Rudolph ”Rudy” Giuliani.
Rudolph ”Rudy” Giuliani. Foto: Andrew Harnik/AP

Trumps oortodoxa försvarare: ”Vi ligger lite före”

Invånare i New York frågar sig vad som tagit åt deras forna borgmästare, Rudy Giuliani. Han hyllades för starkt ledarskap efter terrorattacken 2001 och var tidigare framgångsrik åklagare som upprätthöll lag och ordning. Nu är Giuliani president Trumps frispråkiga försvarare – och verkar ha en töjbar syn på lagen.

Publicerad

President Donald Trumps skydd mot de legala utmaningar som hotar honom är en pratglad före detta borgmästare från New York, som ofta har synts syns i tv-soffor, gladeligen ger sig in i personstrider på Twitter – och som ibland verkar sabotera för den klient han ska skydda.

När Trumps skara av jurister behövde biffas upp under 2018, i takt med att presidenten drogs allt närmare utredningen om ryskt valfiffel, valde många kända advokater att tacka nej. Men Rudy Giuliani, 74, antog utmaningen – utan att ta betalt.

Han skulle bara ställas inför riksrätt av politiska skäl, och det amerikanska folket skulle revoltera emot det.

Under 2018 slungade försvaret av Trump honom åter rakt in i hetluften. Tidvis har han nära nog överträffat sin klient i att leverera uppseendeväckande citat som fått folk att höja på ögonbrynen.

Under 2019 hamnade Giuliani återigen i centrum av en ny härva, den om Trumps påstådda försök att få Ukraina att sänka demokraten Joe Biden som genererat en utredning om riksrätt mot Trump.

– Sanning är inte sanning, deklarerade Giuliani kvasifilosofiskt hos NBC:s talkshow ”Meet the Press” i augusti 2018.

På radio slog Giuliani fast att ”konspiration inte är ett brott”. Och i maj chockade han Fox News-stjärnan och Trump-supportern Sean Hannity när han i tv-studion avslöjade att, jo, Trump kände till betalningarna till porrstjärnan Stormy Daniels, i syfte att få henne att hålla tyst om en påstådd affär med Trump.

Men den tidigare New York-borgmästaren och åklagaren – känd för att på 1990-talet ha knäckt New Yorks flera decennier långa spiral av våld och droger – har sitt försvar av presidenten klart för sig: Donald Trump ska aldrig hamna på insidan av en domstolsbyggnad. I stället ska han frias av folket.

Annons

– Han skulle bara ställas inför riksrätt av politiska skäl, och det amerikanska folket skulle revoltera emot det, säger Giuliani om sin strategi till New York Times.

Donald Trump delar flera personlighetsdrag med sin mycket offentliga försvarare. Båda är stora personligheter från en stad – New York City – som lever på att föda och konsumera uppblåsta egon och narcissistiska självbilder.

1/2
Foto: Evan Vucci/AP
2/2
Foto: Andrew Harnik/AP

De känner varandra sedan många år. Men medan Trump byggde ut sin faders fastighetsbolag, där han ofta hamnade i domstolstvister, valde Giuliani en karriär inom just rättsväsendet och i offentlig tjänst. Han växte till att bli en högprofilerad federal åklagare, som på 1980-talet bland annat väckte uppmärksammade åtal mot New Yorks fem maffiafamiljer.

I en stad full av demokrater ställde republikanen Giuliani 1989 upp i borgmästarvalet – och vann.

Han styrde New York under hela 1990-talet och tillät tuffa polismetoder för att få bukt med stadens galopperande kriminalitet.

När två passagerarplan demolerade World Trade Centers ikoniska tvillingtorn på södra Manhattan i september 2001, i den värsta terrorattacken någonsin på amerikansk mark, var det upp till Giuliani att leda en metropol i akut kris och djup sorg. Han växte med uppgiften och vann smeknamnet ”Amerikas borgmästare”.

Annons

Giuliani lämnade stadshuset som en extremt populär offentlig figur.

Efter att Trump ställt upp i presidentvalet gav Giuliani honom sitt stöd. På Republikanernas partikonvent i Cleveland, juli 2016, var han på plats och höll ett stormande tal till försvar för partiets då djupt ifrågasatta presidentkandidat.

Den tidigare borgmästaren hoppades en tid bli Trumps utrikesminister. Men försvann i stället ut i periferin.

Tills nu.

Rudy Giulianis okonventionella försvar av presidenten har fått vissa att undra vad han egentligen håller på med.
Rudy Giulianis okonventionella försvar av presidenten har fått vissa att undra vad han egentligen håller på med. Foto: Carolyn Kaster/AP

I ett fall som aldrig kommer att hamna i en domstolssal kan det vara skadligt för klienten om du är domstolsförsiktig i dina uttalanden.

Rudy Giulianis okonventionella försvar av presidenten har fått vissa att undra vad han egentligen håller på med. Han har flera gånger beslagits med faktafel. När han antydde att Paul Manafort – Trumps tidigare kampanjchef som dömdes i augusti för grova brott – möjligen kan komma att benådas av presidenten ansåg vissa att uttalandet gränsade till övergrepp i rättssak.

Annons

Men hans plan får också stöd. Michael B Mukasey jobbade under dåvarande åklagaren Giuliani i New York på 1970-talet:

– I ett fall som aldrig kommer att hamna i en domstolssal kan det vara skadligt för klienten om du är domstolsförsiktig i dina uttalanden, analyserar Mukasey i New York Times.

Giuliani själv är i en intervju med tidningen ännu mera öppen med vad hans strategi går ut på: att torpedera förtroendet för den särskilda åklagaren Robert Muellers ryssutredning så att allmänheten tycker att det är den ”häxjakt” som Trump ideligen beskyller den för att vara.

– Mueller är numera aningen mer misstrodd än betrodd, och Trump ligger lite före, säger Giuliani nöjt.

Han hänvisar till de löpande opinionsundersökningar som tar tempen på stödet hos folket för den särskilda åklagarens federala utredning. Flera sådana har visat att många amerikaner misstror Mueller. Men vissa mätningar visar även att stödet för Mueller ökar.

Det verkar finnas konsensus i amerikanska juridiska kretsar om att en sittande president är immun mot ett vanligt kriminellt åtal, vilket Giuliani inte missar någon chans att påpeka.

Men ett riksrättsåtal är en annan sak. Kongressvalet i november kan mycket väl bli avgörande för om presidenten ställs inför riksrätt eller ej. Risken för Trump är att Demokraterna gör ett starkt val och tar kontrollen över åtminstone en kammare i kongressen, där ett sådant drama i så fall kan utspelas.

Somliga anar att presidenten själv möjligen inte uppfattat allvaret i hotet som väntar honom efter valet, enligt Washington Post.

Men ingen som ser Rudy Giuliani sköta Trumps försvar, på bästa sändningstid i olika tv-studior, kan få intrycket att advokaten är överdrivet oroad.

– Vi har pratat mycket om riksrätt vid olika tillfällen. Det är den enda risk som finns där ute. De kan inte väcka kriminellt åtal, slår ex-åklagaren fast.

Foto: Evan Vucci/APBild 1 av 3
Foto: Andrew Harnik/APBild 2 av 3

Rudy Giulianis okonventionella försvar av presidenten har fått vissa att undra vad han egentligen håller på med.

Foto: Carolyn Kaster/APBild 3 av 3