Annons

Trumps sändebud till SvD: Hämnden är över

Brian Hook är USA:s sändebud i Iran
Brian Hook är USA:s sändebud i Iran Foto: Sipa USA /AP

USA sätter nu ”maximalt tryck” på Iran och inför stenhårda sanktioner. Det sa Iran-sändebudet Brian Hook till journalister på fredagskvällen. Samtidigt sa han att Iran avslutat sin hämnd för mordet på general Soleimani.

Under strecket
Publicerad

GENÈVE President Donald Trumps särskilda sändebud för Iran var vass i tonen när talade med en grupp journalister via telefonkonferens på fredagskvällen. SvD deltog i konferensen.

– Vårt maximala tryck på Iran fortsätter och ökar nu. Vi kommer att införa sanktioner mot åtta iranska regimledare plus ytterligare sex högre ledare, sa han och tillade:

– Dessa åtta ligger bakom flera av Irans terrorattacker i regionen, och bär ansvar för mord på över 1 500 iranier som protesterade för frihet nyligen.

President Trumps Iransändebud förklarade att USA:s ”maximala tryck” omfattar tre områden där sanktionssnaran nu dras åt. Förutom att rikta sig mot iranska regimledare stramar USA åt sanktioner mot Irans metallindustri, som anses finansiera landets utrikespolitik, och mot alla utlänningar som handlar med Iran.

– I dag har vi infört ytterligare sanktioner mot 22 organisationer och tre fartyg som används inom sektorer som järn, stål och aluminium eller kopparindustrin.

– Dessutom kommer USA att införa sanktioner mot alla personer som på något sätt gör affärer med Iran inom byggsektorn, gruvindustrin eller tillverknings- och textilindustrin, sa Hook.

Annons
Annons

Iransändebudet menar att sanktionerna kommer att ha stor effekt på Irans ekonomi och ledarskap ”eftersom det slår mot exportsektorer som är Irans livlina.”

– Detta sänder också en signal till iranska folket att vi står vid deras sida och stöttar dem i deras kamp för en mer representativ regering.

Han hävdar att iranska regimen nu står inför sin värsta finansiella situation med de värsta politiska oroligheterna på 40 år. Regimen har väldigt få utvägar just nu, menar han. ”De befinner sig i ett läge med panikartad aggression.”

Brian Hook säger också att Irans vedergällning för USA:s mord på general Suleimani tycks vara över.

– Det verkar som om Iran har avslutat sitt svar på mordet på general Suleimani. Vi hoppas att de inte fortsätter med sin aggressiva och expansionistiska politik – inte heller genom sina ombud.

Från iranska regimen talas det dock om en väntande stor hämnd för mordet och många befarar att fler attacker är att vänta, kanhända från Irans anhängare i regionen. Det får Brian Hook att med skärpa tillägga att USA inte kommer att tolerera attacker från Irans ombud i regionen.

– Vi gör ingen skillnad mellan Iran och dess ombud. Regimen kommer att hållas ansvarig även för handlingar av deras ombud. Vi ska fortsätta att agera i försvarssyfte.

Trumps Iransändebud understryker att USA såg sig nödgad att ”eliminera Suleimani”. Han betonar att USA hade ”solid underrättelseinformation” om stundande attacker mot amerikaner.

– Suleimani reste i regionen för att organisera attacker. Måltavlan var amerikanska diplomater och militärer. Hade vi inte agerat och hundratals människor dödats - då hade ni idag frågat mig varför vi inte gjort mer för att stoppa Solemani från att döda så många.

– Han var en mycket effektiv mördare. Han var limmet som höll ihop Irans ombudskrafter i gråzonen. Han var ansvarig för mord på över 600 amerikaner. Risken att göra ingenting var mycket större än risken att eliminera honom.

Tuffare sanktioner är bästa sättet att hantera Iran nu – och därmed tvinga landet att förhandla fram ett helt nytt kärnenergiavtal för att hindra Iran att skaffa kärnvapen, understryker Brian Hook flera gånger under samtalet. USA lämnade det historiska kärnenergiavtalet i maj 2018.

– Nu när vi står utanför kärnenergiavtalet är vi i mycket bättre position att stoppa Iran att skaffa kärnvapen. Det gör att vi mer kraftfullt kan agera mot Irans aggressioner – det är precis vad vi gör med sanktionerna.

– Iran får aldrig skaffa kärnvapen. Det vore katastrofalt för hela Mellanöstern.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons