Annons

Olof Ehrenkrona:Trumps största tillgång

Foto: Evan Vucci / TT

Radikaliseringen av Demokraterna är Trumps största tillgång i valet.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Ingen president i USA:s historia har behandlats så illa som jag”, förklarade president Trump på Twitter när representanthusets talman Nancy Pelosi meddelat sitt och demokraternas beslut att inleda förundersökningen inför ett eventuellt riksrättsåtal. Det låter sig naturligtvis sägas, men det är å andra sidan också sant att ingen president i USA:s historia har uppfört sig så skandalöst som Donald Trump.

Den senaste affären handlar om en personlig vendetta sedan en källa i Ukraina avslöjat Trumps tidigare kampanjchef Paul Manaforts samröre med förre presidenten Viktor Janukovytj. Med hjälp av sitt ombud Rudy Giuliani och driven av sitt eget dåliga omdöme har presidenten försökt dra in Ukrainas nyvalda politiska ledning i den amerikanska valkampanjen.

Syftet har varit dubbelt, att återupprätta den fängelsedömda kamraten Manaforts anseende och att försöka komma åt sin demokratiska huvudmotståndare genom att sprida ryktet att Joe Bidens son skulle vara inblandad i en ukrainsk korruptionshärva. Något stöd för sin ryktesspridning har Trump som vanligt inte kunnat redovisa.

Annons
Annons

Förutom att han underminerar USA:s och Europas intressen och Ukrainas möjligheter att försvara sig mot Rysslands militära aggression, så inbjuder han än en gång ett annat land att direkt blanda sig i ett amerikanskt presidentval. Det är dock värt att notera att Nancy Pelosi, när hon redogjorde för sitt beslut, inte begränsade förundersökningen till att gälla enbart Ukrainahistorien.
Utredningsarbetet ska bedrivas brett och involvera flera utskott, upp till sex stycken. Det är en ovanlig procedur att inte låta justitieutskottet ensamt sköta förundersökningen och signalerar att demokraterna tänker genomlysa hela Trumps fögderi. En riksrättsundersökning erbjuder kongressen större möjligheter att begära ut material från myndigheterna och Vita huset. Det är också en logisk följd av den implicita uppmaningen till kongressen i Mueller-rapporten att ta vid där han slutade.

Pelosis nya ställningstagande var ingen u-sväng. Något beslut om riksrätt är ännu inte fattat, bara att utreda om det är motiverat att väcka åtal. Men det är en 90 graders kursomläggning och psykologiskt har Demokraterna brutit igenom ett viktigt motstånd. Rädslan att Trump skulle vinna på att riksrättsfrågan aktualiserades har fått vika för det uppenbara statsintresset att kongressen inte stillatigande ser på när det ena missbruket av den exekutiva maktens prerogativ avlöser det andra.

Republikanerna har redan kapitulerat inför de realiteter som Trump har etablerat i partiet. Sedan senator McCains frånfälle finns ingen med en integritet stark nog att stå upp mot missbruket av presidentmakten. Demokraterna tar nu på sig den uppgiften, men till skillnad från Watergateaffären kan de denna gång knappast räkna med något stöd från seniora republikaner.

Ändå är det inte säkert att risktagandet är så stort som en del demokrater befarar. Förundersökningen kommer visserligen med Pelosis upplägg att ta det mesta av syret i debatten. Men kanske är det precis vad demokraterna behöver. Motståndet mot Trump enar partiet kring en stor uppgift och fokus förflyttas från en inrikespolitisk vänsteragenda som inte väcker någon entusiasm i det mittfält som måste erövras för att vinna presidentvalet och nya platser i kongressen.

Radikaliseringen av Demokraterna är Trumps största tillgång i valet. Att Demokraterna nu kanske slipper en valrörelse kring sitt inrikespolitiska program är följaktligen också det största hotet mot presidentens återval. I så fall var gårdagens besked inte bara konstitutionellt rätt utan också politiskt klokt.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons