Annons

Sandra Johansson:Trump rullar tillbaka historien – tycks ha missat en del

Trumps främsta syfte med att slakta Obamas klimatåtgärder är att skapa fler jobb. Att det faktiskt blir någon större effekt är dock inte troligt. Presidentens dekret är en svag chansning – med jorden som insats.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Trump skrev under sin nya presidentorder på miljömyndigheten EPA, där många anställda snart förlorar sitt jobb.

Foto: Pablo Martinez Monsivais/APBild 1 av 1

Trump skrev under sin nya presidentorder på miljömyndigheten EPA, där många anställda snart förlorar sitt jobb.

Foto: Pablo Martinez Monsivais/APBild 1 av 1
Trump skrev under sin nya presidentorder på miljömyndigheten EPA, där många anställda snart förlorar sitt jobb.
Trump skrev under sin nya presidentorder på miljömyndigheten EPA, där många anställda snart förlorar sitt jobb. Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP

Antalet jobb i kolsektorn minskade kraftigt långt innan Obama på grund av ett skifte på marknaden.

Trump valde att signera sitt ”jobbfrämjande” presidentdekret på en myndighet där många av de anställda snart förlorar sina arbeten. Trump vill minska miljömyndigheten EPA:s budget med 31 procent, den största myndighetsnedskärningen i hans budget. Med sig hade han dock en grupp som han riktat sig till i valrörelsen: kolbrytare. Uppradade bakom Trump hoppas de nu på fler arbetstillfällen.

Barack Obama drev igenom flera regleringar för minska USA:s utsläpp. När han stoppade bygget av oljeledningen Keystone XL beskrevs det som första gången i historien som amerikanska företagsintressen fått stå tillbaka för klimatet. Men på sin presskonferens betonade Obama att beslutet också var rent ekonomiskt. Att satsa på fossila källor är inte längre lönsamt, slog han fast.

Annons
Annons

Här tycks affärsmannen Trump ha missat en del när han nu rullar tillbaka historien. Utan regleringar kan kanske kolgruvornas lönsamhet gå upp något, om Trumps dekret överlever sannolika domstolsprocesser. Men antalet jobb i kolsektorn minskade kraftigt långt innan Obama på grund av ett skifte på marknaden. En rasande snabb tillväxt i energisektorn finns redan: den för förnybara källor.

Priset på vindkraft och solpaneler har sjunkit dramatiskt och fortsätter sjunka. På många platser i USA och runt om i världen letar företag efter nya, bättre lösningar för förnybar energi, vilket skapar arbetstillfällen. Hur många är svårt att beräkna men en färsk studie från miljöorganisationen EDF kan ge en hint. Den studien pekade på att jobb inom förnybart ökar 12 gånger fortare än jobb i andra sektorer.

Sett ur energiperspektiv är fortfarande kol och naturgas dominerande i USA. En dryg tredjedel av USA:s energi kommer från kolsektorn, men frågan är hur många mer arbetare som kan komma att behövas då allt mer sköts av maskiner.

Att det finns en affärslogik i att satsa på förnybara källor visas också av hur många republikanska delstater har varit ledande i att satsa stort på förnybar energi. Inte för att de har ett medlemskap i Greenpeace – utan för att det är en bättre investering.

Det finns förstås också republikaner som vill att regeringen ska agera mot klimatförändringar. En grupp med bland andra republikanska statsmän verksamma under Ronald Reagan har uppmanat Trump att införa en koldioxidskatt. De ser en sådan skatt som ett bra incitament för att låta marknaden hitta de bästa lösningarna för att hantera problemet.

Om USA överger sina löften skulle det få förödande konsekvenser eftersom landet efter Kina släpper ut mest i världen.

Obama har samtidigt fått känna på det samexisterande hårda motståndet, framförallt från kolindustrin. Hans klimatplan Clean Power Plan, CPP, har fastnat i flera rättsprocesser. CPP tvingar kolkraftverk att minska sina utsläpp så att USA kan leva upp till sitt åtagande under Parisavtalet.

Trump lovade i valrörelsen att han skulle gå ur Parisavtalet och i sin stab har han omgivit sig med människor som är klimatskeptiker eller ser klimatet som en nerprioriterad fråga. Om USA överger sina löften skulle det få förödande konsekvenser eftersom landet efter Kina släpper ut mest i världen.

Att Trump inte nämnde Parisavtalet när regleringarna drogs tillbaka menar många är ett resultat av påtryckningar från hans rådgivare och dotter Ivanka. Men om Trump river upp klimatregleringar och tar bort incitament för att satsa på förnybart kommer USA ändå inte ha en chans att leva upp till avtalet.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons