Annons

Trumps statskassa snart tom – deadline närmar sig

Dörren för lånefinansiering är på väg att stängas för USA:s finansminister Steven Mnuchin. Arkivbild.
Dörren för lånefinansiering är på väg att stängas för USA:s finansminister Steven Mnuchin. Arkivbild. Foto: John Locher AP/TT

En skuldkris flåsar USA i hälarna. Statskassan är snart tom och enligt president Donald Trump kan han tvingas stänga federala myndigheter redan i helgen.

Under strecket
TT
Publicerad

USA hade vid årsskiftet cirka 190 miljarder dollar i statskassan. Arkivbild.

Foto: Jacquelyn Martin AP/TTBild 1 av 1

USA hade vid årsskiftet cirka 190 miljarder dollar i statskassan. Arkivbild.

Foto: Jacquelyn Martin AP/TTBild 1 av 1
USA hade vid årsskiftet cirka 190 miljarder dollar i statskassan. Arkivbild.
USA hade vid årsskiftet cirka 190 miljarder dollar i statskassan. Arkivbild. Foto: Jacquelyn Martin AP/TT

På några månaders sikt hotar även inställda betalningar, vilket skulle kunna slå hårt mot förtroendet för USA på finansmarknaden.

Tekniskt slog Trumpregeringen i det lagstadgade skuldtaket på 20 500 miljarder dollar (motsvarande nästan 170 000 miljarder kronor) redan i december. Men kongressen gjorde då upp om en kort frist under vilken det får vidtas extraordinära åtgärder.

Denna frist löper dock ut nu i veckan och utan en ny uppgörelse stryps regeringens finansieringsmöjligheter på lördag.

Ett republikanskt kompromissförslag om nästa månads finansiering har lagts fram. Men det är långt ifrån klart om det kan få de 60 röster i senaten som krävs, bland annat sedan minoritetsledaren från Demokratiska partiet i senaten Chuck Schumer sågat upplägget.

Annons
Annons

President Donald Trump har tidigare ansetts som en joker i leken, sedan han i en Reuters-intervju brännmärkt partikamraternas kompromissförslag som "förfärligt" när det gäller gränskontroller och "väldigt, väldigt svagt" vad gäller migrationsfrågor. Trump varnar i intervjun för att federala myndigheter kan tvingas stänga redan i helgen om inte demokraterna ger med sig.

Men inför omröstningen om frågan på torsdagskvällen svensk tid säger Vita husets biträdande pressekreterare Raj Shah att presidenten stöder kompromissförslaget.

I representanthuset är det framförallt är konservativa republikaner som vill ha mer pengar till försvaret som krånglar. Blir det trots allt godkänt där går frågan vidare till senaten.

Skuldtaket har i den djupt splittrade USA-kongressen kopplats till presidentens hot om att fasa ut Daca, ett program som skyddar hundratusentals unga papperslösa i USA. Trump har för att förhandla om Daca krävt finansiering av den omstridda muren mot Mexiko. Andra stötestenar är förslag om höjda försvarsutgifter och en sjukförsäkring som täcker nio miljoner utsatta barn.

Republikanska partiet har bara 51 av de 100 mandaten i senaten och för att få demokratiska röster krävs kohandel.

Bedömare tar hotet om nedstängning med en nypa salt.

– Det är klart att det finns en risk att de inte kan göra upp, men den är inte särskilt stor. Det troligaste är att det blir någon form av kortsiktig uppgörelse, säger Anders Svendsen, analytiker på Nordea.

USA:s finansminister Steven Mnuchin, som vid årsskiftet hade en kassa på 190 miljarder dollar, har bett sina republikanska partikamrater i kongressen förhandla fram en höjning av skuldtaket till senast den 28 februari.

Men risken för att Trumpregeringen måste ställa in betalningar ligger ännu längre framåt i tiden. USA-kongressens budgetkontor räknar med att regeringen kring månadsskiftet mars–april har uttömt alla sina möjligheter att täcka landets växande underskott.

– Detta är den viktigaste deadlinen, säger Svendsen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons