Annons

Trumps riksrätt kan sänka Warren – men gynna Biden

Riksrätten mot Donald Trump kan sinka Elizabeth Warren och Bernie Sanders som är med och slåss om att få bli Demokraternas presidentkandidat.
Riksrätten mot Donald Trump kan sinka Elizabeth Warren och Bernie Sanders som är med och slåss om att få bli Demokraternas presidentkandidat. Foto: Andrew Harnik/AP

Trots att Demokraterna sett fram emot Trumps riksrätt så kommer den vid sämsta möjliga tidpunkt för de senatorer som kampanjar för att utmana presidenten. Senatens regler kräver att de är på plats – vilket skapar problem.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Bernie Sanders.

Foto: Elise Amendola/TT

Riksrätten mot Donald Trump inleds på tisdag.

Foto: Evan Vucci/TT

Bernie Sanders.

Foto: Elise Amendola/TT

På tisdag är det dags. Då är månader av väntan, politiskt rävspel och käbblande över och nästa del av riksrätten mot president Donald Trump inleds i senaten.

Varken rävspel eller käbblande lär visserligen ta slut, men senatorerna ska avgöra om presidenten gjort sig skyldig till någon av eller båda åtalspunkterna, maktmissbruk och förhindrande av kongressens arbete, i vad som kan beskrivas som ett slags rättegång.

Problemet är att de hundra senatorerna utgör juryn, och de måste vara på plats i Washington. För senatorerna Bernie Sanders, Elizabeth Warren, Amy Klobuchar och Michael Bennet – de fyra senatorer som försöker bli valda till Demokraternas presidentkandidat – innebär reglerna att de ska finnas i senaten sex dagar i veckan under tiden som förhandlingarna pågår. De får inte använda mobiltelefoner eller på något sätt vara uppkopplade under själva arbetet i kammaren.

Bernie Sanders.
Bernie Sanders. Foto: Elise Amendola/TT
Annons
Annons

Riksrätten mot Donald Trump inleds på tisdag.

Foto: Evan Vucci/TT

Det innebär att de i praktiken inte kan kampanja, samtidigt som primärvalssäsongen närmar sig med stormsteg. Iowa är först ut med sina nomineringsmöten den 3 februari, om bara två veckor. Även om det inte är klart hur lång tid processen tar så har republikanska senatorer talat om tre till fem veckor, vilket gör att även primärvalet i New Hampshire som hålls en vecka efter Iowa ser ut att påverkas.

Massachusetts-senatorn och presidentkandidaten Elizabeth Warren försöker ta saken med jämnmod.

– Vissa saker är viktigare än politik. Jag svor en ed att upprätthålla USA:s konstitution. Den säger att ingen står över lagen, säger hon till New York Times.

Situationen hade inte inneburit något större problem om det varit fråga om Texas eller Kalifornien, stora delstater där kampanjandet till stor del sker via tv-annonser. Men Iowa och New Hampshire är speciella. Eftersom de är först ut har deras väljare genom åren blivit bortskämda med att i princip kunna träffa samtliga kandidater och som politiker gäller det att skaka hand och diskutera lokala problem tills fingrarna värker och rösten sviker.

Riksrätten mot Donald Trump inleds på tisdag.
Riksrätten mot Donald Trump inleds på tisdag. Foto: Evan Vucci/TT

Problemet är nästan störst för Amy Klobuchar, senator från Minnesota. Hon ligger klart efter kollegorna Bernie Sanders och Elizabeth Warren, som tillsammans med den förre vice presidenten Joe Biden och borgmästaren Pete Buttigieg trängs i toppen i vad som ser ut att bli ett extremt jämt val i Iowa. Michael Bennet, den fjärde senatorn, har i praktiken ingen chans eftersom han släpar efter på runt 1 procent av opinionen.

Annons
Annons

För Joe Biden och Pete Buttigieg kommer riksrätten däremot som en skänk från ovan. De kan kampanja oavbrutet och därmed få en viktig fördel. Något som Donald Trump inte varit sen med att påpeka.

”De tar den demokratiska nomineringen från ’Galna Bernie’, precis som förra gången”, skrev presidenten på Twitter i helgen. Trump har de senaste dagarna nämnt och twittrat om Bernie Sanders vid ett flertal tillfällen.

Enligt källor i Vita huset som den konservativa tidningen Washington Examiner talat med är det del av en strategi att ”prata upp” Sanders och stärka 78-åringens chanser att ta hem nomineringen, eftersom republikanska strateger räknar att han är enklare för Trump att besegra i höst än Joe Biden som leder i de nationella mätningarna.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons