Kelly klev på en landmina när han ledde en pluton i strid mot talibanerna.

John Kelly har även två andra barn, en dotter och en son, med hustrun Karen Hernest som han gifte sig med 1976.

Under militärkarriären varnade John Kelly för att terrorister och droger tog sig in i landet över den mexikanska gränsen.

Barack Obama.
Barack Obama. Foto: Pablo Martinez Monsivais/TT

Han motsatte sig också president Barack Obamas ambition att stänga Guantánamo. Kritiken mot den inhumana behandlingen av fångar på Guantánamo gav han inte mycket för.

Samtidigt hade han stöd även hos många demokrater.

Den fyrstjärnige generalen hade varit pensionerad i mindre än ett år när Donald Trump bad honom att bli minister.

Männen träffades för första gången i november i fjol, men Kelly fick snabbt Trumps och hans barns förtroende, skriver Financial Times.

Han är en av våra stora stjärnor.

Enligt tidningen blev John Kelly något överraskande en av Trumps mest lojala män. Som minister för inrikes säkerhet ansvarade han för hörnstenar i presidentens politik mot utlänningar: muren som ska byggas på gränsen mot Mexiko samt inreseförbudet för människor från muslimska länder.

Han försvarade Trump och hans familj även i frågor som andra i administrationen duckade för. I maj stod Kelly upp för Trumps svärson Jared Kushner efter att Washington Post avslöjat Kushners olämpliga kontakter med Ryssland under valkampanjen.

Trumps uppskattning för Kelly har förstärkts under halvåret som gått.

I ett tal på fredagen lovordade Trump jobbet som Kelly gjort med inreseförbudet och att förbereda murbygget.

– Han är en av våra stora stjärnor, sa presidenten.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons