Annons

Trumps stabschef fick tvärvända om Ukraina

Trumps stabschef Mick Mulvaney på torsdagen.
Trumps stabschef Mick Mulvaney på torsdagen. Foto: Evan Vucc/AP

Syftet med Trumps beslut att hålla inne ukrainskt bistånd var att USA ville pressa Ukraina att utreda Demokraterna och valet 2016. Det sade Vita husets tillförordnade stabschef Mick Mulvaney på torsdagen – strax innan han tog tillbaka uttalandet.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

USA:s EU-ambassadör Gordon Sondland i samband med att han vittnade om Ukrainahärvan i kongressen på torsdagen.

Foto: Pablo Martinez Monsivais/APBild 1 av 1

En viktig del i Demokraternas riksrättsutredning mot president Donald Trump är att utreda huruvida Trump pressade Ukraina att för att skaffa sig en politisk fördel. Det skulle kunna vara ett brott.

Sedan skandalen runt telefonsamtalet i juli mellan Trump och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj exploderade förra månaden har Trump hävdat att det inte förekom någon press mot ukrainarna. Zelenskyj har bekräftat den bilden.

Därför väckte det förvåning på torsdagen när Trumps egen tillförordnade stabschef Mick Mulvaney sade till journalister i Vita huset att USA visst försökt pressa Ukraina.

– Absolut, det är ingen tvekan om det. Det var därför vi höll inne biståndspengarna, sade Mulvaney enligt bland andra nyhetsbyrån AP. Trump beslutade inför telefonsamtalet i juli att hålla inne nära 400 miljoner dollar i militärt bistånd till Ukraina.

Därmed verkade Mulvaney bekräfta vad Trump hela tiden förnekat: att USA försökte få Ukraina att utreda demokrater för att sedan erhålla en belöning, i form av bistånd. Det är vad som kallas ”quid pro quo” i amerikansk press, en latinsk fras som betyder ungefär ”någonting i utbyte för något annat”.

Annons
Annons

USA:s EU-ambassadör Gordon Sondland i samband med att han vittnade om Ukrainahärvan i kongressen på torsdagen.

Foto: Pablo Martinez Monsivais/APBild 1 av 1

Demokrater i representanthuset där frågan om riksrätt utreds tolkade omedelbart Mulvaneys uttalande som nära nog ett erkännande av en brottslig handling.

Den ”quid pro quo” som Mulvaney menade att det handlat om var dock inte den som misstänkts, att Trump ville ha hjälp med att utreda familjen Biden inför valet 2020.

I stället hävdade stabschefen att Ukraina borde utreda den utländska hjälp Trump erhöll inför valet 2016. Den hjälpen kom från Ryssland, enligt USA:s underrättelsetjänster och FBI, men Trump och hans allierade har länge drivit teorin att Ukraina var inblandat. Syftet är att visa att Trump valdes till president utan rysk hjälp.

I vilket fall dröjde det bara några timmar tills Mulvaney tvingades ta tillbaka uttalandet. I ett pressmeddelande senare på torsdagen skrev han: ”Låt mig vara tydlig, det var absolut ingen quid pro quo mellan ukrainsk militärt bistånd och någon utredning om valet 2016.”

USA:s EU-ambassadör Gordon Sondland i samband med att han vittnade om Ukrainahärvan i kongressen på torsdagen.
USA:s EU-ambassadör Gordon Sondland i samband med att han vittnade om Ukrainahärvan i kongressen på torsdagen. Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP

Kontroversen runt stabschefens olika versioner om vad som hänt kommer efter ett par veckor av ökande press på Vita huset, allteftersom Demokraternas snabba riksrättsutredning genererat potentiellt skadlig information för Trump.

Ett sådant vittnesmål kom samtidigt på torsdagen när USA:s EU-ambassadör Gordon Sondland vittnade bakom stängda dörrar under tio timmar. Sondland utsågs av Trump och stöttade tidigare hans valkampanj. Men nu var han kritisk mot hur presidenten hanterat Ukraina.

Att bjuda in en utländsk regering till att driva utredningar med syfte att påverka ett kommande amerikansk val är fel.

Särskilt var det den roll som Trumps advokat Rudy Giuliani fick spela som fick irriterade ambassadören.

– Vi var besvikna över presidentens order om att vi skulle involvera Giuliani, sa Sondland i sitt förskrivna anförande enligt AP.

Under samtalet med Zelenskyj i juli försökte Trump flera gånger få Ukrainas president att inleda ett samarbete med Giuliani om en utredning av Joe Biden, en av Demokraternas presidentkandidater, och hans son Hunter Biden.

Sondland sade även att han ansåg Trumps försök att få hjälp inför valet 2020 av en utländsk makt vara en dålig idé.

– Att bjuda in en utländsk regering till att driva utredningar med syfte att påverka ett kommande amerikansk val är fel. Att hålla inne bistånd för att pressa en utländsk regering att vidta sådana åtgärder är fel, sade ambassadören enligt Wall Street Journal.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons