Annons

Trumps stabschef: ”Ärligt talat, det är ingen mur”

Vita husets John Kelly säger att migranter ”inte är, överlag, dåliga människor” – och stabschefen lägger skuldbördan för det som Donald Trump kallat ”en invasion” på amerikansk lagstiftning.

Under strecket
SvD
Uppdaterad
Publicerad

Muren till Mexiko/John Kelly.

Foto: TT Bild 1 av 1

Muren till Mexiko/John Kelly.

Foto: TT Bild 1 av 1
Muren till Mexiko/John Kelly.
Muren till Mexiko/John Kelly. Foto: TT

Fem miljarder dollar vore prislappen på Donald Trumps mur mot Mexiko, hans mest omtalade kampanjlöfte, och den summan har kongressen inte gått med på att betala. För nio dagar sedan sattes därmed verksamheten på flera nationella myndigheter på paus i en så kallad ”government shutdown”.

Nu har presidentens avgående stabschef, marinkårsveteranen John Kelly, gett en intervju till Los Angeles Times där han förklarar vad Vita huset menar med en mur.

– Presidenten säger fortfarande ”mur”, men ofta använder han mer uppriktigt ”barriär” eller ”stängsel”. Nu har han börjat gå över till ”stålplattor”, säger han till LA Times och förklarar att han bett gränspoliser och tullverksanställda förklara vad de tycker att de behöver.

Annons
Annons

– De sa ”vi behöver en fysisk barriär på vissa ställen, vi behöver teknologi överlag, och vi behöver fler anställda”.

En fråga blev obesvarad: huruvida hans chef har överdrivit nackdelarna med migration, som Donald Trump har beskrivit som en invasion, för politiska ändamål.

– Vi har ett invandringsproblem, säger John Kelly.

Donald Trumps nolltoleranspolicy mot migranterna vid gränsen ledde tidigare i år till att 3 000 barnfamiljer splittrades, men de flesta har efter ett domstolsbeslut i somras återförenats, enligt New York Times. I september låg siffran på 500 familjer. Bland barnen var 22 yngre än fem.

I december i år avled två av de barn som hållits i förvar. Den 29 december lade Donald Trump skulden för deras död på ”demokraterna och deras patetiska invandringspolicies” och skrev att amerikansk lagstiftning gett migranter incitament att ta sig norrut.

”Om vi hade en mur skulle de inte ens försöka”, twittrade han.

De barn som avled kom från Guatemala, ett av flera centralamerikanska länder som lamslagits av allt grövre våld, och därifrån alltfler migranter i dagsläget kommer. Många av dem har förts bakom ljuset och utnyttjats av människosmugglare, påtalar John Kelly.

– Jag känner inget annat än medkänsla för dem, i synnerhet de unga barnen, säger han.

– Olagliga invandrare, överlag, är inte dåliga människor.

Skuldbördan för den övergripande situationen la John Kelly, i likhet med sin chef, främst på amerikansk lagstiftning

– Ett av skälen till att det är så svårt att hålla folk borta – självklart vore det att föredra att de stannar i sina hemländer, men det är svårt ibland där de bor – är de galna, inte sällan motstridiga kryphålen i lagen i USA som gör det extremt svårt att få dem att vända på sig och skicka hem dem.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons