Annons

Experter varnar: Trumps murnota kan tiodubblas

Felaktiga beräkningar och bristfällig analys ligger bakom siffran 5,7 miljarder dollar som president Trump kräver för ett murbygge, hävdar experter på infrastruktur. Lägger man in kostnaden för bland annat underhåll kan det bli upp till tio gånger så dyrt.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Donald Trump framför en prototyp av muren. Att bygga ut muren längst med hela gränsen kan bli dyrare än beräknat.

Foto: AP
Efter reklamen visas:
Trump vid södra gränsen: Behövs en mur

5,7 miljarder dollar – så mycket vill USA:s president Donald Trump ha för att bygga en mur längs med landets södra gräns. Kongressens ovilja att bevilja Trump pengarna har skapat ett budgetkaos som bland annat ledde till att statsapparaten stängde ner i över fem veckor i början av året.

Men nu varnar experter att Trumps murbudget kan vara i underkant – om man inkluderar kostnader för underhåll kan muren komma att kosta långt mer.

– Folk håller inte koll på sina pengar, de är för fokuserade på allt de vill åstadkomma politiskt, prislappen för skattebetalarna är inte lika intressant, säger Alex Nowrasteh, migrationsanalytiker på den Washingtonbaserade libertarianska tankesmedjan Cato Institute, till nyhetsbyrån United Press International.

Ett annat huvudbry är att beräkningarna om murens kostnad inte räknar med kostnader för reparation och underhåll. På de platser längst med USA:s gräns mot Mexiko där det redan finns en fysisk barriär så har ett problem som revisionsmyndigheten Government Accountability Office, GAO, pekat på varit just bristen på reparation.

Annons
Annons

Donald Trump framför en prototyp av muren. Att bygga ut muren längst med hela gränsen kan bli dyrare än beräknat.

Foto: AP
Donald Trump framför en prototyp av muren. Att bygga ut muren längst med hela gränsen kan bli dyrare än beräknat.
Donald Trump framför en prototyp av muren. Att bygga ut muren längst med hela gränsen kan bli dyrare än beräknat. Foto: AP

Även inom den amerikanska statsapparaten tycks det råda det viss oenighet över hur stor slutnotan för en mur mot Mexiko skulle bli:

År 2017 gjorde amerikanska Department of Homeland Security uppskattningen 17,3 miljoner dollar per mile (1,6 kilometer), men drygt ett år senare kom Vita huset med en annan siffra – 24,4 miljoner per mile.

– Kännetecknet för statliga projekt på över en miljard dollar att det nästan alltid kostar mer än vad förespråkarna tänkt sig, säger Alex Nowrasteh.

Nowrasteh uppskattar i stället att muren kommer att kosta någonstans runt 60 miljarder dollar, en summa som är över tio gånger större än den Trump begärt.

Nowrasteh utgår i sina beräkningar från att endast själva byggandet av muren kommer att överskrida budgeten med runt 50 procent, en uppskattning han kallar ”i försiktigaste laget.”

Han kan ha belägg för det påståendet: Amerikanska statliga projekt i liknande magnitud har en historia av att bli mer kostsamma än planerat:

”The Boston Big Dig”, infrastruktursatsningen som färdigställdes i Boston vid 2000-talets början, beräknades först kosta 2,6 miljarder men hade vid färdigställandet kostat 14,6 miljarder.

Saneringen av radioaktivt avfall i staden Hanford i delstaten Washington beräknades i liknande anda först komma att kosta 2 miljarder, tolv år senare landade slutsumman på 13,4 miljarder.

Annons
Annons

GAO, som granskar den federala statens verksamhet, har länge försökt uppskatta kostnader och vinster av en gränsmur i söder.

I myndighetens rapporter finns åtskilliga uppmaningar, till bland annat amerikanska gränspolisen, om att utveckla bättre mätmetoder för att bedöma hur och var en fysisk gränsbarriär skulle vara som mest effektiv.

GAO menar att ett problem är att gränspolisen i nuläget inte utgår från befintlig data om illegala gränskorsningar innan de beslutar var de ska lägga sina resurser. Polisen bedömer inte heller vilka kopplingar som finns mellan olika typer av fysiska barriärer och framgångsrika illegala korsanden.

– I dagsläget saknar gränspolisen metoder för att bedöma vad skattebetalarna skulle få ut av en fysisk gränsbarriär, säger Rebecca Gambler på Homeland Security till UPI innan hon fortsätter:

– Vi har tidigare uppmanat gränspolisen att gå igenom beräkningarna och göra om delar av analysen då de nuvarande uppskattningarna inte håller måttet. Kostnaderna för en sån här barriär varierar rimligen beroende på terräng och höjdskillnad.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons