Annons

Granskning visar Trumps nära band till Ryssland

Den republikanske presidentkandidaten Donald Trump har utmärkt sig för sin ovanligt positiva inställning till Ryssland. Enligt amerikanska medier har mångmiljardären också affärsmässiga kopplingar till oligarker som står Putin nära.

Under strecket
Publicerad
Foto: Evan Vucci/TTBild 1 av 1
Foto: Evan Vucci/TTBild 1 av 1
Foto: Evan Vucci/TT

Mailkonversationer som läckts via Wikileaks visar hur det demokratiska partiet har försökt lägga krokben för Hillary Clintons rival om posten som presidentkandidat, Bernie Sanders. Läckan har redan lett till att partiets ordförande Debbie Wasserman Schultz har tvingats avgå. I söndags anklagade Clintons kampanjchef Robby Mook ryssar för att ligga bakom läckan, som SvD skrivit om.

– Det är bekymrande att experter säger att ryssarna gjort detta för att hjälpa Donald Trump, sade Mook i en intervju med ABC News.

Att Donald Trumps inställning till den ryske presidenten är betydligt vänligare än vad som har varit standard bland presidentkandidater är ingen hemlighet. Trump har många gånger uttryckt sig i beundrande ordalag om den ryske presidenten, och när Putin i december sade att Trump var en ”färgglad och talangfull” person svarade Trump att komplimangen var en ”ära.”

Annons
Annons

Inställningen visar sig också i konkreta politiska ställningstaganden. När Donald Trump nyligen fick frågan om hur han som president skulle agera om Ryssland attackerade de baltiska länderna, svarade han att USA endast skulle stödja dem förutsatt att de ”uppfyllde sina skyldigheter gentemot oss”, skriver New York Times.

Det är första gången som en tung presidentkandidat har velat villkora stöd till allierade NATO-länder.

Flera amerikanska medier har granskat Trumps affärskontakter i Ryssland. Det finns dock inga påståenden eller bevis för att ryska intressen skulle försöka påverka utgången av det amerikanska presidentvalet. Granskningarna pekar mer på möjligtvis besvärande omständigheter kring uttalanden och relationer till oligarker.

Trump krävt att skrivningen om att USA kompromisslöst stöder Ukraina mot Rysslands aggression på Krim och i östra Ukraina ska strykas, skriver Washington Post.

I maj pratade Donald Trump om sin inställning till Ryssland, i en intervju med Fox News.

– Jag känner Ryssland väl, sade han då, skriver Politico.

– Och vet ni vad? De vill vara på vänskaplig fot med USA. Vore det inte trevligt om vi faktiskt kunde komma överens om något?

När det ekonomiska stödet för Trump i USA har sviktat, har han blickat österut. 2013 arrangerade han skönhetstävlingen Miss Universum i Moskva, och hävdade efteråt att ”nästan alla oligarker” fanns på plats under efterfesten, skriverWashington Post. Kontakterna har kommit väl till pass.

Medan nästan alla amerikanska banker har utfärdat kreditstopp till mångmiljardären, efter att hans skulder ökat drastiskt, har ryska oligarker som står Vladimir Putin nära visat sig villiga att stödja Trump. Bland annat har fastighetsmagnaten Aras Agalarov stöttat Trumps byggprojekt på södra Manhattan.

Även bland Trumps närmaste medarbetare finns kopplingar till Ryssland. Carter Page, en av Trumps utrikespolitiske rådgivare, har bland annat arbetat för Gazprom Media, som ägs av den statliga energijätten Gazprom, skriver Bloomberg.

Trumps kampanjledare Paul Manafort har arbetat som medierådgivare till Viktor Janukovitj, tidigare premiärminister och president i Ukraina, efter att han tvingades avgå i början av 2014 till följd av de folkliga protesterna mot honom. Janukotvij står Putin mycket nära. I en artikel i Politifact säger den politiske experten Oleg Kravchenko att ukrainare gärna skämtar om att det är ett dåligt tecken för Trump att han anlitat Manafort.

”Hans klient Janukovitj blev ju avsatt och flydde till Ryssland, till staden Rostov. Så Trump kanske också hamnar i Rostov. Det här har blivit en slags anekdot hos oss”, säger Oleg Kravchencko.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons