Annons

Jesper Sundén:Trumps plötsliga beslut skakar Mellanöstern

Nu måste arabstaterna pröva andra vägar för att motverka Irans inflytande. Donald Trumps plötsliga beslut att dra tillbaka USA:s trupper från Syrien skakar om Mellanöstern. En följd är att tidigare fientliga arabstater nu är beredda att släppa in Syrien i gemenskapen igen.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Sudans president Omar al-Bashir blev i december den förste ledaren från ett arabland som besökte Bashar al-Assad, efter att inbördeskriget bröt ut 2011.

Foto: AP Bild 1 av 1

Sudans president Omar al-Bashir blev i december den förste ledaren från ett arabland som besökte Bashar al-Assad, efter att inbördeskriget bröt ut 2011.

Foto: AP Bild 1 av 1
Sudans president Omar al-Bashir blev i december den förste ledaren från ett arabland som besökte Bashar al-Assad, efter att inbördeskriget bröt ut 2011.
Sudans president Omar al-Bashir blev i december den förste ledaren från ett arabland som besökte Bashar al-Assad, efter att inbördeskriget bröt ut 2011. Foto: AP

Beskedet att USA drar tillbaka sina trupper från Syrien var inte bara en god nyhet för Syriens president Bashar al-Assad. Det innebär också att kriget definitivt går mot sitt slut.

På fredagen gick syriska armén in i staden Manbij i norra Syrien, som Turkiet hotat militärt under flera år. Staden kontrolleras av kurdisk-arabiska Syriska demokratiska styrkorna, tillsammans med amerikanska styrkor. Det är sannolikt första steget i ett fullständigt återtagande av nordöstra Syrien, där det finns många gas- och oljefält.

De syriska kurderna, som dött och lidit som USA:s marktrupper i kriget mot terrorgruppen IS, har övergivits. De har nu ingen annan möjlighet än att överlämna de områden som de kontrollerar i nordöstra Syrien till regimen för att undslippa att krossas av Turkiet och dess allierade syriska islamistmiliser.

Annons
Annons

Tillbakadragandet innebär också att USA:s allierade arabstater börjat tvivla på Trumps intresse av att stoppa Irans inflytande.

Både Trumps säkerhetsrådgivare John Bolton och USA:s särskilda sändebud för Syrien, James Jeffrey, har gång på gång under hösten försäkrat att amerikanerna skulle stanna i Syrien så länge ”iranska trupper befinner sig utanför Irans gränser”. Men det löftet visade sig alltså mest bestå av luft.

Att Assadregimen i praktiken vunnit kriget stod klart redan i våras och tidigare fientligt inställda arabstater har skickat ut trevande signaler om att återuppta kontakterna igen. Men med USA:s tillbakadragande har det blivit bråttom.

För att inte Iran och Turkiet ska kunna öka sitt inflytande i Syrien ytterligare så är president Bashar al-Assads regim välkommen in i den arabiska gemenskapen igen.

På torsdagen öppnade Förenade arabemiraten sin ambassad i Damaskus, sju år efter att den stängde. Landet ingick tidigare i den koalition kallad ”Syriens vänner” som ville stödja den syriska oppositionen.

Nu hänvisade Förenade arabemiratens utrikesminister Anwar Gargesh direkt till behovet av att motverka ”Turkiets och Irans växande inflytande” när han motiverade ambassadens öppnande. Härnäst sägs Bahrain stå på tur att göra likadant.

Utrikesminister Gargesh driver också linjen att Syrien ska få återvända till Arabförbundet på årsmötet i mars 2019. Syrien uteslöts 2011 efter att folkets krav på demokrati och reformer mötts med brutalt våld.

Sudans president Omar al-Bashir blev den förste arabledaren att besöka Syrien sedan kriget bröt ut. Det var strax före jul. Nästa ledare blir Mauretaniens president Mohamad Wild Abd al-Aziz, som sägs komma första veckan i januari.

Intressant är att president Bashir kom till Damaskus i ett ryskt plan. Ryssland har utlovat ekonomiskt samarbete med Sudan och backar även upp president Bashir, som är efterlyst för krigsförbrytelser.

USA:s tillbakadragande underlättar inte bara Rysslands försök att rehabilitera den syriska Assadregimen och stärka sitt inflytande i arabvärlden.

Det innebär också stora inkomstmöjligheter eftersom Ryssland både lovats utvinningsrätter för de gas- och oljefält som återgår i regimens kontroll i östra Syrien och kontrakt för återuppbyggnad av det sönderskjutna landet.

Det är en gåva som sannolikt fortsätter att växa i betydelse och ge utdelning åt Ryssland under lång tid framöver.

Efter reklamen visas:
Kriget i Syrien på två minuter
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons