Annons

Trumps nya Fed-chef betonar självständighet

Efter mycket skvaller kring kandidaterna gav Trump till slut sitt besked om vem som ska leda den amerikanska centralbanken Federal Reserve nästa år. Nu är det upp till senaten att godkänna ”Jay” som betonade bankens självständighet i sitt tal i Rose Garden.

Under strecket
Publicerad
Foto: Alex Brandon/APBild 1 av 1
Foto: Alex Brandon/APBild 1 av 1
Efter reklamen visas:
Ekonomistudion 2017-11-03 Fed 2
Foto: Alex Brandon/AP

NEW YORK Jerome Powell beskrivs som ett val som innebär en förlängning av den långsamma räntehöjning som nuvarande chefen Janet Yellen förespråkar. Yellens mandat går ut den 3:e februari och då kommer ”Jay” ta över om han godkänns av senaten.

I Rose Garden sa president Donald Trump att en av hans viktigaste uppgifter är att tillsätta personer med gott omdöme till viktiga positioner.

– Jay kommer att ta med sig ett perspektiv från den privata sektorn, han är en affärsman och vet vad som krävs för att vår ekonomi ska växa, sa Trump och fortsatte:

– Han han är stark, dedikerad och smart.

Jay, som arbetat i finanssektorn, tackade för förtroendet och sa att han är rörd över nomineringen.

– Jag kommer göra allt i min makt för att skapa maximal sysselsättning, sa han.

Annons
Annons

Det har funnits en rädsla för att Trump ska försöka styra Fed efter politiska syften och under sitt tal betonade Jay just Fed:s fristående roll:

– Jag ska tjäna med integritet och tillämpa objektivitet i en tradition av självständighet, sa han.

Jay har arbetat under centralbankscheferna Ben Bernanke och Janet Yellen och hyllade dem båda.

– De har styrt Fed mot mer transparens och mer förutsägbarhet.

Josh Feinman, analytiker på Deutsche Asset Management, bedömer att valet av Powell betyder lite för den kommande räntebanan och är lugn i att Powell inte kommer låta sig påverkas av eventuella twitterutspel.

– Han ser till kriterier i ekonomin och han kommer klara av att vara självständig från Trump-administrationen.

Feinman anser att Powell är ett bra val.

– Han är jurist och inte ekonom, men alla jag vet som har jobbat med honom säger att han lär sig allt som krävs.

Powell arbetar redan på Fed och har gjort det i fem år. När han valdes in som ledamot godkändes han av bägge partier och därför är det troligt att han kommer att godkännas som chef av senaten.

– Det är ett val som är det närmaste vi kommer kontinuitet. Han har samma syn på penningpolitik som Janet Yellen. Han kanske har något lättare syn på regleringar som skedde efter finanskraschen och kan kanske tänka sig att ta bort någon av dem, men han stödjer fortfarande regleringarna. Det är nyanser, säger Feinman.

Under sin presskonferens hyllade Trump Janet Yellen.

– Vi är tacksamma för de här tio månaderna vi har jobbat ihop och hon är en utmärkt person, sa presidenten.

Presidenter innan Trump har normalt låtit Fed-chefen sitta kvar en andra mandatperiod, även om chefen är vald av en företrädare. Enligt Wall Street Journal är det första gången på 40 år som en president väljer att byta ut Fed-chefen.

Om han är så lik Yellen – varför inte bara behålla Yellen?

– Det är en väldigt bra fråga som jag inte har ett fullständigt svar på. Jag tror det handlar om att Trump vill sätta sitt avtryck. Under alla andra presidenter hade det varit givet att låta Yellen sitta kvar, det är kutym och många anser att hon har gjort ett bra jobb. Det säger ju även Trump själv.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons