Annons

Mikael Törnwall:Trumps sanktioner hotar USA:s världsherravälde

USA:s sanktioner mot den kinesiska mobiltelefontillverkaren Huawei kan rasera amerikansk dominans på mjukvarumarknaden.
USA:s sanktioner mot den kinesiska mobiltelefontillverkaren Huawei kan rasera amerikansk dominans på mjukvarumarknaden. Foto: Magnus Andersson/TT

USA äger marknaden för smarta mobiler. I stort sett alla avancerade mobiler som säljs i världen har mjukvara från två amerikanska företag – Apple eller Google. Ironiskt nog kan USA:s sanktioner mot kinesiska Huawei rasera det.

Under strecket
Publicerad

De amerikanska sanktionerna mot kinesiska Huawei börjar bli kännbara. I slutet av veckan kom nyheten att företaget kan tvingas börja sälja sin nya flaggskeppsmobil Mate 30 utan Google-tjänster som kartor och Gmail.

Det kommer i så fall att göra prestigemodellen betydligt mer svårsåld utanför Kina, där lokala tjänster dominerar.

Om några månader kan läget bli ännu värre för Huawei. Då träder en omfattande blockad i kraft och den kinesiska mobiljätten kan då tvingas sälja sina modeller helt utan Googles operativsystem Android.

Vid en första anblick är ett förbud att använda Android en dödsstöt för Huawei. Mobiler är inte fristående apparater utan delar av ett ekosystem med appar och tjänster. Du sköter allt från bankärenden till att lyssna till musik via appar, som finns för Iphone och mobiler som använder Android – men i så fall inte för Huaweis mobiler.

Utan Android, inga appar och utan appar, inga kunder. I vart fall är det så i teorin.

Men i verkligheten är det mer komplicerat än så. Som en konsekvens av hotet har den kinesiska telekomjätten nämligen utvecklat ett eget operativsystem, Harmony eller på kinesiska Hongmeng.

Annons
Annons

Huawei är inte först att försöka utmana Googles och Apples dominans inom operativsystem för smarta mobiler. Finländska Nokia försökte, först på egen hand och sedan med hjälp av världens största mjukvaruföretag, Microsoft.

Misslyckandet blev episkt. Microsoft har lämnat mobilmarknaden och Nokia slogs ut helt och hållet.

Men den här gången är situationen dramatiskt annorlunda. Huawei har tillgång till en gigantisk hemmamarknad med 1,3 miljarder konsumenter. Omkring hälften av Huaweis försäljning är inom Kina. Att blockera Android kommer inte att döda Huawei utan riskerar snarare att göra det till en rent inhemsk leverantör.

Men det finns ett ännu värre scenario för Apple och Google.

I Kina har Googles ekosystem inte alls en lika stark ställning, trots att Android finns i fyra av fem sålda smarta mobiler. Anledningen är att Googles egen app-butik Google Play blockerats av de kinesiska myndigheterna. I stället är det kinesiska företag som Tencent och Huawei själva som dominerar appar för Android-mobiler.

Huawei har sagt att när Harmony lanseras kommer andra tillverkare att kunna använda det kostnadsfritt. Inhemska konkurrenter som Oppo och Xiaomi kommer troligen att haka på.

Apple har redan tappat mark, delvis på grund av en växande bojkotta USA-rörelse bland kinesiska konsumenter. Harmony kan med andra ord ganska snart bli det största operativsystemet på en kinesisk marknad som i dag helt domineras av två amerikanska företag.

Det hade inte hänt om inte USA med sina sanktioner tvingat Huawei att hitta ett alternativ till Android.

Men det finns ett ännu värre scenario för Apple och Google – och det är att Huawei lyckas med sin föresats att göra Harmony helt kompatibelt med appar för Android. Det är en tuff teknisk utmaning, men om Huawei lyckas skulle det innebära att Android och Iphone får en seriös utmanare i väst.

Det var knappast avsikten med den amerikanska teknikblockaden.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons