Annons

Nyckelvittne svängde: USA villkorade bistånd

USA:s EU-ambassadör Gordon Sondland har nu berättat mer i förhör.
USA:s EU-ambassadör Gordon Sondland har nu berättat mer i förhör. Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP

USA frös militärt bistånd till Ukraina för att pressa fram Trumps begäran av en utredning av Joe Bidens son. Detta antagande medgav USA:s EU-ambassadör Gordon Sondland i förhör kopplat till riksrättsutredningen.

Under strecket
Nyhetsbyrån TT, Jan Majlard
Uppdaterad
Publicerad

Mick Mulvaney, stabschef i Vita huset, är kallad till förhör på fredag.

Foto: Evan Vucci/AP Bild 1 av 1

Sondland har tidigare sagt att han inte hade någon kännedom om att sakerna skulle ha med varandra att göra.

– Republikanernas försvar har nu kollapsat helt, säger Gerry Connolly, demokratisk kongressledamot i ett av de utskott som nu sköter riksrättsutredningen.

I ett vittnesmål i representanthuset berättar Sondland att han vid ett tillfälle sade till en av Ukrainas president Volodymyr Zelenskyjs rådgivare att det militära bistånd som frysts troligen inte skulle släppas fram förrän Ukraina gjort klart att man skulle utreda Joe Biden och hans sons Ukrainakopplingar.

Det ska ha rört sig om mångmiljonbelopp i dollar som USA skulle ha hållit inne för att pressa fram en utredning om Bidens.

Det var den "tjänst" Donald Trump bad den ukrainske presidenten om i ett omtalat telefonsamtal mellan de båda i somras.

– I avsaknaden av någon rimlig förklaring till att biståndet hållits tillbaka antog jag att det tillbakahållna biståndet hade kopplats till det föreslagna anti-korruptionsuttalandet, har Sondland sagt i vittnesförhöret.

Sondland var innan sin diplomatiska karriär en hängiven donator till Donald Trumps presidentkandidatur inför valet 2016.

Annons
Annons

Mick Mulvaney, stabschef i Vita huset, är kallad till förhör på fredag.

Foto: Evan Vucci/AP Bild 1 av 1

Uttalandet som nämns är det som Zelenskyj blev ombedd att göra offentligt för att klargöra att Ukraina har startat en utredning av Joe Biden, som är ett av Demokraternas toppnamn inför nästa års presidentval.

Sondland säger i förhör även i förhören att det var ”olagligt” att Donald Trumps personlige advokat Rudy Giuliani lade sig i och utövade påtryckningar för att Ukraina skulle utreda en politisk motståndare.

Beskedet om Sondlands omsvängning kom strax efter att det stod klart att Vita husets stabschef Mick Mulvaney på fredag kallats till representanthuset för att ge vittnesmål till den utredningen om riksrättsprocessen.

Mick Mulvaney, stabschef i Vita huset, är kallad till förhör på fredag.
Mick Mulvaney, stabschef i Vita huset, är kallad till förhör på fredag. Foto: Evan Vucci/AP

Vita huset har ännu inte svarat på kallelsen av Mulvaney, men Trumpregeringen har tidigare uppmanat statsanställda att inte samarbeta med utredningen – som Trump själv kallar en "häxjakt".

Vissa har ändå vittnat när de kallats till förhör av utskotten, medan andra vägrat.

– Att döma av de förhör som gjorts är det tydligt att presidenten orkestrerat en påtryckning mot Ukraina, säger Jamie Raskin (Demokraterna), ledamot i justitieutskottet. Enligt CNN.

I måndags offentliggjorde underrättelseutskottet utskrifter av förhör med bland andra USA:s tidigare Ukrainaambassadör Marie Yovanovitch. Då framkom att hon kände och fortfarande känner sig hotad av Trump och personer i hans stab.

Det är representanthusets uppgift att lägga fram åtalspunkterna i ett riksrättsåtal. Åtalet sker senare i senaten. För att presidenten ska fällas krävs att minst 20 republikanska ledamöter röstar för. Det krävs två tredjedelar av rösterna, så kallad kvalificerad majoritet.

Det har aldrig hänt i USA:s historia att en sittande president tvingats avgå efter en riksrättsprocess. Richard Nixon avgick självmant i augusti 1974 sedan ytterligare uppgifter om inbrottet i demokraternas högkvarter Watergate avslöjats.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons