Annons

Jenny Nordberg:Trumps ord betyder något – särskilt för ”ensamma galningar”

Den misstänkte terrorist som dödade 49 människor på Nya Zeeland framhäver den amerikanske presidenten som en symbol för förnyat hopp om den vita rasens överlevnad. Så vad betyder det när en massmördare hänvisar till USA:s president?

Under strecket
Publicerad

USA:s president Donald Trump.

Foto: Evan Vucci/AP Bild 1 av 1

USA:s president Donald Trump.

Foto: Evan Vucci/AP Bild 1 av 1
USA:s president Donald Trump.
USA:s president Donald Trump. Foto: Evan Vucci/AP

NEW YORK Han hatar invandrare, judar och muslimer, och direktsände en avrättning av 49 människor över hela världen med hjälp av sociala medier. Han hade inte ens behövt överleva för att få ut sitt budskap. Hans manifest som handlar om att den vita rasen hotas av utrotning är vid det här laget ordentligt spritt.

När USA:s president fick frågan om vit makt-rörelsen är ett stigande hot i världen så svarade han att det rör sig om ”en mycket liten grupp människor som har väldigt allvarliga problem”. Vita Husets presstalesperson lade senare till att det på Nya Zeeland rörde sig om en ”galning”.

Verkligheten säger dock något helt annorlunda.

Southern Poverty Law Center, som granskar och följer högerextremistiska rörelser i USA och online, registrerade en 50-procenting ökning av högernationalistiska hatgrupper i USA bara mellan 2017 och 2018. I det längre perspektivet ser det likadant ut: Mellan 2008 och 2016 utfördes mer än dubbelt så många attacker i USA av vita eller högernationalistiska gärningsmän, än av muslimska extremister, enligt en sammanställning som gjorts av The Center for Investigative Reporting. Registrerade hatbrott mot olika grupper gick upp med 17 procent under 2017, enligt FBI:s statistik.

Annons
Annons

När det gäller medieuppmärksamhet kring våldsbrott råder motsatt förhållande, visar en annan studie. En attack som utförts av en muslim genererar i snitt 105 rubriker i nationell och lokal press i USA, medan den som utförs av en icke-muslim stannar vid 15 rubriker. Vad medier publicerar beror ju som bekant numera också allt mer på vad som engagerar och ger reaktioner hos läsarna. Och hotet från muslimska extremister har i högre utsträckning beskrivits – och kanske upplevts – som globalt.

Terrorism som utförs av högernationalister räknas oftare – även av polis och åklagare – som ”inhemsk” terrorism och är därför varje lands enskilda angelägenhet. Det är ensam galning-logiken: gärningsmännen har skapats av omständigheter i det egna landet och var svåra eller omöjliga att förutse och stoppa.

Det är som med Breivik: Han var en föraktlig person, han sitter i fängelse, ingen vill tänka på hans hemkokade manifest. Men mannen som gripits på Nya Zeeland säger att hans främsta inspirationskälla var Breivik, och antyder även att han haft någon form av kontakt med honom eller i alla fall hans andra anhängare. Det finns ett antal vid det här laget.
Det har gått åtta år sedan Utöya, men bara häromveckan åtalades en amerikansk kustbevakare för en attack som FBI hann avvärja: Hos honom fann de vapen, sprängämnen och olika sorters tillväxthormoner, samt bevis för ihärdiga studier av Breiviks manifest. Skolskjutaren i Sandy Hook som mördade 20 barn och sex vuxna 2012 ska också ha beundrat och inspirerats av Breivik, enligt polisen.

Annons
Annons

Terrorismexperter har i åratal påpekat att trots att rasistiska terrorister och massmördare gör sitt allra bästa för att skapa en global gemensam sak, så saknas motsvarande globala samarbete mellan myndigheter och länder. På samma vis som ingen kopplade ihop olika islamistiska terrorattacker före 2001, råder nu en slags bortträngning eller till och med förnekelse av att även denna typ av terrorism är global.

Men det går att frukta terrorism i flera former samtidigt. Det är ingen höger- eller vänsterfråga. I en kommentar till dådet på Nya Zeeland sade Southern Poverty Law Center att det faktiskt rör sig om en ”internationell terroriströrelse som förenas av en vit makt-ideologi” som verkar och fungerar på internet.

Den australienske terroristen på Nya Zeeland skickade även en hälsning till Donald Trump, som en symbol för ”förnyad vit identitet och gemensam sak”. Det är ju absurt, eftersom själva definitionen av terrorism är ju att sprida våld och skräck för att uppnå politiska mål. Inte att hänvisa till en demokratiskt vald president.

Men en sak som internet också har gott om är dokumentation över alla gånger president Trump har uttryckt misstänksamhet mot muslimer och invandrare i allmänhet. Han har sagt att flyktingar ”invaderar” USA, att ”muslimer hatar oss”, och han har gjort upprepade försök förbjuda medborgare från många muslimska länder att ens besöka USA.

Tidigare republikanska presidenter tog alltid avstånd från den allra yttersta extremhögern i USA, även om de inte alltid kan sägas ha gjort det tillräckligt kraftfullt. Men Donald Trump var den som strategiskt valde att låta dem veta att de var verkligt välkomna. Det har skett både genom direkta uttalanden, men kanske ännu mer genom vad han inte har sagt.

Annons
Annons

Det var den där gången när när han talade om att det låg skuld hos ”båda sidor” när vit makt-rörelsen demonstrerade i Charlottesville 2017, och en nynazist körde en bil rakt in bland motdemonstranterna och mördade en person. Han fick även ur sig att det fanns ”väldigt fina människor” även i vit makt-gruppen.

När ledaren för Ku Klux Klan gick ut med att han och hans anhängare stöttade Trump i presidentvalet så tyckte Trump inte att han behövde tacka nej till det. Det uppfattades som ett godkännande och ett löfte om att de skulle få sina önskningar uppfyllda om att ”ta tillbaka” USA. De har sedan dess entusiastiskt stöttat presidenten.

Och lika mycket som det finns en risk (eller en chans för den som föredrar det ordet) att republikanerna inte blir av med Trump, så finns det en risk att republikanerna inte blir av med de allra yttersta högernationalisterna, där det finns de som själva kan tänka sig att ta till våld, eller i alla fall tyst se på när andra gör det. Problemet går bortom den nuvarande presidenten: När det bara finns två partier och några procent som skiljer kan det bli svårt även för nästa kandidat att helt ta avstånd.

Ord betyder något, som man brukar säga. I synnerhet när det är ”ensamma galningar” som lyssnar.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons