Annons

Sandra Johansson:Trumps största nederlag – att överge frågan vore väljarsvek

Förhandlaren Trump gjorde ”allt i sin makt” för att få igenom sin sjukvårdsreform i representanthuset – men misslyckades. Fredagens nagelbitare i kongressen är hans allvarligaste bakslag hittills och väcker frågor om hans förmåga att få igenom sina vallöften.

Under strecket
Publicerad

Donald Trump.

Foto: Andrew Harnik/APBild 1 av 1

Donald Trump.

Foto: Andrew Harnik/APBild 1 av 1
Donald Trump.
Donald Trump. Foto: Andrew Harnik/AP

WASHINGTON DC In i det sista har Trump och talmannen Paul Ryan blixtkallat till möten och kohandlat för att samla de 216 ja-röster som krävdes för att få Trumps vallöfte genom representanthuset på fredagen.

Trump har hotat ledamöter med att de inte ska bli omvalda, träffat kärngrupper i det republikanska partiet och ringt individuella övertalningssamtal långt in på kvällarna. Timmarna innan omröstningen sa presschef Sean Spicer att presidenten gjort ”allt i sin makt” för att få ett första ja till reformen.

Trots det frös omröstningen för andra gången när det var uppenbart att förslaget skulle falla.

Efter att torsdagens omröstning skjutits upp i brist på stöd kom medieuppgifter om en större pizzabeställning till Kapitolium. Många räknade med nattmangling. I stället ställde Trump ett ultimatum: Rösta ja – eller lev med Obamacare.

Annons
Annons

Hans väljare såg förmodligen ultimatumet som en genomtänkt taktik från den förhandlare och affärsman de röstade på. Men försöket misslyckades och Trump som framtvingat en ny omröstning stoppade densamma i sista sekund, enligt källor i amerikanska medier. Hans sjukvårdsreform är nu stoppad av hans eget parti.

De konservativa republikanerna i kongressen anser att ”Trumpcare” är för generös. Samtidigt är den moderata falangen i partiet rädda för att viktiga väljargrupper ska drabbas hårt av lagen och straffa partiet vid valurnorna.

Trumps supportrar lovades en ”upprensning” i politiken i Washington och mer handling i den splittrade kongressen. Mot den bakgrunden är tillbakadragandet ett hårt nederlag för Trump. Det kommer dessutom efter att Trump fått två inreseförbud stoppade av domstolar och sin kampanjorganisation indragen i en FBI-utredning om samröre med Ryssland i valrörelsen.

Om Trump verkligen menar att han nu tänker lämna frågan är det oroväckande för många republikanska ledamöter som sitter på en stol de fått tack vare löftet att dra tillbaka Obamas sjukvårdsreform. Ända sedan Obamacare kom har republikanerna lovat att den ska försvinna.

Att lämna frågan vore också ett svek mot Trumps väljare. Även om eniga analyser visar att Trumps väljarbas skulle drabbas hårdast av Trumpcare så var tillbakadragandet av Obamacare ett av Trumps viktigaste vallöften. På en presskonferens på fredagkvällen lämnade Trump frågan till partiet genom att säga att han är öppen för en nytt förslag om republikanerna kommer med ett sådant längre fram. Nu vill han låta Obamacare ”explodera”.

Att ge upp efter två månader i regeringsställning – när hans företrädare ägnade år åt frågan – väcker frågor om hur dedikerad och kapabel han är till att driva igenom andra löften som skattesänkningar och infrastruktursatsningar. Den utlovade skattereformen skulle dessutom finansieras genom tillbakadragandet av Obamacare.

Samtidigt har hans väljare ofta försvarat Trump och exempelvis kritiserat domstolarna för de misslyckade inreseförbuden. Frågan är nu om det republikanska partiet, Trump – eller båda – får skulden.

Säkert är att den frysta omröstningen är Trumps allvarligaste bakslag hittills.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons