Annons

Jenny Nordberg:Trumps öde hos justitieministern – har räddat president förr

Nu är den klar – rapporten som Trump i två år kallat för häxjakt och som Demokraterna hoppas kunna använda för att fälla en president. Men det är bara slutet på början. Nu ligger rapporten – liksom konsekvenserna av den – i händerna på USA:s justitieminister.

Under strecket
Publicerad

Donald Trumps öde ligger nu nu i händerna på USA:s relativt nytillträdde justitieminister William Barr.

Foto: Evan Vucci/AP, Jose Luis Magana/AP Bild 1 av 2

George H W Bush var USA:s president 1989–1993. Bilden från 1989.

Foto: Marcy Nighswander/AP Bild 2 av 2

Donald Trumps öde ligger nu nu i händerna på USA:s relativt nytillträdde justitieminister William Barr.

Foto: Evan Vucci/AP, Jose Luis Magana/AP Bild 1 av 1
Donald Trumps öde ligger nu nu i händerna på USA:s relativt nytillträdde justitieminister William Barr.
Donald Trumps öde ligger nu nu i händerna på USA:s relativt nytillträdde justitieminister William Barr. Foto: Evan Vucci/AP, Jose Luis Magana/AP

Mueller har också redan kunnat visa att Trumps försök att göra affärer i Ryssland fortgick under presidentkampanjen.

NEW YORK Det tog två år. 675 dagar för att vara exakt. Den särskilde åklagaren Robert Muellers utredning om kopplingar mellan den ryska regeringen och Trumps presidentkampanj är avslutad och överlämnad till USA:s justitieminister. Den innehåller inga nya åtal utöver de 34 personer som åklagaren redan namngett.

Enligt uppdraget ska Mueller också förklara för justitieminister William Barr varför han valt att väcka åtalen, och vilka bevis han har för dem.

Framåt söndag kväll har justitieministern sedan sagt att han tänker meddela kongressen vad som händer härnäst och i vilka delar han eventuellt tänker offentliggöra utredningen.

Annons
Annons

Den kan innehålla mycket mer, eller så är det i huvudsak det vi redan vet, om hur ryska agenter försökte styra presidentvalet 2016 mot Republikanerna, genom Wikileaks, att manipulera sociala medier och att kontakta kampanjen.

Mueller har också redan kunnat visa att Trumps försök att göra affärer i Ryssland fortgick under presidentkampanjen, vilket inkluderade kontakter med representanter för den ryska regeringen. Vi vet att ryssar erbjöd Trump-kampanjen och Donald Trumps son vad som sades vara negativ information som skulle skada Hillary Clinton.

Trump, som hotade men avstod från att sparka Mueller, har öppet spekulerat i att han kanske kan benåda sig själv om han själv skulle hotas av åtal.

Det har också blivit känt att flera av Trumps medarbetare i förväg diskuterade fördelar och sanktionslättnader gentemot Ryssland under kampanjen, och att de sedan har ljugit om det under ed. Bara för att sedan ”flippa” – alltså att gå över till åklagarsidan – och erkänna att de ljugit, och berätta ännu mer om Trump för åklagarna. Vi minns också förre FBI-chefen James Comeys beskrivning av hur Trump försökte pressa honom att lägga ner utredningen redan på ett tidigt stadium, och sedan ge honom sparken när han inte gick med på att vara lojal på det vis som presidenten önskade.

Huruvida det räcker för ett riksrättsåtal mot presidenten, eller ett vanligt åtal mot Trump efter att hans presidenttid är över, återstår nu att se.

En sittande president åtalas inte för brott, enligt den praxis som råder nu. Samtidigt har representanthuset flera egna pågående undersökningar om presidenten. Trump, som hotade men avstod från att sparka Mueller, har öppet spekulerat i att han kanske kan benåda sig själv om han själv skulle hotas av åtal.

Annons
Annons

Oavsett vad utredningen mer innehåller ligger mycket av vad som händer nu i händerna på USA:s relativt nytillträdde justitieminister William Barr, som fick jobbet efter att på eget bevåg ha skickat in en teori till justitiedepartementet om att hela Muellers utredning vilade på en felaktig grund.

President Trump fick då upp ögonen för honom och bestämde att han var en jurist helt i hans smak. Historiskt placerar sig William Barr annars ungefär under den belgiske skådespelarens Jean Claude van Dammes storhetstid, det vill säga under tidigt 1990-tal. Han var nämligen justitieminister redan under George Bush den förstes presidentskap.

William Barr har räddat en republikansk president förr.

När William Barr förhördes inför kongressen inför sin andra omgång som justitieminister lade han sig vinn om att framställa sig ungefär som Mueller – en hård men rättskaffens jurist som är mer intresserad av att följa lagen än att vara politiskt motiverad åt ena eller andra hållet. I och med att han är i slutet av sin karriär har han inga politiska planer eller lojaliteter bortom sitt nuvarande uppdrag, har han sagt.

Men William Barr har räddat en republikansk president förr – i en fascinerande liten fotnot i historien som är fylld av paralleller till i dag.

Det var när dåvarande president George H W Bush pressades hårt i den så kallade Iran-Contraskandalen från 1980-talet. Han hade varit vicepresident under Reagan, när det uppdagades att flera högt uppsatta regeringsmedlemmar hade bidragit till att sälja vapen till Iran. Detta i sin tur skulle finansiera bidrag till Contras-gerillan i Nicaragua, som kämpade mot den kommunistiska regeringen. Att med alla medel bekämpa spridning av kommunism i världen var ju under lång tid en primär utrikespolitisk verksamhet för USA, både öppet och i hemlighet.

Annons
Annons

George H W Bush var USA:s president 1989–1993. Bilden från 1989.

Foto: Marcy Nighswander/AP Bild 1 av 1
George H W Bush var USA:s president 1989–1993. Bilden från 1989.
George H W Bush var USA:s president 1989–1993. Bilden från 1989. Foto: Marcy Nighswander/AP

Den Mueller-liknande utredning som följde lyckades då inte bevisa exakt vad president Reagan hade vetat och godkänt, men undersökningen närmade sig snabbt även den sittande presidenten George H W Bush. Det fanns indikationer på att han haft mycket god kunskap om vad som försiggått, men han vägrade att samarbeta och lämna över dokument till den särskilde åklagaren, som då hette Lawrence Walsh.

Åklagare Walshs utredning ledde till åtal mot försvarsministern och fem andra.

Åklagaren sade sig ha bevis för ett samarbete och en konspiration där till och med USA:s dåvarande försvarsminister ingick. Allt hade gått ut på att föra kongressen och det amerikanska folket bakom ljuset. Åklagare Walshs utredning ledde till åtal mot försvarsministern och fem andra.

Justitieminister var då, liksom nu, William Barr. Han meddelade sin chef, den förste president Bush, att det vore lämpligt att benåda samtliga inblandade på hög nivå. Bush gjorde precis som han sade.

Därmed dog hela utredningen. Det fanns ingen kvar att åtala och utkräva ansvar av. Bush själv kom därmed också undan närmare granskning.

Så pikant kan det vara. Att samme man som kom på det upplägget, när en president senast satt i knipa, nu åter är USA:s justitieminister.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons